Πώς το μαγνήσιο μας βοηθά να κοιμόμαστε καλύτερα

sleep mag

Advertisement

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν με κόπο να σπάσουν τον βασανιστικό κύκλο της αϋπνίας καταφεύγοντας σε διάφορες τεχνικές, όπως αλλαγή της ρουτίνας του ύπνου ή περιορισμό της καφεΐνης. Συχνά, το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο και το μαρτύριο συνεχίζεται.

Έτσι, στρέφονται προς άλλες επιλογές, όπως είναι η φαρμακευτική αγωγή ή διάφορα συμπληρώματα. Ωστόσο, αυτές οι δύο λύσεις διαφέρουν θεαματικά: οι φυσικές θεραπείες είναι ασφαλείς και έχουν λιγότερες παρενέργειες, ενώ οι φαρμακευτικές αγωγές, όπως τα υπνωτικά χάπια, παρεμβαίνουν σαφώς πιο δραστικά και άμεσα στον ύπνο και μπορεί να προκαλέσουν εξάρτηση.

Ένα συμπλήρωμα που έχει κερδίσει κάποια προσοχή ως πιθανό βοήθημα ύπνου είναι το μαγνήσιο, ένα από τα πιο κοινά μέταλλα το οποίο περιέχεται σε πολλά τρόφιμα. Κάθε κύτταρο και όργανο του ανθρώπινου σώματος χρειάζεται το μαγνήσιο για να λειτουργήσει σωστά, ενώ συμβάλλει στην υγεία των οστών, και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και των μυών. Τα συμπληρώματα μαγνησίου έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη, όπως η καταπολέμηση της φλεγμονής, η ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και η μείωση της αρτηριακής πίεσης (PubMed – 2008, 2011)

Πώς όμως βοηθά στον ύπνο; Για να αποκοιμηθούμε και να παραμείνουμε κοιμισμένοι, το σώμα και ο εγκέφαλος πρέπει να χαλαρώσουν. Σε χημικό επίπεδο, το μαγνήσιο βοηθά αυτή τη διαδικασία ενεργοποιώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.

insomnia

Το μαγνήσιο ρυθμίζει τους νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι στέλνουν σήματα σε όλο το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Επίσης, ρυθμίζει την ορμόνη μελατονίνη, η οποία καθοδηγεί τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης στο σώμα (PubMed, 2002)
Επιπλόεν, συνδέεται με τους υποδοχείς του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA) που είναι ο νευροδιαβιβαστής για την ηρεμία της νευρικής δραστηριότητας. Είναι ο ίδιος νευροδιαβιβαστής που χρησιμοποιείται στα φάρμακα ύπνου.

Όταν δεν έχουμε αρκετό μαγνήσιο στον οργανισμό μας, μπορεί να προκληθούν διαταραχές στον ύπνο ακόμη και αϋπνία, με τις μελέτες σε ποντίκια να δείχνουν ότι τα βέλτιστα επίπεδα αυτού του μετάλλου είναι απαραίτητα για τον φυσιολογικό ύπνο και ότι τόσο τα υψηλά όσο και τα χαμηλά επίπεδα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ύπνου (PubMed – 2001, 2008).

Οι ομάδες ανθρώπων με υψηλότερο κίνδυνο ανεπάρκειας μαγνησίου είναι:
1. Άτομα με ασθένειες του πεπτικού συστήματος, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να εμποδίζουν το σώμα να απορροφά σωστά τις βιταμίνες και τα μέταλλα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ελλείψεις.
2. Άτομα με διαβήτη – η αντίσταση στην ινσουλίνη και ο διαβήτης συνδέονται με υπερβολική απώλεια μαγνησίου.
3. Άτομα με εξάρτηση από το αλκοόλ.
4. Οι ηλικιωμένοι, καθώς προσλαμβάνουν λιγότερο μαγνήσιο από τη διατροφή τους, ενώ μπορεί και να μην το απορροφούν αποτελεσματικά.

sleepless

Πριν ξεκινήσουμε τη λήψη κάποιου συμπληρώματος δοκιμάζουμε πρώτα να αλλάξουμε τρόπο ζωής και συνήθειες. Μειώνουμε τους καφέδες που καταναλώνουμε ημερησίως, καθιερώνουμε τακτική ώρα ύπνου και αποφεύγουμε τη χρήση οθόνης πριν ξαπλώσουμε τη νύχτα.

Αν τίποτα από όλα αυτά δεν μας βοηθήσει, πριν ξεκινήσουμε να λαμβάνουμε μαγνήσιο συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας ειδικά εάν έχουμε κάποια ιατρική πάθηση ή παίρνουμε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή. Επιπλέον, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να επηρεάσουν τη δράση ορισμένων φαρμάκων, όπως τα αντιβιοτικά, τα μυοχαλαρωτικά και τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement