Στουρνάρας στο Bloomberg: ”Ήρθε η ώρα η ΕΚΤ να αποκλίνει από τη Fed”

stournaras 1204

Advertisement

To γεγονός πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να φοβάται να μετατοπίσει την “υπερβολικά συνετή” στάση της όσον αφορά τα επιτόκια σε σχέση με εκείνη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, υπογράμμισε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Σε τοποθέτηση του στη Φρανκφούρτη μετά το σαφέστερο μήνυμα που έδωσε μέχρι στιγμής η ΕΚΤ ότι θα αρχίσει να χαλαρώνει την πρωτοφανή σειρά αυξήσεων των επιτοκίων της τον Ιούνιο, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε ότι τέσσερις μειώσεις είναι πιθανές φέτος – παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές μειώνουν τα στοιχήματα σε τέτοιες κινήσεις παγκοσμίως.

“Τώρα ήρθε η ώρα να αποκλίνουμε”, δήλωσε ο Στουρνάρας στο Bloomberg. “Οι καταστάσεις στη ζώνη του ευρώ και στις ΗΠΑ είναι εντελώς διαφορετικές. Στις ΗΠΑ, η ζήτηση είναι πολύ ισχυρότερη – κυρίως λόγω της ώθησης που προέρχεται από τον προϋπολογισμό. Δεν έχουμε κάτι τέτοιο στην Ευρώπη. Και ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ καθοδηγείται κυρίως από την πλευρά της προσφοράς – όχι από την πλευρά της ζήτησης, δεν καθοδηγείται από τους μισθούς”.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement