Περιμένοντας την «μεγαλοψυχία» των Ευρωπαίων εταίρων μας

mitsotakis ursula 1.jpg

Advertisement

Με δόσεις και υπό προϋποθέσεις θα έρθουν τα ευρωπαϊκά χρήματα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Στη χώρα μας θα δοθούν συνολικά 2,25 δισ. ευρώ αλλά πρώτα θα πρέπει να παρθεί πολιτική απόφαση (στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο) ενώ άγνωστο είναι πως θα κατανεμηθεί το ποσό με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δηλώνει πως ένα μέρος θα δοθεί εντός του 2023 και ένα άλλο μέσα στο 2024.

Το επιτελικό κράτος «βυθίζεται» στα ευρωπαϊκά γρανάζια της γραφειοκρατίας καθώς θα απαιτηθεί χρόνος για την εκταμίευση κονδυλίων για την καταστροφή που έπληξε τη χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την πρόεδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και πήρε την πρώτη «κρυάδα» από τα λεγόμενά της.

Η Ευρωπαία αξιωματούχος ήταν απολύτως ξεκάθαρη αναφέροντας πως οι πόροι που πρόκειται να διατεθούν, με δεδομένο πως δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα χρήματα, θα αποτελέσουν «πολιτική απόφαση» προκειμένου να κατευθυνθούν στη χώρα μας «κατά παρέκκλιση» του Συμφώνου Σταθερότητας και παρέπεμψε για τις όποιες αποφάσεις στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

«Σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό και πόρους, οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί να ληφθεί από το κοινοβούλιο θα την λάβουμε το συντομότερο δυνατό. Διότι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή που συνδέεται με την κλιματική κρίση και απαιτεί πρωτοφανή αποτελεσματικότητα και βοήθεια» ανέφερε η Ρομπέρτα Μέτσολα.

Η ίδια συμπλήρωσε, κατά την συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων φυσικών καταστροφών, πως «η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνη της στην αντιμετώπιση μίας κατάστασης που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από ολόκληρη την Ευρώπη». 

Με τη σειρά τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι βρίσκεται εκεί προκειμένου να κινητοποιηθεί περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια, τόσο βραχυπρόθεσμα, για να παρασχεθεί αρωγή στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό τώρα, αλλά και μακροπρόθεσμα. «Να έχουμε καλύτερη επίγνωση του γεγονότος ότι τέτοιου είδους φαινόμενα θα εκδηλώνονται με αυξημένη συχνότητα και ότι δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε μόνο στην άμβλυνση των συνεπειών» είπε.

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Πέντε «εργαλεία» για αποζημιώσεις συνολικού ύψους 2,25 δισ. ευρώ

Ακολούθησε η δεύτερη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, αυτή τη φορά με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν.

Η Ευρωπαία αξιωματούχος έστειλε το αναμενόμενο μήνυμα ότι «η Κομισιόν θα είναι γρήγορη και ευέλικτη και θα κινητοποιήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους της ΕΕ για να στηρίξει την Ελλάδα μετα τις καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel» και φανέρωσε τα βήματα που θα ακολουθηθούν.

  • θα χρησιμοποιήσουμε χρήματα από την προηγούμενη περίοδο που δεν δαπανήθηκαν από τα Ταμεία Συνοχής
  • θα διοχετευτούν κεφάλαια από το ευρωπαικό ταμείο υποστήριξης
  • θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την κοινή αγροτική πολιτική που θα εξεταστεί με τα χρήματα να κατευθύνονται στην αποκατάσταση των δασών και των αγροτικών υποδομών
  • θα διατεθούν πόροι από το ταμείο ανάκαμψης
  • θα υπάρξουν πόροι και από το πρόγραμμα next generaition 2

Η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι ποτέ δεν είχαμε τέτοια καταστροφή στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για «πολύ λυπηρές οι εικόνες από τη χώρα» και έταξε πως στη χώρα μας θα δοθούν συνολικά 2,25 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου και με το νέο έτος χωρίς να διευκρινίζει πως θα κατανεμηθούν χρονικά τα λεφτά.  

► Σύμφωνα με το σημερινό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» οι επικρατούσες εκτιμήσεις για το άμεσο δημοσιονομικό κόστος των μέτρων στήριξης (με μεγάλη δόση επισφάλειας, καθώς η πλήρης και ακριβής αποτύπωση των ζημιών και επομένως η οικονομική αποτίμηση θα παραμείνει αδύνατη πιθανότατα μέχρι και τον Οκτώβριο) το ανεβάζουν σε 2-2,5% του ΑΕΠ (4-5 δισ. ευρώ), ενώ το συνολικό κόστος, περιλαμβανομένου του κόστους για την αναστήλωση κατεστραμμένων υποδομών και τη δημιουργία νέων, θα φτάσει και ίσως θα ξεπεράσει το 5% του ΑΕΠ (πάνω από 10 δισ. ευρώ).

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement