Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον 46χρονο, ενώ ο Άδωνις «βλέπει» εξαίρεση στον κανόνα

zesti 0

Advertisement

Οργή για τον χαμό του εργαζόμενου που δούλευε ανασφάλιστος μέσα σε συνθήκες καύσωνα • Η παραδοχή Γεωργιάδη και τα ερωτήματα για τη στάση της διοίκησης του νοσοκομείου Χαλκίδας • Παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου και παρέμβαση του υπουργού Υγείας ζητά στέλεχος της ΓΣΕΕ.

Ξεχειλίζει η οργή για τον θάνατο του εργαζόμενου μέσα στον καύσωνα, ενώ αποκαλύπτεται πως δούλευε συστηματικά ανασφάλιστος, την ώρα που ο υπουργός Εργασίας «βλέπει» εξαίρεση στον κανόνα.

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους για να μην επαναληφθούν τραγικά περιστατικά όπως ο θάνατος του 46χρονου στη Χαλκίδα εμφανίζονται οι εργαζόμενοι, με το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας να εκδίδει σκληρές ανακοινώσεις.

Ο άδικος θάνατος του 46χρονου που εργαζόταν χωρίς σύμβαση εργασίας μέσα σε συνθήκες ακραίου καύσωνα έχει επαναφέρει στο επίκεντρο την επιθετική αυθαιρεσία που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, ακόμη και μέσα σε απάνθρωπες θερμοκρασίες.

Παράλληλα, αποκαλύπτεται ότι ήταν ευρέως γνωστό πως ο άτυχος 46χρονος εργαζόταν εδώ και καιρό ως ανασφάλιστος, πραγματοποιώντας διανομές και θελήματα για επιχειρήσεις της περιοχή, ενώ σοβαρά ερωτήματα καταγράφονται για τη στάση της διοίκησης του νοσοκομείου Χαλκίδας.

Σε σημερινή του ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας καταγγέλλει ότι σε συζητήσεις με εργαζόμενους του κλάδου επιβεβαιώθηκαν οι «εξαντλητικές συνθήκες εργασίας που χειροτερεύουν σε αυτή την περίοδο» και προσθέτει ότι αρκετοί εργοδότες κόβουν το μεροκάματο σε όποιον σταματάει τη διανομή τις ώρες που απαγορεύεται η εργασία λόγω καύσωνα (12.00 – 17.00).

Τις καταγγελίες επανέλαβε σήμερα και από την τηλεόραση του Open ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Αντώνης Κούκουρας δηλώντας «είμαστε συντετριμμένοι και οργισμένοι από τον θάνατο του 46χρονου στην Χαλκίδα. Αποδεικνύεται ακόμη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι στην προσπάθεια τους να βγάλουνε το μεροκάματο για να ζήσουνε, εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες και ειδικά οι συνάδελφοι οι διανομείς δουλεύουν σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες, στις οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις υποχρεώνονται να δουλέψουν. Από την πρώτη στιγμή που πληροφορηθήκαμε τον χαμό του 46χρονου προβήκαμε σε ενέργειες και επικοινωνήσαμε και με την Επιθεώρηση Εργασίας. Μάλιστα επισκεφθήκαμε καταστήματα εστίασης και απαιτήσαμε 12:00-17:00 να σταματήσει το ντελίβερι για τις επόμενες μέρες».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ανέφερε «επειδή τυχαίνει το κατάστημα εστίασης να είναι κοντά στο Εργατικό Κέντρο, μέσα στο κέντρο της Χαλκίδας, ήταν ευρέως γνωστό ότι δούλευε ανασφάλιστος για χρόνια ως διανομέας με το ποδήλατό του στο συγκεκριμένο ψητοπωλείο. Επίσης μας προξένησε μεγάλη εντύπωση το Δελτίο Τύπου που έβγαλε το νοσοκομείο Χαλκίδας, ότι δεν ήταν διανομέας. Εμείς ξέραμε από την πρώτη στιγμή ότι ο συνάδελφος δούλευε εκεί πέρα, ήταν προφανώς ανασφάλιστος, αλλά αυτό πρέπει να το ελέγξουν και οι αρμόδιες υπηρεσίες».

Ζητούν παραίτηση του διοικητή του Νοσοκομείου

Με μια αιχμηρή του ανάρτηση, ο γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, καταφέρεται κατά της διοίκησης του νοσοκομείου Χαλκίδας και ζητά παραιτήσεις, αλλά και παρέμβαση του υπουργού Υγείας.

Σημειώνει ότι στο Δελτίο Τύπου το νοσοκομείο έσπευσε να σημειώσει ότι ο νεκρός δεν ήταν διανομέας καλύπτοντας τον εργοδότη. «Πού το ήξερε αυτό άραγε ο Διοικητής; Κλουζό ή μήπως είναι κολλητός του ο εργοδότης; Έλαβε μήπως εντολή άνωθεν να «συγκαλύψει» την υπόθεση;» σημειώνει με νόημα.

Η παραίτηση του Διοικητή του Νοσοκομείου Χαλκίδας είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Ο Υπουργός υγείας θα πρέπει να πάρει άμεσα θέση. Ο Διοικητής αυτός εξέδωσε Δελτίο Τύπου για το νεκρό από θερμοπληξία συνάδελφο μας διανομέα, με το οποίο σπεύδει να καλύψει τον εργοδότη αναγράφοντας στο κείμενο του ΔΤ, εντός παρένθεσης «όχι διανομέας». Που το ήξερε άραγε αυτό ο Διοικητής; Ζήλεψε τον επιθεωρητή Κλουζό ή μήπως είναι κολλητός του ο εργοδότης; Έλαβε μήπως εντολή άνωθεν να «συγκαλύψει» την υπόθεση;

Ο συνάδελφός μας ήταν ΔΙΑΝΟΜΕΑΣ – ΑΔΗΛΩΤΟΣ και ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΣ- και εργαζόταν σε κατάστημα εστίασης κάνοντας ΔΙΑΝΟΜΕΣ με ΠΟΔΗΛΑΤΟ μέσα στον καύσωνα τις μεσημβρινές ώρες 12.00-17.00 που απαγορεύεται. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο κύριε Διοικητά και το ΔΤ που εκδώσατε σας καθιστά «ντροπή» της δημόσιας διοίκησης.

Εγώ θα παραθέσω την μαρτυρία της ίδιας της μητέρας του 46χρονου μίλησε σε τοπικό μέσο, επιβεβαιώνοντας πως ο γιος της εργαζόταν ως διανομέας σε κατάστημα εστίασης, περιγράφοντας τις σοκαριστικές στιγμές που βίωσε όταν εκείνος επέστρεψε στο σπίτι με εμφανή τα συμπτώματα θερμοπληξίας: «Ήρθε το παιδί μου από τη δουλειά, δούλευε σε ένα σουβλατζίδικο κι έκανε διανομή με το ποδηλατάκι του. Ήρθε από το σουβλατζίδικο και δεν καταλάβαινα. Άρχισε και μου πέταγε την μπλούζα, δεν καταλάβαινα τι έκανε. Λέω “παιδάκι μου, τι έχεις;”. Δεν μπορούσε να μιλήσει. Δεν μίλαγε. Παίρνουμε τηλέφωνο τον γιατρό και λέει “μάλλον είναι θερμοπληξία αλλά τροχάδην να τον πάτε στο νοσοκομείο. Βάλτε του πετσέτα στο μέτωπο και να τον πάτε στο νοσοκομείο».

Η ανακοίνωση του νοσοκομείο ανέφερε: «Την Πέμπτη 20/07/2023 προσεκομίσθει στις 16:55 μ.μ. στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χαλκίδας με ασθενοφόρο άνδρας 46 ετών (όχι διανομέας) άσφυγμος, άπνοος και με μυδρίαση άμφου. Θερμοκρασία σώματος 40 βαθμοί. Έγινε ανάνηψη, ΚΑΡΠΑ και διασωλήνωση χωρίς αποτέλεσμα. Ώρα ισοηλεκτρικής γραμμής ηλεκτροκαρδιογραφήματος 17:30 μ.μ. Πιθανή αιτία θανάτου καρδιοαναπνευστική ανακοπή μετά την έκθεση σε πολλή υψηλή θερμοκρασία. ».

Παραδοχή και… εξαίρεση στον κανόνα

Ο αρμόδιος για τα συγκεκριμένα θέματα υπουργός αναγκάστηκε σήμερα να βγει στην τηλεόραση της ΕΡΤ και να παραδεχθεί ότι ο 46χρονος δούλευε ως ανασφάλιστος και μη δηλωμένος, όμως έσπευσε να τονίσει ότι γενικά τα μέτρα για τον καύσωνα τηρούνται και πως πρόκειται για εξαίρεση.

Προφανώς ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν έμαθε για τις εκατοντάδες καταγγελίες που έφτασαν στην ΓΣΕΕ ήδη από το προηγούμενο κύμα σφοδρού καύσωνα.

Είπε και άλλα, όμως ο υπουργός Εργασίας, καθώς ισχυρίστηκε ότι «εμείς δεν μπορούμε ακόμα να κάνουμε να βάλουμε πρόστιμα εφόσον δεν υπήρξε καταγγελία από την οικογένεια του ανθρώπου», αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι υπήρξε στη συνέχεια υπήρξε μια καταγγελία από το εργατικό σωματείο και η αστυνομία κάλεσε για εξηγήσεις τον ιδιοκτήτη μιας ψησταριά όπου ο άτυχος εργαζόμενος έκανε θελήματα την προηγούμενη μέρα.

Όλα αυτά την ώρα που, χθες, όταν άρχισε να αποκαλύπτεται το περιστατικό ο υπουργός έσπευσε να προωθήσει την προβληματική ανακοίνωση από το νοσοκομείο Χαλκίδας στην οποία αναφερόταν ότι ο νεκρός δεν ήταν διανομέας.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement