Μαρινίκη Θεοδώρου: «Θα διεκδικήσουμε να επιστρέψει η Ευρώπη στις καταστατικές της διακηρύξεις και να επαναφέρουμε την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον γεμάτο ελπίδα και επιτεύγματα»

1 theodorou

Advertisement

Συνέντευξη στον Βασίλη Σπυρόπουλο

 

Είναι νέα, δυναμική και δραστήρια. Το επάγγελμα που επέλεξε να εξασκήσει, η δικηγορία, που για την ίδια είναι κυρίως και πάνω από όλα λειτούργημα, απαιτεί ευθύνη, σοβαρότητα και αξιοπιστία. Αυτές οι αξίες είναι και για την ίδια οι πιο σημαντικές. Είναι εκείνες που δίνουν νόημα στην ζωή του κάθε ανθρώπου και τον κάνουν να σέβεται και να αποδέχεται τον συνάνθρωπό του, δίχως προσωπικό συμφέρον και ιδιοτέλεια. Είναι εκείνες που τον ωθούν να προσπαθεί να βρει λύσεις σε μικρά και μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας, για ένα καλύτερο παρόν και ένα πιο ευοίωνο μέλλον. Η κυρία Μαρινίκη Θεοδώρου, υποψήφια Ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, με ένα πλούσιο και αξιοζήλευτο βιογραφικό, μίλησε στο nofakenews.gr για την επιλογή της να ασχοληθεί με την πολιτική, αλλά και για το πως αντιλαμβάνεται την σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα, με τις άπειρες προκλήσεις και τα ακανθώδη προβλήματα, που χρήζουν άμεσης λύσης.

Κυρία Θεοδώρου, πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε ενεργά με την πολιτική και να θέσετε υποψηφιότητα για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου με το κόμμα του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ;

Από μικρό παιδί έλεγα πως μπορώ και θέλω να αλλάξω τον κόσμο. Όταν μεγάλωσα λοιπόν, συνειδητοποίησα ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει, εάν ο καθένας από εμάς αγαπάει, αποδέχεται και σέβεται τον συνάνθρωπό του, χωρίς να αποσκοπεί αποκλειστικά στην ατομική του ευμάρεια. Επέλεξα να γίνω δικηγόρος, γιατί ήθελα η εργασία μου πρώτα να είναι λειτούργημα και μετά επάγγελμα. Παρατηρώντας την πορεία της πατρίδας μας από το 2008 μέχρι τώρα, άρχισα να προβληματίζομαι έντονα με τα προβλήματα της κοινωνίας και των πολιτών της και την κρίση των θεσμών. Η κρίση από οικονομική άρχισε να αλλάζει πρόσωπο και να γίνεται αξιακή, κοινωνική, κλιματική, υγειονομική, ενεργειακή, επισιτιστική και πολιτική, γεγονός που δεν μπορούσα να παρακολουθώ αμέτοχη.

mariniki tehodorou androulakis

Η κυρία Θεοδώρου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη

Θέλησα να μπω στην πολιτική για να δώσω φωνή σε εκατομμύρια ανθρώπους, στους συμπατριώτες μου, και να τους υπηρετήσω με πίστη, σεβασμό, κατανόηση και ειλικρίνεια και να βοηθήσω να χυθεί άπλετο φως σε κάθε τομέα της κοινωνικής μας ζωής. Γι’ αυτό και πάλεψα να αποκτήσω την γνώση και τα εφόδια εκείνα που θα μπορούν να με φέρουν σε αυτή την θέση. Την θέση της συνεισφοράς και της υπηρεσίας στον ελληνικό λαό, ώστε να νιώθει ασφαλής, δικαιωμένος και να έχει καλή ποιότητα ζωής. Ο σημαντικότερος, λοιπόν, λόγος που βρίσκομαι σε αυτή την θέση υποψηφίου και μάλιστα με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα αλλαγής, είναι πως θέλουμε και θα διεκδικήσουμε με όλα τα μέσα και τα εργαλεία που μας παρέχει το ευρωκοινοβούλιο, να επιστρέψει η Ευρώπη στις καταστατικές της διακηρύξεις και να επαναφέρουμε την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον γεμάτο ελπίδα και επιτεύγματα, που θα μας αποδεικνύουν ότι βαδίζουμε σε έναν καλύτερο και πιο ανθρώπινο κόσμο.

Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην εποχή μας ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης;

Το μεταναστευτικό/ προσφυγικό και τα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα αποτελούν κρίσιμα ζητήματα για τους Έλληνες. Βρίσκονται, λοιπόν, ψηλά και στην δική μου ατζέντα. Σε μια περίοδο που η ακρίβεια είναι ανεξέλεγκτη και «το αόρατο χέρι» της αγοράς έχει επιβάλει τους δικούς της όρους, πιστεύω πως η οικονομική προστασία των μικρών και μεσαίων στρωμάτων, που βιώνουν την εξαθλίωση, με ελάχιστη ή και καθόλου πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, πρέπει και θα αποτελεί το πρώτο θέμα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Ο Έλληνας αγρότης – αλλά και η Ευρωπαϊκή γεωργία στο σύνολό της – έχει πολύ μεγάλη ανάγκη στήριξης και δεν μιλάμε μόνο για παροχές, επιδοτήσεις και ροή χρήματος. Υπάρχει πραγματική ανάγκη εκσυγχρονισμού, καθοδήγησης και προσαρμογής του κλάδου στις αλλαγές που φέρνει η κλιματική κρίση.

Σκέφτομαι, όμως, και τα ανεξάρτητα επαγγέλματα, όπως το δικό μου ως δικηγόρος, ή οι γιατροί, οι μηχανικοί, τα τεχνικά επαγγέλματα, αυτό που αναφέρουμε συνεχώς στην Ελλάδα ως μεσαία τάξη. Το ασφαλιστικό κόστος είναι δυσβάσταχτο, οι φόροι στο σύνολό τους είναι πολλοί και πολύ υψηλοί και απαιτούνται πάρα πολλές θυσίες από τους επαγγελματίες για να επιβιώσουν. Πώς μπορούμε να τονώσουμε την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων εάν συνθλίβονται από τους φόρους; Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα, ένα πλαίσιο που θα είναι και ελκυστικό για επενδύσεις από το εξωτερικό αλλά και βιώσιμο για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται στην χώρα. Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι ο ρόλος της γυναίκας στην εργασία, στην κοινωνία, η ενίσχυση της θέσης της και η πλήρης εξίσωση κοινωνικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των δυο φύλων.

Η ακροδεξιά φαίνεται ότι κερδίζει διαρκώς έδαφος σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Που οφείλεται η άνοδός της και ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων;

Γενικά, παρατηρούμε μια ανάπτυξη των ακραίων κομμάτων στην Ε.Ε. που επιφέρουν μια πολιτική τοξικότητα και κοινωνική σύγχυση. Μετά το 2010, η άνοδος του Τραμπ, του Όρμπαν και του Μπολσονάρο και η alt right ατζέντα, δημιούργησαν μια νέα συνθήκη, συνθήκη που δυστυχώς ο προοδευτικός χώρος παρακολουθεί ακόμα αμήχανα. Συνεπώς, θα προτιμούσα να μιλήσω για την ακροδεξιά και ακροαριστερά ως δύο πολιτικά οχήματα που έχουν κοινή στόχευση, όπως η αποδόμηση της Ε.Ε. Η alt right εστιάζει περισσότερο σε μια εσωτερική ατζέντα, σε πολιτισμικά θέματα, αυτό που αποκαλούμε culture wars και τοποθετεί το έθνος και την ανάγκη της προστασίας αυτού απέναντι σε κάθε συζήτηση για δικαιώματα. Φτιάχνει την ατζέντα με θέματα που δημιουργούν έναν ηθικό πανικό, παίζει με το συναίσθημα του πατριωτισμού και της εθνικοφροσύνης, το εκμεταλλεύεται και εισχωρεί σε ακροατήρια που πριν δεν μπορούσε να εισχωρήσει. Και από την άλλη πλευρά, η alt left ενισχύει και προωθεί τον δογματισμό.

mariniki theodorou 2

Εμείς ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θέλουμε οι δημοκρατικές δυνάμεις του ευρωκοινοβουλίου να φτιάχνουν εκείνες την ατζέντα. Οφείλουμε να στηρίξουμε μια παλέτα θέσεων με επίκεντρο πρώτα τον άνθρωπο. Να φέρουμε στον δημόσιο διάλογο θέματα στα οποία τα άκρα δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν. Να καταθέσουμε σχέδια νόμου με συγκεκριμένο περιεχόμενο, τεκμηρίωση και επεξεργασία. Θέλουμε ως μέλος της ευρωομάδας των σοσιαλιστών, να πάρουμε το αφήγημα από την alt right και να θέσουμε εμείς την πραγματική ατζέντα των προβλημάτων του ευρωπαίου πολίτη.

Υπάρχει η άποψη, που αποτυπώνεται και σε σχετικές δημοσκοπήσεις, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αφουγκράζεται τις πραγματικές ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών. Αυτό φάνηκε και στις πρόσφατες διαδηλώσεις των αγροτών, που έφθασαν μέχρι τις Βρυξέλλες. Με ποιους τρόπους θα μπορούσαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να συμβάλλουν στην επίλυση των ουσιαστικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες;

Η χώρα μας βρίσκεται σε μια διαρκή οικονομική κρίση από το 2009. Είναι γεγονός πως η σκληρή στάση των εταίρων μας την περίοδο των μνημονίων, ο διαχωρισμός του βορρά από το νότο, ο χλευασμός του Έλληνα πολίτη και η πολιτική των δεικτών έναντι των ανθρώπων, κλόνισαν την πίστη των Ελλήνων απέναντι στο οικοδόμημα της Ε.Ε. Όταν μετά από 30 και πλέον χρόνια που η Ελλάδα ήταν μέλος της Ε.Ε. βρέθηκε σε μια κατάσταση πτώχευσης, οι εταίροι μας δεν στάθηκαν δίπλα μας αλλά απέναντι μας, κρατώντας μια βαθιά τιμωρητική στάση. Αυτή η Ευρώπη, η Ευρώπη που δεν στέκεται στο πλευρό των μελών της και στους λαούς τους, απέχει πολύ από το όραμα των ιδρυτών της, για ενιαία Ευρώπη χωρίς απολυτότητες «…που θα οικοδομηθεί μέσα από απτά επιτεύγματα, που πρώτα θα δημιουργήσουν μια πραγματική αλληλεγγύη».

Αυτή την αλληλεγγύη των λαών θέλουμε να οικοδομήσουμε μέσα από τις ουσιαστικές διεκδικήσεις μας στο Ευρωκοινοβούλιο και τους κορυφαίους θεσμούς της Ε.Ε.. Μόνο μέσα από την επίτευξη αυτού του στόχου οι Έλληνες αλλά και οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης θα έρθουν ξανά πιο κοντά στην Ε.Ε. H απόσταση ανάμεσα στα κέντρα λήψης αποφάσεων για την ΚΑΠ και τις πραγματικές ανάγκες των αγροτών είναι χαοτική. Γεγονός που παρατηρούμε στις γενικότερες ανάγκες των πολιτών σε κάθε πεδίο. Χρειάζεται, λοιπόν, διαβούλευση για να γεφυρωθεί το χάσμα και οι αγρότες, αλλά και όλοι οι πολίτες, να έχουν πραγματική και ολοκληρωτική στήριξη. Αυτόν τον ρόλο καλούμαστε να διαδραματίσουμε όλοι οι εκπρόσωποι των πολιτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement