Εκλογές 2023: Κάλπη με απρόοπτα, εντάσεις και καταγγελίες

live ekloges 1

Advertisement

Πότε αστεία, πότε ενοχλητικά, πότε κλασικές περιπτώσεις ελληνικής κουλτούρας. Εκλογική διαδικασία χωρίς ευτράπελα και πρωτοφανείς καταστάσεις δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

Με ομαλό τρόπο διεξάγονται σε γενικές γραμμές οι δεύτερες εκλογές σε όλη τη χώρα με την αγωνία των υποψηφίων να αναμένεται να τελειώσει αργά το βράδυ.

Οι κάλπες κλείνουν στις 7 το απόγευμα, ωστόσο, από πολύ νωρίς το πρωί έχουν σημειωθεί ορισμένα απρόοπτα, αλλά και στιγμές έντασης σε διάφορα εκλογικά τμήματα.

Εκτός από το πρωτοφανές περιστατικό με τον Δημήτρη Κουτσούμπα στον οποίο έδωσαν το πακέτο με τα ψηφοδέλτια χωρίς εκείνο του… ΚΚΕ, σε άλλες περιοχές σημειώθηκε ένταση.

Ιδιαίτερα, στον Πύργο Ηλείας, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα, ένας εκλογικός αντιπρόσωπος αντιλήφθηκε ότι σε συγκεκριμένο τμήμα σε όλες τις στοίβες πρώτο ήταν το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Εκπρόσωποι από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ αντέδρασαν καταγγέλλοντας την αντιπρόσωπο για μεροληψία, ενώ κατατέθηκε και ένσταση εναντίο της. Το περιστατικό έληξε με παρέμβαση της Αστυνομίας.

Στα Τρίκαλα, από την άλλη, ένας εκλογικός αντιπρόσωπος της Ν.Δ.το… τερμάτισε στήνοντας προεκλογικό περίπτερο του κόμματος με αφίσες και φυλλάδια έξω από το εκλογικό κέντρο. Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «αλαζονεία της εξουσίας» και «κατάφωρη καταπάτηση νόμου», καταγγέλλοντας ότι η απάντηση της Ν.Δ. ήταν  ότι αυτές ήταν οι οδηγίες που είχαν από την Πειραιώς.

Περίεργο περιστατικό καταγράφηκε και σε εκλογικό κέντρο της Ροδόπης, σε μειονοτικό σχολείο, όπου άγνωστοι προξένησαν φθορές στην πόρτα. Εργαζόμενοι του δήμου πραγματοποίησαν τις απαραίτητες εργασίες και η διαδικασία ξεκίνησε κανονικά.

Να σημειωθεί ότι μικρή εστία έντασης επικράτησε και στο εκλογικό κέντρο που ψήφισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένας νεαρός άνοιξε πανό και φώναξε σύνθημα κατά της γουνοποιίας, με τους άνδρες της ασφάλειας του προέδρου της Ν.Δ. να τον… παίρνουν σηκωτό και να τον απομακρύνουν.

Οι εφορευτικές επιτροπές «δεν ξύπνησαν»

Σε ορισμένες περιοχές της χώρας νωρίς το πρωί σημειώθηκαν προβλήματα εξαιτίας καθυστερημένης προσέλευσης ή απουσίας μελών της εφορευτικής επιτροπής και δικαστικών αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με το Mega σε εκλογικό τμήμα του Αλίμου για αρκετή ώρα δεν εμφανίστηκε ούτε ένα μέλος εφορευτικής επιτροπής, με αποτέλεσμα να τρέχουν μόνοι τους ο δικαστικός αντιπρόσωπος και ο γραμματέας του.

Ανάλογη περίπτωση και στο 1ο δημοτικό Περιστερίου, όπως δεν πήγαν όλα τα άτομα της εφορευτικής με αποτέλεσμα να υπάρξουν καθυστερήσεις.

Χωρίς εφορευτική επιτροπή ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία και στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στο 1ο δημοτικό σχολείο Θεσ/νικης, στο 162ο τμήμα, καθώς 40 λεπτά μετά τις 07:00 και την επίσημη έναρξη της εκλογικής αναμέτρησης, η εφορευτική επιτροπή δεν είχε ακόμη εμφανιστεί.

Mε ελλείψεις σε μέλη εφορευτικών επιτροπών αλλά δίχως άλλα προβλήματα διεξάτετα η εκλογική διαδικασία και στα Γρεβενά.

Σε εκλογικό τμήμα της περιοχής του Ακρωτηρίου στα Χανιά η εφορευτική έκανε να εμφανιστεί περίπου τρεις ώρες με αποτέλεσμα η δικαστική αντιπρόσωπος να προτρέπει οι πολίτες να πάρουν μόνοι τους το ψηφοδέλτιο της προτίμησής τους για να κερδίσουν χρόνο.

Δικαστικοί αντιπρόσωποι καθυστέρησαν και την περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.  Πιο συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, “με καθυστέρηση ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία σε ένα εκλογικό τμήμα της ορεινής Ναυπακτίας διότι παρουσίασε βλάβη το αυτοκίνητο του δικαστικού αντιπροσώπου”. Επίσης, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, “με καθυστέρηση ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία και σε άλλα δύο εκλογικά τμήματα στην Αιτωλοακαρνανία, λόγω αργοπορίας των δικαστικών αντιπροσώπων”.

Πάντως, όπως τόνισε η Μαρία Σαλμά, “όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι βρίσκονται πλέον στις θέσεις τους, η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται κανονικά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα”.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement