BNP Paribas: Η ανάκαμψη της ελληνική οικονομίας και τα «καμπανάκια»

oikonomia ellada

Advertisement

Η Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει την ισχυρή οικονομική της ανάπτυξη το 2024, ωστόσο η δραστηριότητα έδειξε σημάδια επιβράδυνσης το δεύτερο εξάμηνο του 2023, διαπιστώνει η BNP Paribas σε νέο σημείωμά της.

Την ίδια ώρα, το πραγματικό ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο το τρίτο τρίμηνο του 2023 και η απασχόληση μειώθηκε κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση.

Η ξαφνική και ευχάριστη πτώση του ποσοστού ανεργίας, η δραστική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και η μείωση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους ”ωθούν” την ελληνική οικονομία, η οποία χαιρετίστηκε από την άνοδο των αγορών μετοχών και ομολόγων και από την απότομη μείωση των spreads μεταξύ του ελληνικού δημόσιου χρέους και του γερμανικού.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με την BNP Paribas, η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει μακροχρόνιες δυσκολίες. Σε αυτή την λίστα τοποθετούνται η δυσμενής δημογραφική και επενδυτική δυναμική εμποδίζει τη δυνητική ανάπτυξη, ενώ η άνοδος των τιμών των ακινήτων τροφοδοτεί νέους κοινωνικούς κινδύνους.

Η ανάκαμψη της δραστηριότητας μετά την πανδημία και τα lockdowns έδωσε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη την δυνατότητα να συνδυάσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Πιο συγκεκριμένα, το τρίτο τρίμηνο του 2023, το πραγματικό ΑΕΠ ήταν περισσότερο από 6% πάνω από το επίπεδο που καταγράφηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2019, το οποίο είναι διπλάσιο από αυτό της Ευρωζώνης (3%). Ωστόσο, το πραγματικό ΑΕΠ υστέρησε το περασμένο καλοκαίρι, συγκρατήθηκε λόγω της πτώσης της κατανάλωσης των νοικοκυριών (-0,4%) και των επενδύσεων (-1,8%).

Εντούτοις, σύμφωνα με την BNP Paribas, το 2024, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ωφεληθεί από την πρόσφατη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και την πτώση του πληθωρισμού, ο οποίος, αφού κορυφώθηκε σε περισσότερο από 12% ετησίως το καλοκαίρι του 2022, υποχώρησε ξανά στο 3,5% τον Δεκέμβριο. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε επίσης κάτω από 10% το περασμένο φθινόπωρο, υποχωρώντας στο 9,4% τον Νοέμβριο του 2023, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2009.

Οι βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες τάσεις παραμένουν επομένως ενθαρρυντικές και η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει πάνω από 2% το 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement