Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Η Άγκυρα “φτιάχνει κλίμα” με NAVTEX

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Advertisement

Του Γιάννη Κορωναίου

Η Άγκυρα συνεχίζει να δυναμιτίζει το κλίμα στα ελληνοτουρκικά, την ώρα που είναι σε εξέλιξη διάλογος και επαφές, με αποκορύφωμα τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου.

Κυπριακό, “γκριζάρισμα” ζωνών του Αιγαίου και NAVTEX για κοινή (!) νατοϊκή άσκηση συνθέτουν το παζλ των προκλήσεων της Τουρκίας του τελευταίου διαστήματος. Κι όλα αυτά την ώρα που είναι σε εξέλιξη ελληνοτουρκικές συναντήσεις για την προώθηση των ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης)…

Συντεταγμένα, μεθοδικά και πολυεπίπεδα, η Τουρκία ανακίνησε θέμα “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο με αφορμή τη δημιουργία δυο περιβαλλοντικών θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο. Την “ανακάλυψη” έκανε η κεμαλιστική αντιπολίτευση με πυρά τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς τον Ερντογάν, για να πάρουν την σκυτάλη οι κυβερνητικοί “απαντώντας” στην αντιπολίτευση με προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας. Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της γείτονος, ο αντ’ αυτού του Ερντογάν και εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελικ, και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος σε συγχορδία απειλούσαν ευθέως την Ελλάδα, αμφισβητώντας την εθνική κυριαρχία και “χρεώνοντας” παράλληλα το “χάλασμα” του καλού κλίματος στην Αθήνα!

Ζητούν και τα ρέστα…

Οι αρχικές ανακοινώσεις των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών έπαιξαν τον ρόλο τους για τη διαμόρφωση του κλίματος ενόψει και της συνέχειας στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Οι αναφορές περί “μονομερών de facto καταστάσεων στα νησιά και νησίδες του Αιγαίου που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους δεν θα γίνουν αποδεκτές και δεν θα επιφέρουν νομικές συνέπειες” και οι απειλητικές επισημάνσεις περί “επαγρύπνησης προκειμένου να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στο Αιγαίο και για να αποτρέψουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να καθιερώσει μονομερές καθεστώς”.

Και μόλις προ 24ώρων ήρθε και ο Τσελίκ να θυμίσει την παροιμία “εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι”… “Την ώρα που συνεχίζονταν με έναν όμορφο τρόπο όλες αυτές οι προσπάθειες εξομάλυνσης (των ελληνοτουρκικών), υπήρξε ένα ανησυχητικό βήμα στις 16-17 Απριλίου, από την Ελλάδα, η οποία διοργανώνοντας ένα συνέδριο για τους “ωκεανούς” αποφάσισε την ανακήρυξη δύο περιοχών ως θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο. Εκτιμούμε ότι η ανακήρυξη των θαλάσσιων πάρκων αποτελεί αναμφίβολα μια κατάσταση που αφενός σαμποτάρει αυτή τη διαδικασία ομαλοποίησης και αφετέρου εκμεταλλεύεται την περιβαλλοντική ευαισθησία μέσω μιας μονομερούς επίσπευσης” είπε μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφους. “Εκφράζουμε για άλλη μια φορά απευθυνόμενοι στην Ελλάδα ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας, ότι δεν πρέπει να γίνουν βήματα που θα βλάψουν την εξομάλυνση και πως σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε προσέγγιση για την ανακήρυξη αυτού του Θαλάσσιου Πάρκου”.

Στην Αθήνα συνάντηση, στο Αιγαίο “κόντρες”

Το τελευταίο “χτύπημα” της Άγκυρας είναι η έκδοση NAVTEX από τον σταθμό της Σμύρνης για δέσμευση θαλασσίων περιοχών στο Αιγαίο, στις οποίες θα εκτελούνται νατοϊκές ασκήσεις, για τις οποίες έχει εκδώσει ήδη NAVTEX ο σταθμός Ηρακλείου!

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στη θαλάσσια περιοχή Ρόδου-Μεγίστης, για αυτό και η “ευαισθησία” της τουρκικής πλευράς. Ο σταθμός Ηρακλείου είχε ανακοινώσει την NAVTEX HA14 -354/25 για πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή και κατόπιν ήρθε ο σταθμός της Σμύρνης να κάνει το ίδιο ακριβώς!
Στο μεταξύ, την ίδια ώρα πραγματοποιούνται στην Αθήνα συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στις δυο πλευρές, με τον πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκο να ηγείται της ελληνικής και τον υφυπουργό Εξωτερικών της γείτονος Μπουράκ Ακτσαπάρ της τουρκικής, και τη συμμετοχή ανώτατων και ανώτερων αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement