Όταν έγινε η πρώτη πτήση στην Ελλάδα με τον πρωτοπόρο πιλότο!

Ο πρωτοπόρος της αεροπορίας Εμμανουήλ Αργυρόπουλος

Advertisement

Επιμέλεια Γιάννης Ελευθερίου

Ήταν η ημέρα που έγινε η πρώτη πτήση στην Ελλάδα, όταν ο πρωτοπόρος της αεροπορίας Εμμανουήλ Αργυρόπουλος με αεροπλάνο τύπου «Νιεπόρ» 50 ίππων πέταξε στους ελληνικούς ουρανούς!

Αξιοσημείωτο είναι ότι την ίδια μέρα θα πετάξει για δεύτερη φορά, με συνεπιβάτη τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο και έλαβε χώρα σαν σήμερα 8 Φεβρουαρίου του 1912.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τη Wikipedia.gr, ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος (1889 – 4 Απριλίου 1913) ήταν ο πρώτος Έλληνας αεροπόρος που εκτέλεσε πτήση στην Ελλάδα, καθώς και η πρώτη απώλεια της ελληνικής στρατιωτικής αεροπορίας.

 

Η πρώτη πτήση στην Ελλάδα!

Η πρώτη πτήση

Ο Αργυρόπουλος ήταν αρχικά πολιτικός μηχανικός, όμως εγκατέλειψε το επάγγελμά του και πήγε στο Παρίσι για να σπουδάσει αεροναυπηγική. Στο τέλος Ιανουαρίου 1912 απέκτησε άδεια πιλότου και επέστρεψε στην Ελλάδα μαζί με το ιδιόκτητο αεροσκάφος του τύπου Nieuport IV.G 50 ίππων. Στις 8 Φεβρουαρίου 1912 εκτέλεσε την πρώτη πτήση στους ελληνικούς ουρανούς, γεγονός που είχε ιδιαίτερη απήχηση στον εγχώριο τύπο: Αφού απογειώθηκε από την περιοχή του Ρουφ, πραγματοποίησε 16 λεπτά πτήση που περιελάμβανε και πτήση πάνω από την Ακρόπολη. Μία ώρα αργότερα πραγματοποίησε και δεύτερη πτήση, αυτή τη φορά με συνεπιβάτη τον πρωθυπουργό της χώρας, Ελευθέριο Βενιζέλο. Ο πρωθυπουργός, ενθουσιασμένος δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτό το νέο όπλο.

Βαλκανικοί πόλεμοι

Όταν ξέσπασαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι τον Οκτώβριο του 1912, εντάχθηκε στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον βαθμό του Υπολοχαγού. Στις 4 Απριλίου 1913 κατά τη διάρκεια αναγνωριστικής αποστολής, και με συνεπιβάτη τον αθλητή και ποιητή Κωνσταντίνο Μάνο, το αεροσκάφος του, τύπου Blériot XI, υπέστη μηχανική βλάβη και κατέπεσε από ύψος 600 μέτρων κοντά στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

 

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement