Το ‘’φάντασμα’’ της Βόρειας Κορέας ‘’ στοιχειώνει’’ Δύση και Ουκρανία

Advertisement

Γράφει η Μαρία Ελένη Σταχτής

Η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει οδηγήσει σε σημαντική εξάντληση ανθρωπινων και υλικων πόρων από αμφότερες τις πλευρές. Στη σύγκρουση, που πλεον περιγράφεται ως η πιο αιματηρή στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καταγράφονται συμφώνα με πηγές της Δύσης  500.000 νεκροί και τραυματίες. Ο πόλεμος έχει εκτεταμένη χρήση πυροβολικού, με εκατομμύρια βολές, οδηγώντας και τις δύο πλευρές να αναζητούν νέες πηγές πυρομαχικών, ιδιαίτερα από την Κορεατική Χερσόνησο, η οποία κατέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πυροβολικού στον κόσμο λόγω της μακροχρόνιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Ενας ατυπος Ψυχρος πολεμος μεταξυ των δυο χωρων εχει οδηγησει ακομα και τη Βόρεια Κορέα, σε τεράστιες στρατιωτικές δαπανες, τη δημιουργία ενός μεγάλου οπλοστασίου πυροβολικού και την διατήρηση σημαντικού στρατιωτικού εργατικού δυναμικού, παρά τους οικονομικούς και τεχνολογικούς περιορισμούς της. Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση παρουσιάζει μια ευκαιρία για τη Βόρεια Κορέα να προμηθεύσει πιθανώς τη Ρωσία με πυρομαχικα έναντι οικονομικής βοήθειας, τεχνολογίας και στρατιωτικού εξοπλισμού, παρά τις διεθνείς κυρώσεις και τις διπλωματικές προκλήσεις.

Η ιστορική συγκυρια αλλωστε το επιτρέπει. Η  Βόρεια Κορέας επεδίωξε να αναπτύξει διπλωματικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες (την περίοδο προεδρίας Τραμ) με διαβεβαιώσεις όσον αφορά την ασφάλεια της χώρας και την κοινωνικοποίηση των σχέσεων οικονομικών και άλλων. Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες έχουν κατά κύριο λόγο αποτύχει, οδηγώντας τη Βόρεια Κορέα να ενισχύσει τις συμμαχίες της με τους παραδοσιακούς συμμάχους της, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Η πιθανότητα η Βόρεια Κορέα να προμηθεύσει τη Ρωσία με στρατιωτική βοήθεια προκαλεί ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια, ιδιαίτερα σε σχέση με τη στάση της Νότιας Κορέας και τις δικές της στρατιωτικές δυνατότητες. Η Νότια Κορέα  από την άλλη πλευρα σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια αγορά όπλων, έχει διστάσει να προμηθεύσει άμεσα την Ουκρανία με όπλα αποφεύγοντας να προκαλέσει τη Ρωσία αλλά και να μεγαλώσει την ένταση με την Πιονγιάνγκ. 

Αναφορές από τις υπηρεσιες ασφαλειας των Ηνωμένων  Πολιτειών έχουν υποδείξει ότι η Ομάδα Wagner, (  γνωστη απο την μαχη του Μπαχμουτ) ιδιωτική ρωσική στρατιωτική εταιρεία, έχει λάβει αποστολές όπλων από τη Βόρεια Κορέα για να υποστηρίξει τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Αλλα και η Νοτιος Κορεα εχει γινει πηγη  στρατιωτικου υλικου για την Ουκρανια με την μέθοδο της έμμεσης υποστήριξη μέσω της αναπλήρωσης των αποθεμάτων των συμμάχων που εχουν συγκεντρωθει στα νοτια της χερσονησου τα τελευταια 60 χρονια.

Οποιαδήποτε σημαντική στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Βόρειας Κορέας και Ρωσίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση στην Ουκρανία, που εμπλέκει μαζικα όπλα Βόρειας και Νότιας Κορέας.Η πρόοδος στη στρατιωτική τεχνολογία της Βόρειας Κορέας, πιθανώς με τη στήριξη της Ρωσίας, θα μπορούσαν να εντείνουν τις εντάσεις στην Κορεατική Χερσόνησο και να οδηγήσουν σε ευρύτερες επιπτώσεις στην ασφάλεια της γυρω περιοχης,

Η πολυπλοκότητα της κατάστασης, με πολλαπλές χώρες να εμπλέκονται στην Ρωσοουκρανικη συγκρουση προκαλει  σημαντικες μεταβολες στις περιφερειακές και παγκόσμιες δυναμικές εξουσίας. Η λεπτή ισορροπία της διπλωματίας, της στρατιωτικής προετοιμασίας και της αναζήτησης διαβεβαιώσεων ασφαλείας τονίζονται ως κύριοι παράγοντες στα εξελισσόμενα γεγονότα σε ολες τις γωνιες του πλανητη.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement