Πειθαρχία και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων συνιστά η Λαγκάρντ

Lagarde Stournaras.jpg

Advertisement

Τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας συνέστησε στην Ελλάδα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία βρίσκεται στην Αθήνα για τη συνεδρίαση της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας. Παράλληλα, επαίνεσε τις προσπάθειες και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας απ’ τους οίκους αξιολόγησης.

https://1300674fcff69a1281b3799851108ded.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να γιορτάσουμε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, των οίκων αξιολόγησης και των επενδυτών, στην ελληνική οικονομία, τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Αναφερόμενη στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι «αυτό είναι προφανώς αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς, προσπαθειών, μεταρρυθμίσεων, προσήλωσης, ανθεκτικότητας». 

Υπογράμμισε ακόμα ότι απαιτείται συνεχής πειθαρχία και πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «είμαι σίγουρη ότι σε όρους δημοσιονομικής πολιτικής και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, οι Έλληνες πολίτες και οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν».

Δεν αναμένεται νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας συνεδριάζει σήμερα και αύριο στην Αθήνα, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει αναμένεται να κρατήσει «παγωμένα» τα βασικά επιτόκια.

Το «φρενάρισμα» στις αυξήσεις των επιτοκίων, με δεδομένο, ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο είχε αποφασιστεί μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%, αποτελεί σύμφωνα με πολλούς αναλυτές ένδειξη του ότι τα επιτόκια έχουν αγγίξει πλέον «ταβάνι».

Σε αυτό κατατείνουν και δηλώσεις που έχουν γίνει από πολλούς κεντρικούς τραπεζίτες που μετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ.

Ωστόσο εξαιτίας της βραδείας αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, η προθεσμιακή αγορά χρήματος προεξοφλεί ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα ισχύοντα – υψηλά επίπεδα καθ΄ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2024.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 67 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 32 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,26% από 4,38% χθες, έναντι 2,87% του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 1,39%.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement