Επαναφέρουν θεωρίες περί εσωτερικού εχθρού και «εθνικής εξαίρεσης»

voultepsi skertos

Advertisement

Επικίνδυνα παιχνίδια της Νέας Δημοκρατίας με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Απειλές, διαστρέβλωση, στοχοποίηση και εκβιασμοί συνθέτουν ένα σκηνικό πόλωσης στην καρδιά της προεκλογικής αρένας. Μετεμφυλιοπολεμική δήλωση του Άκη Σκέρτσου και Fake news από τη Σοφία Βούλτεψη. Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Σε μείζον ζήτημα αναδεικνύεται η άθλια προεκλογική εκμετάλλευσης του ζητήματος της μουσουλμανικής μειονότητας στη Ροδόπη από την Ν.Δ..

Στη σκιά του μπαράζ απειλών και εκβιαστικών δηλώσεων από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, με αποκορύφωμα τις δηλώσεις Μητσοτάκη ότι ο Τσίπρας είχε ενημερωθεί για παρέμβαση του τουρκικού προξενείου και το απαράδεκτο βίντεο της Ντόρας Μπακογιάννη, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε ανησυχία για την εργαλειοποίηση ενός λεπτού εθνικού ζητήματος φτάνοντας μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να εκφράσει «την ανησυχία του και τον προβληματισμό του για «τον τρόπο με τον οποίο εργαλειοποιείται η ΕΠΥ με στοχευμένες αποσπασματικές πληροφορίες που διαρρέονται σε ΜΜΕ φιλικά προς τη Νέα Δημοκρατία προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις».

Καμπανάκι κινδύνου από τον Αλ. Τσίπρα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συναντήθηκε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, (έχει εκ της θέσεως του την ευθύνη της ΕΥΠ) κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρά βέλη στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας και την αδελφή του, προειδοποιώντας ότι τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες είναι εικόνες από το μέλλον.

Ειδικότερα ανέφερε «…Οι δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, αυτός ο ωμός εκβιασμός δεν είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά τη μειονότητα. Έγιναν εσκεμμένα μπροστά στις κάμερες για να περάσει σε κάθε σπίτι, σε κάθε πολίτη, σε κάθε κοινωνική ομάδα. Είναι πρόβα τζενεράλε για το τι θα ακολουθήσει. Όποιος έχει σκέψεις αντίθετες με αυτές της απόλυτης και ανεξέλεγκτης κομματικής και οικογενειακής εξουσίας θα βρίσκεται στο στόχαστρο».

Εγγυήθηκε πως προσωπικά ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ «θα είμαστε απέναντι σε αυτό το ανατριχιαστικό μήνυμα εις βάρος της Δημοκρατίας. Θα είμαστε εγγυητές του κράτους δικαίου και της Δημοκρατίας (…)».

Προκλητικός ο Α. Σκέρτσος
Η κίνηση του Αλ. Τσίπρα να επισκεφτεί τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό δεν άρεσε στη Νέα Δημοκρατία με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος να μιλάει για «πολιτική απρέπεια».

Και αφού επανέλαβε τα περί έγκαιρης ειδοποίησης του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. (από την ΕΥΠ)

έφτασε στο έσχατο σημείο διχαστικής τοξικότητας αναφέροντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και τα περασμένα 4 χρόνια λειτούργησε ως εθνική εξαίρεση»

Ο Άκης Σκέρτσος έθεσε τρία ερωτήματα:

Προς τους 2 υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ: γιατί δεν παίρνουν σαφή θέση για το αν εκπροσωπούν την μουσουλμανική ή τη δήθεν «τουρκική» μειονότητα;
Προς τον ΣΥΡΙΖΑ: αμφισβητούν τα μηνύματα που μαρτυρούν ευθεία παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στις εσωτερικές μας υποθέσεις;
Προς τον κ. Τσίπρα: διαψεύδει ότι είχε λάβει ενημέρωση πριν τις εκλογές με υλικό που τεκμηριώνει ότι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζονται ευθέως από το τουρκικό προξενείο;
«Η αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα δεν μας εκπλήσσει», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Άμεση η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Σε αυστηρό τόνο ήρθε η απάντηση του Κουμουνδούρου.

«Ο κ. Σκέρτσος συνέχισε το εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ “εθνική εξαίρεση”, νεκρανασταίνοντας τη διχαστική τοξικότητα των μετεμφυλιοπολεμικών χρόνων. Επέμεινε, δε, στην προεκλογική εργαλειοποίηση της ΕΥΠ, καθώς και στη στοχοποίηση της μειονότητας. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να καταγγείλει τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Γιάννη Σαρμά, μια αυτονόητη θεσμικά συνάντηση σε κάθε δημοκρατικό πολίτευμα» ανέφερε η Πόπη Τσαπανίδου.

Για μία ακόμα φορά, συνέχισε, «η Δεξιά πουλάει εθνικοφροσύνη ενώ στη πράξη εξυπηρετεί την τουρκική προπαγάνδα. Η συνεχιζόμενη αθλιότητα με τη μειονότητα αποτελεί πρόγευση για το τι θα σημάνει την επαύριο των εκλογών μια ανεξέλεγκτη παντοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Το ξεκαθαρίζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο: Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω. Κόντρα στην προσπάθεια ορμπανοποίησης της Ελλάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο εγγυητής της δημοκρατίας. Ο φόβος δεν θα περάσει».

Οι ισχυρισμοί της Βούλτεψη
Στη διάρκεια της ημέρας παρακολουθήσαμε με την υποψήφια της Ν.Δ., Σοφία Βούλτεψη, να προχωρά σε απίστευτους ισχυρισμούς on air, παρουσιάζοντας ένα χαρτί ως δήθεν θέση του ΣΥΡΙΖΑ, μεταφρασμένη στην τουρκική γλώσσα.

Το κείμενο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Σοφίας Βούλτεψη, αναφέρεται σε θέματα συλλογικού αυτοσχεδιασμού και σε θέματα εκλογής μουφτήδων, ωστόσο η «γαλάζια» υποψήφια υπολόγιζε χωρίς τον… ξενοδόχο.

Καλεσμένος στο στούντιο του ΣΚΑΪ ήταν και ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, ο οποίος γνωρίζει τούρκικα και αποκάλυψε αμέσως τη «γαλάζια» προπαγάνδα, εξηγώντας ότι το συγκεκριμένο κείμενο δεν είναι… θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ένα τουρκικό δημοσίευμα που αφορούσε στις εκλογές.

Στο κλίμα τοξικότητας που επιδιώκει η Ν.Δ. ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός έστειλε ένα μήνυμα ανοχής στη διαφορετική άποψη και αποφυγής της δαιμονοποίησής της. Δήλωσε ότι «η υπηρεσιακή κυβέρνηση οφείλει να εγγυάται τον σεβασμό της ελευθερίας έκφρασης, διάδοσης ιδεών και πληροφοριών, εκτίμησης γεγονότων και συναγωγής συμπερασμάτων». Στη συνέχεια ο κ. Σαρμάς δήλωσε: «Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να επέμβει ακόμα και στον προεκλογικό αγώνα. Να θυμίσω ότι η ελευθερία εκφράσεως ιδιαίτερα στις προεκλογικές περιόδους καλύπτει και εκφράσεις, ιδέες, πληροφορίες οι οποίες μπορεί να δημιουργούν ανησυχία, ακόμη και να σοκάρουν. Είναι αναγκαίο στον νομικό μας πολιτισμό και οφείλουμε να το δεχθούμε».

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement