Μητσοτάκης: Πως “κλείνει” την πληγή της Μακεδονίας

Μητσοτάκης: Ποτέ ξανά στην Ελλάδα αυτά που έγιναν την περασμένη δεκαετία – Ψήφος στη ΝΔ στις ευρωεκλογές σημαίνει ναι στη σταθερότητα

Advertisement

Του Γιάννη Κορωναίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδίδει χαρακτήρα εθνικών εκλογών στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να “σφίξει” τη χαλαρή και μηνυματική ψήφο, επιδιώκοντας να επαναφέρει στις τάξεις της ΝΔ όσους πολίτες προσανατολίζονται να ψηφίσουν διαφορετικά απ’ ότι πριν έναν χρόνο. Το “καμπανάκι” στο Μαξίμου χτυπά ιδίως στην Βόρειο Ελλάδα, όπου τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος έχουν υποστεί καθίζηση. Η δημοσκοπική άνοδος της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης αλλά και της Φωνή Λογικής της Αφρ. Λατινοπούλου έχει ενεργοποιήσει το σύστημα συναγερμού στη Νέα Δημοκρατία.

Με τρεις υπουργούς-“βαριά χαρτιά” και μια σειρά πρωτοβουλιών, ο Κ. Μητσοτάκης δοκιμάζει να κλείσει την κάνουλα προς τα δεξιά. Στις πρόσφατες αποφάσεις για “ειδικές αποστολές” υπουργών στις περιφέρειες ενόψει ευρωεκλογών, για την Κεντρική Μακεδονία επιλέχθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, το άτυπο “νούμερο 2” στο κόμμα, με αναφορές στην καραμανλική πτέρυγα και με διείσδυση σε διαφορετικούς χώρους. Το έργο του δύσκολο από τη στιγμή σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις στους νομούς Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Κιλκίς, η Ελληνική Λύση καταγράφεται ακόμα και δεύτερο κόμμα! 

 

adomis dendias

Στη Δυτική Μακεδονία θα μεταβεί ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, στις πόλεις και τα χωριά της οποίας εντοπίζεται μεγάλη “αιμορραγία” σε Λύση και Νίκη ενώ υπάρχουν και εσωκομματικά ζητήματα. Αυτά θα πάει να λύσει ο “ορμητικός” Άδωνις, ο “κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση”. Μια από τις πιο αξιόπιστες κυβερνητικές φωνές, ο υπουργός Μεταφορών -με έργο στο υπουργείο που θα φανεί το επόμενο διάστημα- Χρ. Σταϊκούρας θα “οργώσει” την Ανατ. Μακεδονία και τη Θράκη.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Prorata αποτυπώνεται αυτό που λένε πολιτικοί αναλυτές και μη, ότι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν συγκινεί τους “δεξιούς” ψηφοφόρους. Μάλιστα όσο πιο δεξιά στον πολιτικό άξονα “αριστερά-δεξιά” αυτοτοποθετείται ένας ψηφοφόρος, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να ψηφίσει ΝΔ στις ευρωεκλογές, καθώς ακόμα και οι παραδοσιακοί “κεντροδεξιοί” ψηφοφόροι δίνουν στη ΝΔ ποσοστό 54%, στην Ελληνική Λύση 13%, στη Νίκη 4% και από 2% στη Φωνή Λογικής και στους Σπαρτιάτες. Όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως “δεξιοί” ή “ακροδεξιοί”, δίνουν ποσοστό 31% στη ΝΔ, 30% στην Ελληνική Λύση, 8% στη Νίκη, 7% στη Φωνή Λογικής και 4% στους Σπαρτιάτες. Και στο εύλογο ερώτημα που οφείλεται αυτό το σκηνικό για το κυβερνών κόμμα, σε ποσοστό 60% δηλώνουν ότι έχει απομακρυνθεί από τις παραδοσιακές του θέσεις και μόλις το 14% αναφέρει ως αιτία ότι “τα περισσότερα κόμματα έχουν γίνει συστημικά”.
Επιπλέον το 51% δηλώνει ότι η στάση του διαμορφώθηκε από την απόφαση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει το γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, το 34% από την αύξηση της βίας και της εγκληματικότητας, το 31% από τη διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών και μόλις το 24% λόγω της ακρίβειας (στο σύνολο των ερωτηθέντων είναι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα με ποσοστό 46%).

Ο Μπελέρης και ο Παναγιωτόπουλος

Σε μια πρώτη προσπάθεια να αποκαταστήσει τις σχέσεις του κόμματος με τη …”δεξιά” ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε δύο κινήσεις: στην υποψηφιότητα του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ και τον ορισμό του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας και βουλευτή Καβάλας Νίκου Παναγιωτόπουλου ως προέδρου της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ.

Σχετικά με τη επιλογή του Νίκου Παναγιωτόπουλου στην ηγεσία του προεκλογικού αγώνα, πηγές της ΝΔ έλεγαν ότι ο Καβαλιώτης πολιτικός συγκέντρωνε όλα τα χαρακτηριστικά που αναζητούσε ο πρωθυπουργός για τη συγκεκριμένη θέση. Βορειοελλαδίτης, πρώην υπουργός Άμυνας με πλούσιο έργο για όσους έχουν κριτήριο τον “πατριωτισμό” και την υπεράσπιση της χώρας πάνω απ΄όλα. Μπορεί να διαμορφώσει μια νέα δυναμική για τη ΝΔ στη Μακεδονία που δημοσκοπικά μοιάζει με “μαύρη τρύπα”, μαζί με του τρεις υπουργούς που ανέλαβαν χρέη “κομματαρχών” στη Βόρεια Ελλάδα προεκλογικά.

Αποκατάσταση στις σχέσεις με την Εκκλησία

Μεγάλη έμφαση θα δοθεί από τη Νέα Δημοκρατία και στην αποκατάσταση των σχέσεων με την Εκκλησία, σχέσεις που έχουν διαταραχθεί από την ισότητα στο γάμο αλλά και από την επαναφορά της υπόθεσης του διαχωρισμού.

Ήδη έχει γίνει το πρώτο και καθοριστικό βήμα με την επικείμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στο Δήλεσι, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο στα “μέρη του”, εκεί που έχει διακονήσει αλλά και έχει δημιουργήσει δομές φροντίδας για τους συμπολίτες του. Είχε προηγηθεί και η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ότι «η εκκλησία δεν εκδικείται», με αφορμή την επίθεση σε βάρος της βουλευτού της ΝΔ Αγγελικής Δεληκάρη.

Σύμφωνα με κάποιες πηγές, η Νέα Δημοκρατία έχει βρει και “δίαυλο επικοινωνίας” με τις μονές του Αγίου Όρους, κάποιες εκ των οποίων, με την επιρροή που διαθέτουν στους πιστούς, είχαν στηρίξει τη Νίκη στις τελευταίες εκλογές.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement