Τα πρόσωπα-κλειδιά της οικογένειας Καρνέση και τα ερωτήματα-φωτιά για το μακελειό

karnesi

Advertisement

Γιάννης Βασιλακόπουλος

Γράφει ο Γιάννης Βασιλακόπουλος

 

Ο «Άρης», ο Αιγύπτιος δράστης του τριπλού φονικού- και κατόπιν αυτόχειρας, στα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας ιδιοκτησίας μελών της οικογένειας Καρνέση, φαίνεται ότι ήταν ένα πρόσωπο – κλειδί για αυτήν – καθ’ αυτήν την καθημερινότητα της σημαντικής και διεθνούς βεληνεκούς εφοπλιστικής οικογένειας. Το πλήθος των ερωτημάτων που φαντάζουν, πλέον, επίμονα ‘’καρφιτσωμένα’’ στον αιματοβαμμένο, πια, ‘’καμβά’’  της ιστορικής διαδρομής της, φαίνεται να συναντώνται με στιγμές – ορόσημα μέσα στα οποία πιθανά να βρίσκονται και κρίσιμες απαντήσεις. Απαντήσεις που συνδέονται με στιγμές – ορόσημα για την οικογένεια αλλά και  πρόσωπα κλειδιά της  ιστορίας, περισσότερα του ενός. Στιγμές και πρόσωπα που καταδεικνύουν ότι η ‘’μπουνάτσα’’ δεν ήταν η αγαπημένη συνθήκη για κάποια μέλη της οικογένειας.

 

 Η φροντίδα της μάνας

 

Πολλά χρόνια πριν, όταν η γηραιά, σεβάσμια και – όπως φαίνεται από τα λεγόμενα καλά γνωριζόντων – στυλοβάτης της οικογένειας, μητέρα των πέντε συνολικά αδελφών Καρνέση (δυο γιών και τριών θυγατέρων) ένιωσε να την εγκαταλείπουν οι φυσικές της δυνάμεις, εκείνος που κατόπιν εντολής και οδηγιών του ‘’Πατριάρχη’’ της εφοπλιστικής οικογένειας  Σπύρου, και ομόφωνη συμφωνία όλων,  φρόντισε εξ’ ολοκλήρου, την άλλοτε σιδηρά μάνα ήταν ο «Άρης». «Δεν έφευγε στιγμή από το πλάι της» λένε κάποιες πηγές , φερόμενος σαν «ο μικρός της γιος». Ήταν τέτοια  η αφοσίωση του Αιγύπτιου εργαζόμενου που η μητέρα άφησε εντολή στα παιδιά της, «να μην εγκαταλείψουν ποτέ τον δικό τους άνθρωπο» πράγμα που για μεγάλο διάστημα έγινε σεβαστό. Κάποιες πληροφορίες μάλιστα γεννούν το ερώτημα: Είχε παραχωρηθεί στον Αιγύπτιο κάποιο πακέτο μετοχών μιας από τις εταιρίες της οικογένειας;

glyfada 1302 (1)
Ο “Άρης” ανέλαβε αποκλειστικά την υπέργηρη μητέρα των αδερφών Καρνέση 

Είναι βεβαίως πολύ προχωρημένη κίνηση ακόμη και απόδειξης ευγνωμοσύνης για τη στάση του απέναντι στη μητέρα, αλλά εδώ και λίγες ώρες το εν λόγω ερώτημα τίθεται, επίμονα δίχως να συνοδεύεται από μια στέρεα απάντηση.  Κάποιοι ωστόσο λένε πως η αποτρόπαια εγκληματική πράξη που διέπραξε δεν μπορεί να ήταν αποτέλεσμα απλής μισθολογικής εκκρεμότητας, ή ακόμη και της απόλυσης αυτής καθ’ αυτής. Ένα άλλο κεφαλαιώδες ερώτημα που ανακύπτει είναι αν όντως υπάρχει κάποιο μέλος της οικογένειας, με το οποίο ο Αιγύπτιος φονιάς κι αυτόχειρας λέγεται πως είχε πιο στενές σχέσεις,  που φρόντιζε αποταμιεύοντας ένα μέρος του μισθού του ‘’Άρη’’ να του φτιάξει κάποιο σεβαστό ‘’κομπόδεμα’’. Κι αν ο «Άρης» ζήτησε αυτό το ‘’κομπόδεμα’’ μετά την απόλυση του και την έξωση από το σπίτι που του είχε παραχωρηθεί.

 

Το επιβλητικό γιοτ

 

Ας προχωρήσουμε κι άλλο στα ‘’άδυτα’’ του ρεπορτάζ της οικογένειας. Στη μαρίνα του Φλοίσβου φιγουράρει εδώ και χρόνια το πανέμορφο γιοτ  Étoile du nord ( το αστέρι του βορρά), που τους θερινούς μήνες όργωνε το Αιγαίο και το Ιόνιο με ορμητήριο πάντοτε το Μαρμάρι, ιδιοκτησίας Σπύρου Καρνέση. Κάποια στιγμή,  αδιευκρίνιστο  το γιατί, το ‘’γενικό πρόσταγμα’’ πέρασε από τον Σπύρο Καρνέση στον δολοφονηθέντα χθες σύζυγο της μιας εκ των δυο αδελφών του, Αντώνη Βλασσάκη, ο οποίος είναι ένα ακόμη από τα κομβικά πρόσωπα στον κύκλο των Καρνέσηδων.

Ο Αντώνης Βλασσάκης, αν ακούσουμε πολύ προσεκτικά τα λεγόμενα ανθρώπων που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα δεν κατάφερε να κερδίσει ποτέ την αναγνώριση των εργαζομένων ως προϊστάμενος ή ως εκ των εργοδοτών. Εκείνη την εποχή οι φήμες έδιναν κι έπαιρναν για μια ασθένεια του, μονίμως  ευρισκόμενου στο Λονδίνο,  Σπύρου Καρνέση, εξ’ αιτίας της οποίας τελούσε σε αδυναμία  να έχει την ανάγκη και τον έλεγχο του περί ου ο λόγος,  σκάφους. Το ερώτημα που, από κάποιες πλευρές διατυπώθηκε μετά τη δημοσιοποίηση της δήλωσης του με την οποία ζητεί να σεβαστούν όλοι το πένθος της οικογένειας  – σωστό και δίκαιο – και να μην συνδέσουν το αιματηρό μακελειό της Γλυφάδας με όποια άλλη υπόθεση είναι αν  η  δήλωση ήταν απόλυτα δική του πρωτοβουλία ή μια εν γένει θέση του δικού του κομματιού της οικογένειας.

 

Η κληρονομιά του μικρότερου αδελφού

 

Άλλο πρόσωπο κλειδί στην ιστορία της οικογένειας Καρνέση είναι ο αποθανών πλέον, μικρότερος αδελφός του Σπύρου, ο Προκόπης. Εκείνος φεύγοντας από τον μάταιο τούτο κόσμο λέγεται, από κάποιους που γνωρίζουν, ότι κληροδότησε ένα μεγάλο ποσό μετρητών σε έναν συνεργάτη της εταιρείας- κάποιον οδηγό λένε οι πληροφορίες – θορυβώντας τότε τα αδέλφια του και άλλους συγγενείς.

karnesi

Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και η δικαστική διαμάχη των δυο – από τις τρεις – θυγατέρων της οικογένειας με τον αδελφό τους Σπύρο, με επίδικο, 325 εκ. δολάρια . Και παράγοντες της ναυτιλιακής αγοράς να λένε πάντως πως από χρόνια πριν υπάρχουν δυο εταιρείες  ( μια με τάνκερς που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Σπύρου και μια με βαπόρια χύμα φορτίου που ανήκει στη δολοφονηθείσα χθες αδελφή του. Η ‘’ακτινογραφία’’ της οικογένειας Καρνέση μπορεί να μη δίνει από μόνη της απαντήσεις, ίσως όμως ανοίγει κάποιους δρόμους προς αυτές. Δρόμους που όσοι θέλουν να έχουν μια πραγματική εικόνα κι όχι απλώς τροφή για κουτσομπολιό πάνω στον ανθρώπινο πόνο και το θάνατο, αξίζει να ακολουθήσουν.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement