Ευρωεκλογές: Η ΝΔ επιστρέφει στην «κανονικότητα» και ψηλώνει τον πήχη της

mitilini mitsotakis

Advertisement

Του Σάββα Παυλίδη

Στο παρελθόν φαίνεται πως ανήκει η εικόνα ”φθοράς” που το κυβερνών κόμμα παρουσίαζε στις δημοσκοπήσεις, με τα τελευταία γκάλοπ να καταγράφουν μία εμφανή επιστροφή της ΝΔ στην ”κανονικότητα” των υψηλών ποσοστών, κάτι που αυτομάτως σημαίνει πως ψηλώνει και ο πήχης της εν όψει των επερχόμενων Ευρωεκλογών.

Πράγματι, τον τελευταίο 1.5 μήνα σε όλα τα γκάλοπ η κυβέρνηση σε επίπεδο αριθμών εμφάνιζε μία εικόνα προβληματική. Οι δείκτες εμπιστοσύνης μειώνονταν, ενώ το ποσοστό της ΝΔ βρισκόταν μεν πάνω από το ψυχολογικό όριο του 30%, αλλά όχι με άνεση. Ζητήματα που αφορούσαν το κράτος δικαίου, αλλά κυρίως η ”πληγή” των Τεμπών, προκαλούσαν εμφανή φθορά στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα να… ανοίγει η όρεξη των πολιτικών του αντιπάλων.

Από τότε, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη δήλωναν βέβαια πως είναι θέμα χρόνου η ΝΔ να συσπειρωθεί και να πατήσει εκ νέου γκάζι, ειδικά όσο πλησιάζουμε στην ”καρδιά” της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι κινήσεις ”ματ” που άλλαξαν το κλίμα 

Πλέον, η ΝΔ – βάσει των μετρήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας – αφήνει πίσω τα σύννεφα που είχαν μαζευτεί πάνω από την Πειραιώς και το Μαξίμου, καθώς απομακρύνεται πολύ πιο πάνω από το όριο του 30%. Σε χθεσινή δημοσκόπηση της Opinion Poll το κυβερνών κόμμα στην εκτίμηση ψήφου φτάνει το 33,2%, γεγονός που σημαίνει πως φλερτάρει με ποσοστό ίδιο και μεγαλύτερο από αυτό που έλαβε στις Ευρωεκλογές του 2019.

Αν αυτό συμβεί, τότε η ΝΔ, όχι απλώς θα επιβεβαιώσει την ακλόνητη πολιτικής της κυριαρχία, αλλά παράλληλα ενδεχομένως να μπορέσει και να αυξήσει και τον αριθμό της ευρωκοινοβουλευτικής της ομάδας. Θυμίζουμε πως το 2019 από το ψηφοδέλτιο της πήραν το εισιτήριο για τις Βρυξέλλες οκτώ υποψήφιοι της.

Ερμηνεύοντας τους λόγους που οδήγησαν στην επιστροφή της ΝΔ στην λεγόμενη ”κανονικότητα”, σίγουρα πρέπει να αποδεχθούμε πως σημαίνοντα ρόλο διαδραμάτισε η ”ενεργοποίηση” του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός πλέον μπαίνει στην πέμπτη του προεκλογική εκστρατεία ως αρχηγός της ΝΔ, και πέρα από εξαιρετικά έμπειρος, είναι και αήττητος. Έχει αποκτήσει το ”know how”, με αποτέλεσμα η έναρξη των περιοδειών του ανά την Ελλάδα να προκαλεί συσπείρωση.

Συγχρόνως, όλα δείχνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δικαιώνεται προσωπικά για την υπόθεση υποψηφιότητας Μπελέρη. Οι σκέψεις για τον Δήμαρχο Χειμάρρας και την ένταξη του στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, υπήρχαν καιρό με τον πρωθυπουργό να ”ζυγίζει” όλα τα δεδομένα. Με τις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί και τις διαρροές της ΝΔ προς τα κόμματα της λεγόμενης ”συντηρητικής δεξιάς”, έμοιαζε δεδομένο πως απαιτούνταν μία κίνηση που τα θα χτυπούσε τα ευαίσθητα αντανακλαστικά των ”παραδοσιακών” της ψηφοφόρων.

Από την ημέρα που εν τέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την οριστική του απόφαση και άναψε ”πράσινο φως” στον Φρέντι Μπελέρη, η εικόνα της ΝΔ, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα άλλαξε εντελώς.

Πλέον, σχεδόν 1,5 μήνα πριν ανοίξουν οι κάλπες, στο Μαξίμου θέλουν το γκάζι να φτάσει… το πάτωμα, ώστε το ποσοστό της ΝΔ να είναι όσο το δυνατόν ψηλότερο.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement