Μαρινάκης: Έπεσαν οι μάσκες για κόμματα που εξελέγησαν με σημαία την Εκκλησία

MARINAKIS

Advertisement

«Αν μπορούμε να πούμε ότι βγήκε κάτι θετικό από τη ρητορεία βίας είναι ότι έπεσαν οι μάσκες», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως κόμματα που μπήκαν στο Κοινοβούλιο με σημαία την εκκλησία αποδείχθηκαν ότι στην πράξη δείχνουν το εντελώς αντίθετο.

«Δεν φοβόμαστε να πάμε στην Εκκλησία και κανένας δεν μπορεί να φοβίσει τον οποιονδήποτε», σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς για την προτροπή του κ. Βελόπουλου να μην πηγαίνουν οι βουλευτές στην εκκλησία.

«Αυτές οι συμπεριφορές δεν εκφράζουν την Εκκλησία, συνολικά δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο με τις δράσεις της και αυτή την εικόνα να κρατήσουμε», πρόσθεσε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ψαρεύει σε θολά νερά…»

Απαντώντας σε ερώτηση για την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη μη κατάθεση υπομνήματος στον Άρειο Πάγο κατά των Σπαρτιατών, ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε ότι «μιλάμε για ένα κόμμα που δεν μπορούσε να βρει αίθουσα για τέσσερα χρόνια για τη Χρυσή Αυγή, δεν ψήφισαν τις τροπολογίες, μιλάμε για το κόμμα που δεν κατέθεσε υπόμνημα για τις εκλογές του 2023 και κατέθεσε εκπρόθεσμα για τις εκλογές του 2024. Είναι ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψαρεύει σε θολά νερά».

Στην Ολομέλεια το ν/σ του ΥΠΕΝ για την Αντιμετώπιση των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής

«Συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το ν/σ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς της διαχείρισης υδάτων, της διαχείρισης και προστασίας των δασών, της αστικής ανθεκτικότητας, της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης και της ενεργειακής ασφάλειας», ανέφερε παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Εξήγησε τους τομείς στους οποίους αφορούν οι βασικές μεταρρυθμίσεις συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης υδάτων της Θεσσαλίας, τη μεταβίβαση ευθύνης για τα όμβρια ύδατα και στη διαχείριση των δασών, που όπως είπε συνιστά τη «μεγάλη μεταρρύθυμιση».

«Στόχος είναι να ξεκινήσει η ενεργητική διαχείριση των ελληνικών δασών και προπαντός εκείνων των δασικών οικοσυστημάτων στη νότια Ελλάδα που είναι πιο ευάλωτα στην κλιματική κρίση ώστε να αρχίσουν να απομακρύνονται οι ποσότητες εύφλεκτης υπεβάλουσας βιομάζας», τόνισε.

Αναφέρθηκε επίσης «στην άμεση μαζική κινητοποίηση δασεργατών και μηχανημάτων με τη δημιουργία συστήματος ενεργοποίησης των δασικών συνεταιρισμών εργασίας για τη δημιουργία μεγάλων αντιπυρικών ζωνών σε περίπτωση μεγάλων δασικών πυρκαγιών». Επίσης στη «ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος, του εντοπισμού και της κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών». Υπογράμμισε πως για πρώτη φορά γίνεται προτεραιοποίηση των κατεδαφίσεων και προτάσσονται όλα τα νέα αυθαίρετα κτίσματα καθώς και σημαντικός αριθμός παλαιότερων αυθαίρετων που επιλέγονται με πολεοδομικά, χωροταξικά και περιβαλλοντολογικά κριτήρια.

Για το πρόγραμμα «Απόλλων»

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στη θέσπιση του προγράμματος «Απόλλων» για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ευάλωτων νοικοκυριών, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α΄και β΄ βαθμού, των τοπικών και γενικών οργανισμών εγγύων βελτιώσεων και των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης ανά την επικράτεια.

Επίσης στη θέσπιση μέτρων για την αύξηση του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου με στόχο την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και τη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, την καθιέρωση αυστηρών μέτρων κατά των ρευματοκλοπών και των στρατηγικών κακοπληρωτών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και τη βελτίωση και αποσαφήνιση διατάξεων του νέου οικοδομικού κανονισμού. Όπως είπε «η σχετική ρύθμιση του υπουργείου που θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα μέχρι την έγκριση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων της χώρας, η οποία αναμένεται περί τα τέλη του 2025, δεν θα αναιρεί οριζόντια τον ισχύοντα ΝΟΚ, αλλά θα προβλέπει τον κλιμακωτό περιορισμό ανά περιοχή και περίπτωση».

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην παρουσίαση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της εξέλιξης του εξοπλιστικού προγράμματος “ΑΙΓΙΣ” ύψους 2,1 δισεκ ευρώ. «Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εναέρια και επίγεια μέσα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, 7 Canadair, 10 ελικόπτερα μεσαίου τύπου, 25 αμφίβια μονοκινητήρια αεροσκάφη, 1100 οχήματα της πυροσβεστικής κ.α, εξοπλισμό και μέσα υποστήριξης επιχειρησιακού συντονισμού, δηλαδή 3 ελικόπτερα μεσαίου τύπου, 3 αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης, 3 ελικόπτερα μεσαίου τύπου, 1 δικινητήριο αεροσκάφος, 101 drones, κινητά κέντρα επιχειρήσεων», ανέφερε. Επικαλέστηκε επίσης αναφορές του πρωθυπουργού για την κλιματική κρίση, όπως μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για ακραία φαινόμενα της εποχής, τα οποία, όμως, δηλώνουν ένα και μόνο πράγμα: Τίποτα, μα τίποτα, δεν θα είναι όπως χθες. Και ότι είναι υποχρέωσή μας να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες. Κυρίως, όμως, να αντιληφθούμε ότι η πρόληψη, η καταστολή και η αποκατάσταση -όπου αυτή χρειάζεται- γίνονται πλέον ένα αναγκαίο τρίπτυχο, έχοντας πάντα ως ιερή προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Και πρόσθεσε: «Σε καμία περίπτωση, δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη να πούμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε φαινόμενο. Αλλά με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ενισχυθεί σε ανθρώπινο δυναμικό, μέσα πυρόσβεσης και προληπτικά μέτρα».

«Ακόμα μια ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας η πετυχημένη έκδοση του 30ετούς ομολόγου»

Ακόμη ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως «με επιτυχία ολοκληρώθηκε, χθες, η έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας, στην οποία προχώρησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Η έκδοση του 30ετους ομολόγου αποτελεί «σημαντική επιτυχία για τη χώρα» όπως σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. ‘Είναι ακόμα μια ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας’, επεσήμανε».

Στη συνέχεια μίλησε για την παρουσίαση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών της έναρξης λειτουργίας της πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα, smartphone ή smartwatch στα λεωφορεία των γραμμών Express του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Η νέα αυτή υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ, ως τα τέλη του χρόνου και εξήγησε τα προνόμια που εξασφαλίζονται από την εφαρμογή αυτή.

«Στην παρουσίαση για τα έργα ανάταξης της Θεσσαλίας μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός. Τόνισε πως η ανάταξη της Θεσσαλίας είναι ένα εθνικό στοίχημα που θα το κερδίσουμε», είπε ακόμη ο κ. Μαρινάκης. «Ο πρωθυπουργός παρέστη στην εκδήλωση για την παράδοση του τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65, υπογραμμίζοντας πως ο σχεδιασμός και η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων είναι μια διαρκής διαδικασία, η οποία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση». Εξήγησε ακολούθως τι αλλάζει με την παράδοση των πρώτων 135 χιλιομέτρων του τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα αλλά και με την ολοκλήρωση του τμήματος Καλαμπάκα – Εγνατία Οδός.

«Στόχος μας οι ταχύτερες, ασφαλέστερες και οικονομικότερες μετακινήσεις και γι’ αυτό συνεχίζουμε τα μεγάλα έργα υποδομής», τόνισε.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement