Για ποιον δουλεύει η “ομάδα εκλογικής νοθείας’’ στην Ελλάδα ; – Θηριώδη ερωτήματα από τη ‘’γκάφα’’ ενός ισραηλινού πρώην στρατηγού

4cd3f8a3 c805 4996 afaf 1a0d762c0d63

Advertisement

Μπορεί να έχει κάποια σχέση με όλα αυτά το predator;

Του Μ. Μούρτζινου

Η φίρμα Team Jorge δεν αποτελεί κάποιο παγκόσμιο επιχειρηματικό brand name, ευρύτερα γνωστό που διαφημίζεται κάθε τόσο σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα εφημερίδες και διαδικτυακούς τόπους. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο σε αυτήν την περίπτωση θα μιλούσαμε απλώς για μια αποτυχημένη επένδυση με κακό στρατηγικό marketing. Οι Ισραηλινοί, όμως, συνήθως δεν ‘’πέφτουν σε τέτοιες λούμπες’’ .

Κι επειδή η εν λόγω εταιρεία, ή ομάδα, όπως προτιμούν οι άνθρωποι της να την ονομάζουν είναι Ισραηλινής σύλληψης, υλοποίησης και συμφερόντων οι επιτελείς της γνωρίζουν ότι η δραστηριότητα στην οποία επιδίδεται είναι καλύτερα και πιο κερδοφόρα να είναι γνωστοί μόνο στους λίγους αλλά πανίσχυρους, παγκόσμιας εμβέλειας και ισχύος ενδιαφερόμενους πελάτες, η τους ‘’δεμένους’’ προσεχείς χρήστες της.

Γιατί; Μα, διότι δεν είναι να καμαρώνεις το ότι ασχολείσαι με νόθευση εκλογικών αποτελεσμάτων, όπου γης σε χώρες τόσο ανεπτυγμένες, όσο και αναπτυσσόμενες. Και πολύ περισσότερο δεν είναι να φουσκώνεις σαν το παγώνι, αν είσαι πολιτικός ή επιχειρηματικός παράγοντας και προσφεύγεις στις συμβουλές μιας τέτοιας εταιρείας για να κερδίσεις τις εκλογές ή για να παρέμβεις στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα σου. Για αυτό και ερίναι μονόδρομος, η ομερτά. Κι ότι γράφεται σε αυτό το ρεπορτάζ – κι ότι θα γραφτεί σε δεκάδες άλλα μέσα, τώρα που άνοιξαν οι κρουνοί – δεν έχει ερέθισμα κάποια διαφήμιση, αλλά μια παροιμιώδη γκάφα, ‘’από τις λίγες’’.

Ο επικεφαλής της Team Jorge, κάποιο πρώην στέλεχος του Ισραηλινού στρατού ονόματι Ταλ Χάναν, νόμισε ότι οι Γάλλοι δημοσιογράφοι που τον επισκέφθηκαν ήταν ισχυροί υποψήφιοι πελάτες από την πόλη του φωτός, που αποζητούσαν σα ‘’διψασμένοι στρατοκόποι’’ την υψηλή τεχνογνωσία του κι έπεσε στην παγίδα – ή μάλλον οι Γάλλοι συνάδελφοι τον έκαναν να πέσει . Και τους τα είπε όλα, ‘’χαρτί και καλαμάρι’’. Οι συνάδελφοι που εργάζονται που εργάζονται στο Radio France, τη Haaretz και το The Marker προσέγγισαν την Team Jorge υποδυόμενοι τους συμβούλους κυβέρνησης μίας πολιτικά ασταθούς χώρας στην Αφρική, ζητώντας από τον Χάναν βοήθεια ώστε να αναβληθούν οι εκλογές.

Οι συνομιλίες με τον Χάναν και τους συνεργάτες του έγιναν μέσω βιντεοκλήσεων, ενώ πραγματοποιήθηκε και μία συνάντηση στη βάση των επιχειρήσεων της ομάδας σε περιοχή 20 χιλιόμετρα έξω από το Τελ Αβίβ.

Ο Χάναν περιέγραψε την ομάδα του ως «εξπέρ στις κυβερνητικές υπηρεσίες», με εξαιρετικές επιδόσεις στα οικονομικά, τον χειρισμό των social media, την χάραξη προεκλογικής καμπάνιας αλλά και του «ψυχολογικού πολέμου». Αυτό που ενδιαφέρει άμεσα τη χώρα μας είναι ότι όχι μόνο μέχρι τώρα είχε ενεργή ανάμειξη σε 33 εκλογικές αναμετρήσεις σε πολλές χώρες – μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, αλλά και το ότι στη χώρα μας έχει στήσει το ένα από τα δυο της στρατηγεία στην ανατολή – το άλλο σύμφωνα με τον Χάναν βρίσκεται στα Εμιράτα. Κι επειδή ο ‘’στρατηγός’’ δεν θα έστηνε μόνιμο επιτελείο κάπου χωρίς από εκεί να υπάρχει μόνιμο ενδιαφέρον θα έχει ενδιαφέρον όταν αποκαλυφθεί, ποιος τον προσέγγισε και για ποιον ή ποιους επιχειρηματία/ες ή πολιτικούς δουλεύει στα μέρη μας. Οι συνάδελφοι που συμμετέχουν στην εν εξελίξει έρευνα εργάζονται σε δημοσιογραφικούς κολοσσούς, όπως η Βρετανική GUARDIAN, η Ισπανική El pais , η γαλλική le monde και το γερμανικο Spiegel και, σύμφωνα με πληροφορίες, ως τώρα έχουν αποκαλύψει εμπλοκή του στρατηγού Χανάν σε εκλογικές αναμετρήσεις στη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ελβετία, το Μεξικό, τη Σενεγάλη, την Ινδία και τα Αραβικά Εμιράτα. Θα έχει σεισμικό ενδιαφέρον αν και όταν αποκαλυφθούν οι όποιοι εγχώριοι εμπλεκόμενοι καθώς και η απάντηση στο αν στην όλη διαδικασία έχει κάποιου είδους εμπλοκή το περίφημο predator … Απαντήσεις που, φυσικά, θα ήταν σώφρον να δοθούν πριν ανοίξουν οι προσεχείς εθνικές κάλπες.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement