4 ελληνικά χωριά δίπλα σε μαγευτικές λίμνες

fidakia 14

Advertisement

Αν κάτι ξεχωρίζει το ελληνικό τοπίο είναι η ποικιλία του. Ποικιλία που δεν περιορίζεται μόνο σε παραλίες και βουνοκορφές αλλά και λίμνες – έστω κι αν δεν έχουν το μέγεθος ή τον αριθμό εκείνων της Ευρώπης. Λίμνες που αποτελούν πανέμορφα και σημαντικής αξίας οικοσυστήματα, με παραδοσιακές δραστηριότητες και συνήθως ήπια τουριστική ανάπτυξη. Παρακάτω, προτείνουμε 4 χωριά στις όχθες ή πολύ κοντά στις όχθες ελληνικών λιμνών που αξίζει να βάλετε στον ταξιδιωτικό προγραμματισμό σας.

Δοϊράνη, Λίμνη Δοϊράνη

H Δοϊράνη, η λίμνη στα σύνορα Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας είναι σπουδαίος υγροβιότοπος. Το χωριό Δοϊράνη είναι το μοναδικό ελληνικό παραλίμνιο χωριό και ένας προορισμός (όπως και γενικά το ελληνικό κομμάτι της λίμνης, εκείνο της Βόρειας Μακεδονίας που είναι και μεγαλύτερο είναι πιο ανεπτυγμένο τουριστικά) που προτείνεται σε όσους δεν αναζητούν πολυτελή καταλύματα και εναλλακτικές δραστηριότητες αλλά απόδραση από τους ρυθμούς της πόλης και επαφή με τη φύση.

https://1570ff67f7161f00aa67680aeaa229bd.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html
Η Δοϊράνη θα σε κατακτήσει από την πρώτη στιγμή. Photo: Shutterstock

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το χωριό δεν παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Εδώ θα έρθετε βασικά για την καταπληκτική ηρεμία της λίμνης: το περπάτημα στις όχθες της Δοϊράνης είναι από τις ομορφότερες διαδρομές στην Ελλάδα. Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα ενημερωθείτε για τον υγροβιότοπο στον οποίο έχουν καταγραφεί 36 είδη πουλιών, ανάμεσά τους και απειλούμενα ήδη όπως αργυροπελεκάνοι και η λαγγόνα.

To Μουσείο Λίμνης Δοϊράνης, μέσα από τα νερά της λίμνης. Photo: Shutterstock

Επίσης στη λίμνη ζουν 18 είδη ψαριών, όπως γριβάδια, τσιρόνια, χέλια και κυπρίνοι. Ειδικά το γριβάδι αποτελεί την τοπική γαστρονομική σπεσιαλιτέ και θα το βρείτε στις περισσότερες ταβέρνες του χωριού. Ψαρεύεται από τους ελάχιστους πλέον ψαράδες με τις πλάβες τους, τις βάρκες χωρίς καρίνα και τα καλάμια, χρησιμοποιώντας τις ίδιες τεχνικές που υπήρχαν και στην αρχαιότητα.

Το σήμα κατατεθέν του χωριού είναι ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός σε γαλλικό αρχιτεκτονικό στυλ που στέκει στη θέση του από το 1896. Ακόμα έναν σημαντικό μνημείο βρίσκεται σε έναν λόφο στην «πλάτη» του χωριού. Είναι το συμμαχικό μνημείο καθώς και το βρετανικό και ελληνικό στρατιωτικό κοιμητήριο που δημιουργήθηκε μετά τη σημαντική μάχη που έγινε εδώ στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Λίμνη Δοϊράνης/Photo: Shutterstock
Ελληνικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Δοϊράνης/Photo: Κοσμάς Κολόκουσας

Εμείς σας προτείνουμε να περπατήσετε κατά μήκος της λίμνης. Αν είστε τυχεροί θα δείτε αργυροπελεκάνους να πετούν σε σχηματισμούς πάνω από τα νερά της. Τα πουλιά με το άνοιγμα φτερών που ξεπερνά τα 3 μέτρα αποτελούν ένα ιδιαίτερο θέαμα που αξίζει να αποθανατίσετε φωτογραφικά. Στη βόρεια πλευρά της Λίμνης, σε απόσταση περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων από τις όχθες και κοντά στο χωριό Μουριές, βρίσκεται ένα υπέροχο δάσος έκτασης 600 στρεμμάτων στο οποίο ξεχωρίζουν οι υπεραιωνόβιες βελανιδιές. Ένα πραγματικά υπέροχο οικοσύστημα τόσο σημαντικό για την πανίδα της περιοχής.

Το νησάκι, Λίμνη Παμβώτιδα

Το νησί της Λίμνης Ιωαννίνων ή Παμβώτιδας είναι ένα νησί και ένας οικισμός χωρίς όνομα. Είναι επίσης και ένα από τα δύο νησιά σε λίμνη της Ελλάδας τα οποία κατοικούνται. Το νησί συνδέεται με Ιωάννινα με καραβάκι ανά 30 λεπτά. Εδώ θα έρθετε για να απολαύσετε έναν μέρος που θέλει να διατηρήσει την ταυτότητα του αλλά ταυτόχρονα αποτελεί κομμάτι της μοντέρνας πόλης των Ιωαννίνων.

Λίμνη Ιωαννίνων/Photo: Aμαλία Κωβαίου

Το πρώτο αξιόλογο κομμάτι της εκδρομής εδώ είναι καταρχάς το ίδιο το ταξίδι το καραβάκι. Από εκεί θα έχετε ωραία θέα προς το Κάστρο της πόλης αλλά και στην ίδια τη λίμνη πάνω από την οποία κολυμπούν πουλιά και στα νερά της οποίας θα δείτε συχνά να προπονούνται κωπηλάτες.

Όμορφες γωνιές στο νησάκι/ Photo: Αμαλία Κωβαίου
Photo: Αμαλία Κωβαίου
Photo: Shutterstock

Ο οικισμός στο νησί έχει περίπου 100 κατοίκους και ξεχωρίζει για το παραδοσιακό του χρώμα με τα πετρόκτιστα σπίτια και τα πλακόστρωτα σοκάκια. Εδώ βρίσκεται και μια σημαντική μοναστική πολιτεία -η 3η μεγαλύτερη στην Ελλάδα μετά το Άγιο Όρος και τα Μετέωρα- με αξιόλογές βυζαντινές και μεταβυζαντινές μονές όπως αυτή του Προφήτη Ηλία,, της Ελεούσας και του Αγίου Νικολάου των Φιλανθρωπηνών, με τις τοιχογραφίες στις οποίες εμφανίζονται και πρόσωπα εκτός Ορθοδοξίας, όπως φιλόσοφοι της αρχαιότητας.

Μουσείο Αλή Πασά

Αλλά και η Μονή του Αγίου Παντελεήμονα στην οποία φιλοξενείται ένα Μουσείο για τον Αλί Πασά, καθώς εκει κατέφυγε ο πασάς των Ιωαννίνων πριν σκοτωθεί από το οθωμανικό απόσπασμα το 1822. Στο μουσείο εκτίθενται ιστορικά ντοκουμέντα, όπλα της εποχής του Αλί Πασά, η αυθεντική στολή της Κυρά Βασιλικής και προσωπικά αντικείμενα του Αλί Πασά. Επίσης σας προτείνουμε να έρθετε εδώ σχετικά νωρίς ώστε να μπορέσετε να κάνετε τον γύρο του νησιού, να δείτε την ομορφιά του στην ολότητά της αλλά και να σας ανοίξει η όρεξη που θα «σβήσει» τρώγοντας χέλια, βατραχοπόδαρα και καραβίδες σε κάποια από τις ταβέρνες του οικισμού.

Άγιος Γερμανός, Πρέσπες

Ο Άγιος Γερμανός δεν είναι παραλίμνιο χωριό, καθώς απέχει λίγα χιλιόμετρα από τις όχθες των Πρεσπών. Όμως είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας με προσεγμένα σπίτια και καταλύματα πολλά από τα οποία έχουν καταπληκτική θέα στη Λίμνη. Τα must μνημεία του χωριού είναι η ομώνυμη εκκλησία που χτίστηκε τον 10ο αιώνα όπως ο ανακαινισμένος παλιός νερόμυλος στο οποίο θα φτάσετε ακολουθώντας το πέτρινο καλντερίμι δίπλα στην εκκλησία.

https://1570ff67f7161f00aa67680aeaa229bd.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html
Ο νερόμυλος στον Άγιο Γερμανό/Photo: Shutterstock

Φυσικά το χωριό προσφέρεται για γαστρονομικές εμπειρίες με τα καλά εστιατόρια και ταβέρνες να σερβίρουν καλά κρεατικά, ψάρια της λίμνης αλλά και signature προϊόντα της περιοχής όπως τα φημισμένα φασόλια Πρεσπών. Με αφετηρία των Άγιο Γερμανό θα διοργανώστε εκδρομές όπως εκείνη στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στη Μικρή Πρέσπα στο οποίο θα φτάσετε μέσω της πεζογέφυρας ων 650 μέτρων. Ο Άγιος Αχίλλειος είναι το άλλο νησί σε ελληνική λίμνη μετά από εκείνο των Ιωαννίνων που κατοικείται. Μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα εκδρομή είναι αυτή στη Μικρολίμνη με την αποικία των κορμοράνων στο νησάκι Βιδρονήσι της Μικρής Πρέσπας.

Άγιος Γερμανός/Photo: Shutterstock
Πλωτή πεζογέφυρα Αγίου Αχιλλείου /Photo: Shutterstock

Και βέβαια δεν πρέπει να φύγετε από τις Πρέσπες πριν δείτε τα ασκηταριά ηλικίας εκατοντάδων ετών με τις εντυπωσιακής βραχογραφίες κοντά στο χωριό Ψαράδες, στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας. Εκεί θα φτάσετε με τη βάρκα με τους βαρκάρηδες να λειτουργούν ως ξεναγοί. Το εντυπωσιακότερο ασκητάρι είναι αυτό της Αγίας Ελεούσας, έργο του 15ου αιώνα. Ουσιαστικά είναι ένας μικρός ναός χτισμένος μέσα σε ένα βράχο με την υγρασία να έχει διατηρήσει τις τοιχογραφίες του σε πολύ καλή κατάσταση.

Φιδάκια, Λίμνη Κρεμαστών

Η Λίμνη Κρεμαστών είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας και σημαντικός (ιδιαίτερα στο παρελθόν) τόπος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας των υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεών της. Δεν είναι όμως τουριστικά ανεπτυγμένη. Παρόλα αυτά και εδώ, υπάρχουν πανέμορφα χωριά, τα οποία μάλιστα έχουν καταφέρει να παραμείνουν σχετικά άγνωστα στο ευρύ κοινό. Ένα από αυτά είναι τα Φιδάκια. Τα Φιδάκια απέχουν κάποια χιλιόμετρα από τις όχθες της Λίμνης. Είναι χτισμένα σε μία πλαγιά της Χελιδόνας σε υψόμετρο 920 μέτρων.

Φιδάκια, Ευρυτανία/Photo: Νικόλας Μάστορας
Η Γέφυρα της Επισκοπής/Photo: Νικόλας Μάστορας

Το χωριό είναι σχεδόν εξολοκλήρου πετρόχτιστο με περιποιημένα σπίτια και καλντερίμια με αυλές με λουλούδια, δείγμα της αγάπης των κατοίκων και όσων κατάγονται από εκεί για το χωριό τους. Στα Φιδάκια υπάρχει η εξαιρετική ταβέρνα Οιχαλία όπως και ένας περιποιημένος ξενώνας ενώ από χωριό ξεκινά μια πολύ όμορφη διαδρομή για όσους τους αρέσει το περπάτημα που καταλήγει στη θέση Τσαγκαράλωνα. Ένα σημείο που προσφέρει καταπληκτική θέα στη Λίμνη και τη Γέφυρα των Κρεμαστών.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement