Ιταλία: Νεύρα ποδιού χρησιμοποιήθηκαν για αποκατάσταση χρήσης χεριού

AP21267730419753 768x512 1

Advertisement

Το νοσοκομείο CTO – Città della Salute e della Scienza του Τορίνο, γνωστό για τις πρωτοποριακές μεθόδους του, για ακόμη μια φορά διεκδικεί μια πρωτιά. Αυτή τη φορά στον τομέα της νευροχειρουργικής

Όπως τονίζει σχετικό δελτίο Τύπου του νοσοκομείου, επικαλούμενο από διάφορες Ιταλικές εφημερίδες, μια ομάδα μικροχειρουργών και νευροχειρουργών πραγματοποίησε “μια μοναδική επέμβαση που υπόσχεται μελλοντικά να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη χειρουργική αποκατάστασης νεύρων”.

Ο ασθενής, ένας 55χρονος κοινωνικός λειτουργός στον τομέα της υγείας, είχε ένα σοβαρότατο ατύχημα με το μηχανάκι του, το οποίο προκάλεσε ακρωτηριασμό του μισού αριστερού του ποδιού και τον πλήρη τραυματισμό στο βραχιόνιο πλέγμα στο αριστερό του μπράτσο.

Το επίτευγμα του νοσοκομείου του Τορίνο αποτελείται από την επέμβαση μεταφοράς μέρους του ισχιακού νεύρου, του περονιαίου τμήματος, το οποίο ελέγχει κανονικά τη ραχιαία κάμψη του ποδιού. Η μεταφορά νεύρου από το ακρωτηριασμένο πόδι στο παράλυτο χέρι είχε ως στόχο “την εκ νέου νεύρωση του κατεστραμμένου βραχιόνιου πλέγματος, ανοίγοντας το δρόμο για λειτουργική επανεργοποίηση” τονίζει το σχετικό δελτίο Τύπου.

Σύμφωνα με τους γιατρούς η επέμβαση κράτησε δώδεκα ώρες και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως. Όπως τονίζει η Corriere della Sera, ο εγκέφαλος του ασθενή “θα πρέπει τώρα να μάθει να ελέγχει τη χρήση του χεριού, αρχικά σκεπτόμενος τις κινήσεις των ποδιών και, στη συνέχεια, αναπτύσσοντας νέες δεξιότητες μέσω της προσαρμογής του εγκεφάλου”.

Η καινοτόμος διαδικασία είναι αποτέλεσμα τεσσάρων ετών εντατικής έρευνας και όπως τονίζεται και από τον Ιταλικό Τύπο “το επίτευγμα ανοίγει νέες προοπτικές στον τομέα της νευροφυσιολογίας, στη συνεχή αναζήτηση καινοτόμων λύσεων για τη βελτίωση της ζωής όσων αντιμετωπίζουν σοβαρούς τραυματισμούς και τραύματα και αντιπροσωπεύει ένα περαιτέρω βήμα προς τα εμπρός στην ιατρική”.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement