Σε θέση αντεπίθεσης η κυβέρνηση – Αφορμή για συσπείρωση και απαντήσεις η πρόταση μομφής

mitsotakis vouli

Advertisement

Του Σάββα Παυλίδη

Ραγδαίες υπήρξαν οι πολιτικές εξελίξεις εντός του τριημέρου της 25ης Μαρτίου, έπειτα από την την αποκάλυψη της εφημερίδας «Το Βήμα» που αναφέρει ότι έγινε αλλοίωση των συνομιλιών του σταθμάρχη το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών.

Η πρόταση μομφής στην οποία κάλεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνδυασμό με το αίτημα Κασσελάκη για παραίτηση του πρωθυπουργού και προσφυγή στις κάλπες με διεθνείς παρατηρητές, συνθέτουν αναμενόμενα ένα εκρηκτικό κλίμα στη πολιτική σκηνή το οποίο – αναμενόμενα – θα κορυφωθεί όσο πλησιάζουμε στην συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τη πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.

Το Μέγαρο Μαξίμου από το μεσημέρι της Κυριακής βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. Έχει ήδη οργανώσει τη γραμμή άμυνας της κυβέρνησης, η οποία ωστόσο δε θα περιορίζεται σε μία ”παθητική” τακτική. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ΝΔ να σηκώσει το γάντι και να προχωρήσει σε μία κοινοβουλευτική και επικοινωνιακή αντεπίθεση. 

”Ευγένειες τέλος”, σημειώνουν τα τελευταία 24ωρα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, τονίζοντας πως το Μαξίμου έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες απαντήσεις – σχετικά με το δυστύχημα στα Τέμπη – που θα δώσουν τέλος μια και καλή σε όλα τα σενάρια που διαρρέονται εδώ και μήνες. Παράλληλα χαρακτηρίζουν και ως ‘‘δώρο” την πρόταση μομφής, κρίνοντας πως η αντιπολίτευση τους δίνει την ευκαιρία να πετύχουν δύο πράγματα: Πρώτον, να βγουν στην αντεπίθεση σε ότι αφορά τη τραγωδία και δεύτερον να πετύχουν την απαραίτητη συσπείρωση εν όψει Ευρωεκλογών.

“Ο πρωθυπουργός θα τα εξηγήσει όλα όπως πρέπει, με το ζήτημα να κλείνει σε ανώτερο επίπεδο και την αντιπολίτευση να παίρνει τις απαντήσεις μέχρι τέλους”, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές σε ότι αφορά το περιεχόμενο της συζήτησης στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο η Κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να μην μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης, όπως συνηθίζεται. Αυτό διότι αν το Μαξίμου αποφάσιζε να μετατρέψει την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης, η συζήτηση αναμενόμενα θα ξέφευγε πλήρως στην ολομέλεια της Βουλής από την τραγωδία των Τεμπών, με τις τοποθετήσεις να σχετίζονται με το συνολικό έργο της κυβέρνησης.

Αυτό ακριβώς θέλει το Μαξίμου να αποφύγει, θέτοντας ως στόχο η συζήτηση να αφορά κατ’ αποκλειστικότητα την τραγωδία των Τεμπών, σε μία προσπάθεια το όλο θέμα να κλείσει οριστικά σχετικά με τις ευθύνες της κυβέρνησης και τον χειρισμό της υπόθεσης εκ μέρους της.

Τέλος, όσο περνούν οι ώρες και πλησιάζει η στιγμή για την ”μάχη” στην Βουλή, τόσο πιο βέβαιο πρέπει να θεωρείται το γεγονός πως ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να συνδέσει τον Νίκο Ανδρουλάκη με συγκεκριμένη επιχειρηματικά συμφέροντα. 

Ήδη δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, το Μαξίμου έχει προσδώσει στο δημοσίευμα της εφημερίδας ”Το Βήμα” χαρακτηριστικά μέσου που θέτει ως στόχο την αποδόμηση της κυβέρνησης, με την κυβέρνηση ουσιαστικά να στρέφει τα βέλη της προς τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον μιντιακό του όμιλο.

Το πόσο συγκεκριμένος θα γίνει επί του θέματος ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, θα απαντηθεί τα προσεχή 24ωρα. Ωστόσο βάσει όσων κυβερνητικές πηγές σημειώνουν, στόχος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να σηκώσει το γάντι. 

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement