Ένοπλες Δυνάμεις: «Ελληνική» ενίσχυση του ΠΝ με ευλογίες… Τζόρτζ Ουάσιγκτον

Constellation class Frigate US Navy Fincantieri 2 1

Advertisement

Η δημοσιοποίηση, και μάλιστα δια χειλέων Ν. Δένδια, περί συμπαραγωγής των επτά φρεγατών FFG-62 Constellation Class που προορίζονται για το Π.Ν., κρύβει ένα τεράστιο deal για τη χώρα και τη βαριά βιομηχανία της.  

Τα όσα είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στο περιθώριο της συνάντησης του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκη στη Μεσογείων είναι άκρως ενδιαφέροντα και αισιόδοξα. Ο κ. Δένδιας επιβεβαίωσε το «πράσινο φως» του ναυτικού των ΗΠΑ στο αίτημα του ΓΕΝ για από κοινού σχεδιασμό και παραγωγή φρεγατών τύπου Constellation στα ελληνικά ναυπηγία. «Η Ελλάδα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα μπορούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό ευθύς εξ αρχής, δηλαδή από τον σχεδιασμό του, σύμφωνα με τις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, σε ένα τεράστιο άλμα για τον Στόλο μας» σημείωσε στις δηλώσεις του ο υπουργός.

Στις λίγες αυτές λέξεις του Νίκου Δένδια κρύβονται οφέλη, τα οποία εδράζονται σε πραγματικά γεγονότα και το μέγεθος τους θα φανεί στο μέλλον. Κατ’ αρχάς πως η ναυπήγηση στη χώρα μας, και μάλιστα μεγάλων πολεμικών σκαφών, είναι πραγματικότητα. Ο υπουργός αναφέρθηκε σε «ελληνικά ναυπηγεία», όμως όπως επιβεβαίωσαν τα NFN, πρόκειται για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ιδιοκτησίας ΟΝΕΧ και στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την αμερικανοιταλική Frincantieri, ενώ μέρος του εξοπλισμού των φρεγατών θα αναλάβει και ο Σκαραμαγκάς (όμιλος Προκοπίου).

Image 3 Constellation Class Guided Missile Frigates
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, επί των ημερών του οποίου άρχισε η ναυπήγηση της φρεγάτας FFG 62, επιβλέπει τις εργασίες ναυπήγησης

Η Frincantieri είχε αναλάβει εξ’ αρχής για λογαριασμό των ΗΠΑ τον σχεδιασμό και την κατασκευή μιας μεγάλης φρεγάτας νέας γενιάς, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών παραγωγών (FREMM). Ήδη βρίσκονται στο τελικό στάδιο καθέλκυσης οι δυο πρώτες Constellation ενώ το 2024 είναι χρονιά εντατικής παραγωγής και συμφωνιών με ορίζοντα παράδοσης το τέλος της δεκαετίας.

Η ελληνική πλευρά επέδειξε ενδιαφέρον για συμμετοχή της στο πρόγραμμα από την αρχή στέλνοντας σχετικό αίτημα στις ΗΠΑ. Βαρύνουσας σημασίας το γεγονός της συνεργασίας ΟΝΕΧ-Frincantieri, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων. Όχι μόνο για τη συμπερίληψη της χώρας μας στο πρόγραμμα συμπαραγωγής αλλά και στο να μπουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στον σχεδιασμό, και σαν κατασκευαστική δραστηριότητα αλλά και ως κέντρο συντήρησης-επισκευής των συγκεκριμένων πλοίων  στη Μεσόγειο. Οι συγκεκριμένες μεγάλων διαστάσεων φρεγάτες θα είναι τα συνοδευτικά πλοία των αεροπλανοφόρων σε σχηματισμό, και ο καθένας αντιλαμβάνεται τη δυναμική του deal αν ολοκληρωθεί.

Image 2 Constellation Class Guided Missile Frigates
Η φρεγάτα μπορεί να μεταφέρει ελικόπτερα SeaHawk

Οι φρεγάτες Constellation («Σχηματισμός»), όνομα που διάλεξε ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος Τζ. Ουάσιγκτον πριν δυο και πλέον αιώνες για ένα μπρίκι, με αναφορά στον σχηματισμό των αστεριών που συναπαρτίζουν την αμερικανική σημαία, και παραμένει προς τιμήν του μέχρι και σήμερα στο αμερικανικό ναυτικό, θα αναβαθμίσουν αδιαμφισβήτητα την επιχειρησιακή δυνατότητα του ελληνικού στόλου. Αξίζει να αναφερθεί πως στον οπλισμό τους περιλαμβάνονται διάφοροι τύποι πυραύλων θαλάσσης από Tomahawk μέχρι RIM και Naval Strike, είναι ελικοπτεροφόρες και διαθέτουν από τα πλέον προηγμένα συστήματα ΗΝ πολέμου.  

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement