Τσελέντης στο nofakenews: “Φοβάμαι για χιλιάδες νεκρούς αν γίνει κάτι στην Κωνσταντινούπολη”-Καθησυχαστικός για τους σεισμούς στην Κεφαλλονιά

Τσελέντης

Advertisement

Του Κώστα Παππά

Στον χορό των ρίχτερ συνεχίζει να χορεύει η Κεφαλλονιά τις τελευταίες μέρες. Νέες σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα στο νησί  μεγέθους 3,6 και 3,8 Ρίχτερ αντίστοιχα. Ο πρώτος σεισμός, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο σημειώθηκε ένα χιλιόμετρο Δυτικά του Άσσου Κεφαλληνίας και είχε εστιακό βάθος 9,3 χιλιομέτρων. Η δεύτερη σεισμική δόνηση, είχε μεγαλύτερη ένταση 3,8 Ρίχτερ και εντοπίζεται δύο χιλιόμετρα Δυτικά του Άσσου Κεφαλλονίας, με εστιακό βάθος 9,3 χιλιομέτρων. Το nofakenews.gr επικοινώνησε με τον Καθηγητή Γεωφυσικής Άκη Τσελέντη από τον οποίο ζητήσαμε να σχολιάσει την σεισμική ακολουθία στο νησί καθώς κια την ακολουθία σεισμών  στην Κωνσταντινούπολη, για την οποία πληθαίνουν οι φωνές ανησυχίας για επικείμενο πολύ μεγάλο σεισμό.

Δεν βλέπω  μεγαλύτερο σεισμό στην Κεφαλλονιά”

Ο κ. Τσελέντης αναφέρθηκε στην σεισμική ακολουθία της Κεφαλλονιάς και φάνηκε καθησυχαστικός για την εξέλιξη του φαινομένου: “Η σεισμική ακολουθία που εντοπίζεται εδώ και περίπου 10 ημέρες στην Κεφαλλονιά είναι εντοπισμένη σε ένα μικρό ρήγμα με διεύθυνση Βορειοδυτική -Νοτιαοανατολική. Τα μεγέθη αυτά είναι κάτω από 3 ρίχτερ, μερικά ήταν γύρω στο 3,5  και γίνονται πολύ αισθητά, γιατί είναι πολύ κοντά στον οικιστικό ιστό της περιοχής. Δεν βλέπω να έχουμε μετατόπιση αυτής της ακολουθίας με το μεγάλο ρήγμα που έδωσε το σεισμό του Ληξουρίου και φθάνει μέχρι Δυτικά της Λευκάδος. Αυτό το ρήγμα το φοβάμαι πραγματικά. Από αναλύσεις που έχουν γίνει το μικρό αυτό ρήγμα έχει τα χαρακτηριστικά της σμινοσειράς, που είναι μια ακολουθία μικρών σεισμών και η πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο σεισμό, δηλαδή αυτό να είναι προσεισμική ακολουθία είναι πάρα πολύ μικρή. Δεν βλέπω να έχουμε πολύ μεγαλύτερο σεισμό, αλλά βλέπω να συνεχίζεται το φαινόμενο για αρκετές ακόμα ημέρες σταδιακά μειούμενο και κάποια στιγμή θα εξασθενήσει. Πριν κάποια χρόνια είδαμε στην ίδια περιοχή το ίδιο φαινόμενο με μικρότερη ένταση”.

Ωστόσο ο Καθηγητής επισήμανε οτι χρειάζεται προσοχή για το Βόρειο τμήμα  του νησιού στο οποίο εντοπίζονται και τα πιο παλιά σπίτια: ” Το θέμα είναι τώρα οτι το Βόρειο κομμάτι του νησιού που επηρεάζεται, γιατί οι σεισμοί αυτοί δεν γίνονται αισθητοί  ούτε στο Ληξούρι , ούτε στο Αργοστόλι, αυτό το βόρειο τμήμα δεν έχει επηρεαστεί από το σεισμό του 1953, που είχε διαλύσει όλη την Κεφαλλονιά”, επισήμανε ο Καθηγητής Τσελέντης κια πρόσθεσε: “Ενώ όλη η υπόλοιπη Κεφαλλονιά είναι καλά δομημένη με καλά κτήρια το Βόρειο κομμάτι, το Φισκάρδο π.χ  έχει παλιά κτήρια που μπορεί αν είναι ευάλωτα κια με σεισμό 4 κια 4,5. Ο κόσμος πρέπει να προσέχει και να αποφεύγει αυτά τα κτήρια , αυτή την περίοδο, να μην αφήνουν τα απιδιά του να παίζουν  σε λιθοδομές παλιές που υπάρχουν”

“Αν γίνει κάτι στην Κωνσταντινούπολη θα έχουμε εκατόμβη θυμάτων’

Ο κ. Τσελέντης σχολίασε και την σεισμική ακολουθία στην Κωνσταντινούπολη και εξήγησε: ” Όλη η δραστηριότητα στην Κωνσταντινούπολη ξεκινά από το ρήγμα της Ανατολίας. Είχα την τύχη εδώ και 15 περίπου χρόνια να μελετήσω πάρα πολύ την περιοχή αυτή και είχα συμμετάσχει σε δύο αποστολές σε αυτό το ρήγμα. Πραγματικά έχουμε μια μετατόπιση προς δυσμάς κια υπάρχει σεισμικό κενό στο Μαραμαρά , στο κομμάτι κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό δεν ξέρουμε όμως πότε θα γεμίσει και θα κάνει το μεγάλο σεισμό. Δεν μπορούμε  να έχουμε την Κωνσταντινούπολη στον πάγο για τα επόμενα 2,3 ή 15 χρόνια. Σίγουρα θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός”. Μιλώντας για την πολύ μεγάλη σεισμικότητα της Κωνσταντινούπολης κια την επικινδυνότητα ενός μεγάλου σεισμού στην Πόλη τόνισε : “Το πρόβλημα πιο είναι; Η Κωνσταντινούπολη θεωρείται απο τις πιο επικίνδυνες σεισμικά πόλεις μετά το Κίτο του Εκουαντόρ, γιατί έχει σπίτια παλιά, κακώς δομημένα, είναι πάνω σε χαλαρούς σχηματισμούς και έχει πολλούς στενούς δρόμους και μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού. Καταλαβαίνεται λοιπόν οτι αν γίνει κάτι εκεί πέρα θα έχουμε εκατόμβη θυμάτων, θα έχουμε χιλιάδες νεκρούς. Πιστεύω όμως οτι αρκετές εβδομάδες ή μήνες πριν θα δούμε σημάδια οτι επίκειται ο μεγάλος σεισμός, γιατί οι μεγάλοι σεισμοί πάνω απο 6 ρίχτερ έχουν κάποια πρόδρομα φαινόμενα  και τα δίκτυα που είναι εκεί μαζί με κάποιες ερευνητικές ομάδες θα καταλάβουν οτι επίκειται ο σεισμός. Βέβαια τί να κάνουνε; Να εκκενώσουν την Πόλη; Όχι δεν μπορούν να εκκενώσουν την Πόλη, αλλά απο τώρα πρέπει να ξεκινήσουν κάποιες ενέργειες ενημέρωσης του πληθυσμού”.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement