Επιστολική ψήφος: Γιατί δεν “πέρασε” στους απόδημους;

ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ

Advertisement

Γράφει ο Ιωάννης Κορωναίος

 

Η επιστολική ψήφος, το δικαίωμα εγγραφής στην οποία λήγει τη Μεγάλη Δευτέρα, δεν έτυχε της ανταπόκρισης που προσδοκούσε η κυβέρνηση στους απόδημους. Πιθανώς να έπαιξε ρόλο και η υπόθεση της διαρροής των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων αποδήμων, η ουσία όμως είναι πως μόνο 33.000 συμπατριώτες μας από τα εκατομμύρια που ζουν στο εξωτερικό, εγγράφηκαν να ψηφίσουν επιστολικά.

Ειδικότερα, οι πολίτες που βρίσκονται εντός επικράτειας και θα ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου ανέρχονταν σε 80.908. Αντιθέτως, οι εγγεγραμμένοι εκτός Ελλάδας μόλις που ξεπερνούν τους 33.000. Οι περισσότερες εγγραφές από το εξωτερικό, σε ποσοστό που αγγίζει το 85%, εντοπίζονται στην Ευρώπη, σχεδόν 3.500 έχουν εγγραφεί στη Βόρεια και την Κεντρική Αμερική, περί τους χίλιους από την Ασία, ενώ περισσότεροι από 600 θα λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία από την Ωκεανία. Στην πλατφόρμα έχουν εγγραφεί Έλληνες που κατοικούν σε χώρες όπως η Καμπότζη, η Παπούα – Νέα Γουινέα, το Ελ Σαλβαδόρ, το Καζακστάν, η Ακτή Ελεφαντοστού κ.α. Οι πολίτες 41-50 και 51-60 ετών αντιστοιχούν αυτή τη στιγμή στο 40% των εγγεγραμμένων. Οι νεότεροι, 17 έως 30 και 31 έως 40 ετών, αντιστοιχούν στο 30%, ενώ οι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας, 61-70 και άνω των 71 ετών, αντιστοιχούν στο 30%.

 

Η πρωτοβουλία των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών

Την περασμένη εβδομάδα, κι όταν έγινε αντιληπτή η “απροθυμία” των ομογενών μας να συμμετάσχουν στο εγχείρημα, αναπτύχθηκε μια πρωτοβουλία από πλευράς υπουργείων Εσωτερικού και Εξωτερικού.

Νίκη Κεραμέως και Γιώργος Γεραπετρίτης, βλέποντας πως οι εγγραφές των Ελλήνων μονίμων κατοίκων εξωτερικού για να έχουν δικαίωμα επιστολικής ψήφου μετά βίας ξεπερνούσαν τις 25.000, πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό. Οι οδηγίες των υπουργών στους διπλωμάτες ήταν να επιδοθούν σε μαζικές επαφές με ομογενείς, για να τους εξηγήσουν τη δυνατότητα συμμετοχής στα κοινά της πατρίδας με έναν εύκολο τρόπο. Αυτή η πρωτοβουλία απέφερε μερικές χιλιάδες εγγραφές στην πλατφόρμα. Και πάλι, όμως, οι 33.000 είναι πολύ μακριά από τον στόχο του “εξαψήφιου νούμερου εγγεγραμμένων ομογενών” που είχε καθορίσει ο γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Χρυσουλάκης.

Ο Μητσοτάκης μπροστά αλλά για το εσωτερικό

Ως ύστατη προσπάθεια προσέλκυσης πολιτών στο σύστημα της επιστολικής ψήφου ήταν η ενεργοποίηση του Κ. Μητσοτάκη. Πλέον το βάρος μεταφέρθηκε στο εσωτερικό. “Αν βλέπετε αυτό το βίντεο πριν τη Μ. Δευτέρα ακούστε πολύ προσεκτικά. Επίσης, αν δουλεύετε σεζόν, αν σπουδάζετε σε άλλη πόλη ή δίνετε εξετάσεις, αν σας δυσκολεύουν οι μετακινήσεις ή απλά αν θέλετε να πάτε για μπάνιο στις 9 Ιουνίου, δώστε προσοχή” ήταν το πρωθυπουργικό μήνυμα στο ΤικΤοκ, απευθυνόμενο εξ ολοκλήρου στους εντόπιους. Πλέον οι προσδοκίες έχουν χαμηλώσει και ο στόχος είναι να προσεγγιστεί συνολικά ο αριθμός των 150.000 πολιτών που θα ψηφίσουν επιστολικά.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement