Αμερικανικές Εκλογές: Τέλος η Χέιλι, πιο κοντά στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ

ΤΡΑΜΠ

Advertisement

Η Σούπερ Τρίτη στις ΗΠΑ ανήκει πλέον στην Ιστορία, επιβεβαιώνοντας αυτό που προμηνυόταν από την αρχή της προεκλογικής κούρσας, ή, για να ακριβολογούμε, αυτό που διαφαινόταν από τις 6 Ιανουαρίου του 2021, όταν ολοκληρωνόταν η επεισοδιακή μετάβαση της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ στον Τζο Μπάιντεν. Οι δυο τους πλέον θα αναμετρηθούν για δεύτερη φορά, με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ να εξασφαλίζει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και τον νυν Πρόεδρο να ηγείται των Δημοκρατικών σε μια προσπάθεια επανεκλογής μετά κόπων και βασάνων…

Η μέρα με τις περισσότερες προκριματικές εκλογές στις 15 πολιτείες της χώρας συν  την αμερικανική Σαμόα στον Ειρηνικό, δεν έκρυβε εκπλήξεις, τουλάχιστον στο στρατόπεδρο των Ρεπουμπλικάνων.  Όπως αναμενόταν, ο Τραμπ επικράτησε έναντι της μοναδικής αντιπάλου του Νίκι Χέιλι, κερδίζοντας 12 πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της κρίσιμης πολιτείας της Βόρειας Καρολίνας. Και  δεν χρειάζεται καν να περιμένει μέχρι τις προκριματικές στις 12 ή τις 19 Μαρτίου για να εξασφαλίσει τους εκλέκτορες, που θα του δώσουν το προεδρικό χρίσμα για το Νοέμβριο, καθώς η Νίκι Χέιλι αποσύρθηκε και επίσημα από την κούρσα.  

Η πρώην διπλωμάτης έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της ώστε να μείνει στη διεκδίκηση μέχρι τέτλους. Κράτησε επιμελώς χαμηλά τις προσδοκίες, αρνούμενη να προβλέψει νίκες σε οποιαδήποτε πολιτεία και “έπαιξε τα ρέστα της” στο Βερμόντ, εκεί όπου κατάφερε μια νίκη βάζοντας φρένο σε μία σαρωτική επικράτηση του Τραμπ. Νίκη παρηγοριάς και “νίκη-αντίο” για την Χέιλι, η οποία ωστόσο δεν φάνηκε να “καίγεται” για τη συμπαγή πορεία των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές, αποφεύγοντας να “δώσει γραμμή” στους ψηφοφόρους της υπέρ του Τραμπ αλλά καλώντας τον ίδιο να “κερδίσει όλες τις ψήφους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος”.    

 

Ο Μπάιντεν κινδυνεύει από παντού 

Ο Μπάιντεν στην πραγματικότητα δεν έχει δοκιμαστεί απέναντι σε άλλους αντιπάλους στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών. Όμως, η «Σούπερ Τρίτη» έδειξε ξανά ότι η μεγαλύτερη απειλή του μπορεί να είναι η υποβόσκουσα δυσαρέσκεια μεταξύ πολλών πιστών ψηφοφόρων του κόμματος που μπορεί να μην προσέλθουν στις κάλπες το Νοέμβριο.

skynews biden immigration 6474119 300x169

Αντιμετωπίζει ένα κίνημα διαμαρτυρίας, που έχει τις ρίζες του μεταξύ των προοδευτικών ακτιβιστών που είναι εξαγριωμένοι για τον χειρισμό του στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα.

Ο κώδωνας του κινδύνου σήμανε για πρώτη φορά όταν περισσότεροι από 100.000 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών στο Μίσιγκαν δεν ψήφισαν το κόμμα στις προκριματικές εκλογές τον Φεβρουάριο. Την Σούπερ Τρίτη το ποσοστό αυτό έφτασε στο 12% στη Βόρεια Καρολίνα και περίπου το 9% στη Μασαχουσέτη, εγείροντας ανησυχίες ότι πολλοί Δημοκρατικοί ψηφοφόροι, κυρίως νεαροί και “εναλλακτικοί ή αριστεροί” θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν το Τζο Μπάιντεν.

Ο νυν πρόεδρος θα πρέπει να ανησυχεί για τα exit polls που υποδεικνύουν ότι τα θέματα που ενδιαφέρουν περισσότερο τους ψηφοφόρους είναι η μετανάστευση και τα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Κάτι που γνωρίζει πολύ καλά ο Τράμπ, εστιάζοντας σε αυτά τις ομιλίες του, όπως έκανε άλλωστε και στον επινίκιο λόγο του χθες το βράδυ.

 

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement