Αυξήσεις – «φωτιά»: Με «καπέλο» έως 165% οι τιμές από το χωράφι στο ράφι

ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Advertisement

Σχεδόν μιάμιση φορά περισσότερο πληρώνουν οι καταναλωτές φρούτα και λαχανικά, σε σχέση με τις τιμές που τα πωλούν οι παραγωγοί στους χονδρεμπόρους και στη συνέχεια στα σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με έρευνα της Realnews, το «καπέλο» στις τιμές των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι των σούπερ μάρκετ φτάνει ακόμη και το 165%. Το ποσοστό μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο, ανάλογα με τον παραγωγό και την ποιότητα των προϊόντων, τον χονδρέμπορο και το σούπερ μάρκετ.

Στην έρευνα της «R» έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι μέσες τιμές για τους παραγωγούς και τους χονδρεμπόρους και οι λιανικές τιμές σε μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Ελλάδας, η οποία διαθέτει ευρύ δίκτυο καταστημάτων σε όλη τη χώρα. Αναλυτικότερα, εξετάζοντας τις τιμές σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, σε 20 λαχανικά και φρούτα, το συμπέρασμα είναι ότι οι καταναλωτές πληρώνουν από 43% έως 165% ακριβότερα σε σχέση με τις τιμές πώλησης από τους παραγωγούς. Ωστόσο, υπάρχουν σούπερ μάρκετ που πωλούν ακόμη πιο ακριβά τα συγκεκριμένα προϊόντα, με την «ψαλίδα» ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή να ανοίγει ακόμη περισσότερο. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσε τροπολογία προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα η «R»:

  • η τιμή του μπρόκολου ξεκινά από το χωράφι στο 1 ευρώ το κιλό και φτάνει στον καταναλωτή 2,65 ευρώ, με τη διαφορά να διαμορφώνεται στο 165%.
  • Στα μαρούλια η τιμή παραγωγού είναι στα 25 λεπτά του ευρώ το τεμάχιο και η τιμή στο σούπερ μάρκετ είναι στα 65 λεπτά του ευρώ.
  • στα πράσα η τιμή ξεκινά στο χωράφι από τα 70 λεπτά του ευρώ και καταλήγει στο 1,73 ευρώ,
  • στα αγγούρια από τα 75 λεπτά το κιλό στο 1,67 ευρώ,
  • στα καρότα από τα 40 λεπτά στα 90 λεπτά,
  • στα κουνουπίδια από το 1 ευρώ στα 2,30 ευρώ,
  • στα ξερά κρεμμύδια από 70 λεπτά στο 1 ευρώ,
  • στα λάχανα από 25 λεπτά στα 52 λεπτά,
  • στις μελιτζάνες φλάσκες από το 1,35 ευρώ στο χωράφι στα 2,25 ευρώ στο ράφι.
  • Τις πατάτες, ένα από τα προϊόντα που αγοράζουν όλα σχεδόν τα νοικοκυριά, από τα περίπου 45 λεπτά που είναι η τιμή παραγωγού, οι καταναλωτές τις αγοράζουν στα 92 λεπτά,
  • τα παντζάρια από τα 65 λεπτά στο 1,50 ευρώ,
  • τις ντομάτες από το 1 ευρώ στο 1,98 ευρώ,
  • ενώ στα σκόρδα το «καπέλο» φτάνει το 50%.

Οπως στα λαχανικά, έτσι και στα φρούτα, οι διαφορές στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή προσεγγίζουν το 160%.  Τα πορτοκάλια ξεκινούν από τους παραγωγούς στα 35 λεπτά και φτάνουν στον καταναλωτή στα 90 λεπτά το κιλό, ενώ παραπλήσιες είναι και οι τιμές στα λεμόνια, τα οποία φεύγουν από το χωράφι στα 40 λεπτά και φτάνουν στον καταναλωτή περίπου στο 1 ευρώ. Τα ακτινίδια ξεκινούν από τα 90 λεπτά στον παραγωγό και φτάνουν τα 2,25 ευρώ στον καταναλωτή, τα αχλάδια από τα 70 λεπτά στο 1,60 ευρώ, ενώ τα μήλα κατά μέσο όρο ξεκινούν από τα 70 λεπτά και φτάνουν το 1,45 ευρώ. Για τα μήλα, όμως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλές ποικιλίες και ποιότητες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και πολλές διαφορετικές τιμές και για τον παραγωγό και για τους καταναλωτές.

Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά και τα φρούτα και τα λαχανικά, οι ποικιλίες και η ποιότητα των προϊόντων είναι τα δύο βασικά στοιχεία που καθορίζουν τις τιμές τους και, φυσικά, το αν είναι στην αρχή ή στο τέλος της συγκομιδής τους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), οι τιμές χονδρικής σε αρκετά φρούτα και λαχανικά έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με πέρυσι.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement