Σφοδρές αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση Μενδώνη να πάρει από τον ΣΕΑ το κτίριο της Ερμού

ktirio SEA 1020.jpg

Advertisement

Δεν καταλαγιάζουν οι αντιδράσεις για την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού να ανακαλέσει την άδεια χρήσης του κτιρίου της Ερμού 134-136 από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, έπειτα από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε εκεί για το ναυάγιο της Πύλου.

Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης «Δικαιοσύνη στο έγκλημα της Πύλου» η οποία φιλοξενήθηκε στον κήπο του κτιρίου, στις 18 Ιουλίου, φαίνεται πως ενόχλησε κάποιους, όπως γράφει εδώ και μέρες η «Εφ.Συν.» με τη Λίνα Μενδώνη να ζητάει εξηγήσεις, εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο γραφειοκρατίας στο ΥΠΠΟ.

Η απόφαση, που αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 11/8/2023, προβλέπει «την ανάκληση παραχώρησης χρήσης ακινήτου επί της οδού Ερμού 134-136, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου/Υπουργείου Πολιτισμού στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων» σημειώνοντας ότι αυτό γίνεται «για λόγους δημοσίου συμφέροντος», χωρίς φυσικά να αναφέρει ποιοι είναι αυτοί.

Το εν λόγω οίκημα είχε παραχωρηθεί από την αείμνηστη υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη με Υπουργική Απόφαση, το 1982, για χρήση από τον ΣΕΑ, που δεν αναμένεται να καταθέσει με ευκολία τα όπλα και θα πάει μέχρι τέλους, τον πόλεμο που φαίνεται πως του έχει κηρύξει η Λίνα Μενδώνη, καθώς ο ΣΕΑ έχει καταγγείλει μια σειρά από αυθαιρεσίες, όπως το τσιμέντωμα της Ακρόπολης, η απόσπαση των αρχαίοτήτων από τον Σταθμο Βενιζέλου στον μετρό Θεσσαλονίκης κ.λπ.

Μετά τις πρώτες αντιδράσεις, κυρίως από την αντιπολίτευση, ακουλούθησαν και άλλες με προεξάρχοντα τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που ζητά από την υπουργό να ανακαλέσει την απόφασή της.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σήμα μηδενικής ανοχής στη διαφορετική άποψη

Στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «η κυρία Μενδώνη, δείχνοντας για άλλη μια φορά το αυταρχικό της πρόσωπο στον πολιτισμό, χθες βράδυ με υπουργική Απόφαση, ανακάλεσε την παραχώρηση του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Δεν μπόρεσε να “συγχωρέσει” η κυρία Μενδώνη στον ΣΕΑ το γεγονός ότι φιλοξένησε στα γραφεία του εκδήλωση για το ναυάγιο στην Πύλο, που συγκλόνισε τον πλανήτη και η διερεύνηση των ευθυνών του έχει κινητοποιήσει τα ευρωπαϊκά όργανα».

Και προσθέτει: «Είναι ξεκάθαρο σήμα μηδενικής ανοχής στην διαφορετική άποψη και σε κάθε φωνή κριτική και είναι προφανές ότι με τέτοιες εκδικητικές ενέργειες η υπουργός Πολιτισμού προσπαθεί να επιβάλει γενικό σιωπητήριο», και καταλήγει υπογραμμίζοντας: «Στεκόμαστε δίπλα στον ΣΕΑ, δίπλα στους ανθρώπους του πολιτισμού. Η απόφαση Μενδώνη για την έξωση του ΣΕΑ πρέπει να ακυρωθεί».

Δηλώσεις για το θέμα έχουν κάνει επίσης ο υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθήνας, Κώστας Ζαχαριάδης, αλλά και οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος, Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Έφη Αχτσιόγλου: «Στεκόμαστε δίπλα στους Αρχαιολόγους»

Στην ανακοίνωσή της η βουλευτής και πρώην υπουργός Εργασίας σημειώνει:

«Με μια άκρως προσχηματική και αβάσιμη δικαιολογία η κυρία Λίνα Μενδώνη αποφάσισε την έξωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων από το ιστορικό κτήριο που στεγαζόταν στην Ερμού.

Η υπουργός Πολιτισμού ανατρέπει μετά από δεκαετίες τη σχετική απόφαση της Μελίνας Μερκούρη, επιδεικνύοντας την απόσταση που τη χωρίζει από τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του.

Παίρνει -φαίνεται- τη ρεβάνς για τους αγώνες των Ελλήνων Αρχαιολόγων ενάντια στην καταστροφή και το τσιμέντωμα της αρχαίας μας κληρονομιάς, ενάντια στην ανακύκλωση του διεφθαρμένου κατεστημένου και ενάντια στη διάλυση των φορέων του πολιτισμού και την άλωσή τους από το σύστημα που τη στηρίζει.

Στεκόμαστε δίπλα στους Αρχαιολόγους μας σε όλους τους αγώνες τους. Αυτό ακριβώς θα κάνουμε και τώρα».

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση εκδικείται

Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών, σημειώνει σε ανάρτησή του στο Facebook:

«Η κ. Μενδώνη και η κυβέρνησή της αποδεικνύουν ότι δεν θέλουν καμία ανεξάρτητη αρχή, κανέναν ανεξάρτητο σύλλογο με διαφορετική άποψη από την ίδια. Η κυβέρνηση εκδικείται όποιους δεν το καταλαβαίνουν. Προφανώς οι αρχαιολόγοι, που θέλησαν να μην ξεχάσουμε τα θύματα της τραγωδίας στην Πύλο, έπρεπε να πάρουν αυτό το μάθημα, “για να σωφρονιστούν και οι υπόλοιποι”, που λέει και ο Βολταίρος».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Δεν επιτρέπεται να σιωπά ο Κ. Μπακογιάννης»

Με ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον δήμο της Αθήνας, αναφέρει:

«Το κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων είναι ένα από τα πιο σημαντικά τοπόσημα για τον πολιτισμό, τις τέχνες και τον κοινωνικοπολιτικό διάλογο στην Αθήνα. H υπουργός Πολιτισμού εξέδωσε απόφαση βάσει της οποίας ανακαλεί την παραχώρηση του κτιρίου της Ερμού 134-136 στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, μια παραχώρηση που χρονολογείται από την εποχή της Μελίνας Μερκούρη και ουδείς υπουργός Πολιτισμού, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, δεν έχει διανοηθεί να θίξει. Ένα κτίριο που επί δεκαετίες έχει υπάρξει ζωντανό κύτταρο της πόλης, χώρος φιλόξενος για χιλιάδες πολιτιστικές, καλλιτεχνικές, επιστημονικές, κοινωνικές και πολιτικές εκδηλώσεις. Ένας χώρος πρότυπο για το πώς ένα επιστημονικό σωματείο μπορεί να συμμετέχει στη ζωή της πρωτεύουσας και να συνομιλεί με τους κατοίκους της, δίνοντας έμφαση στη διατήρηση της μνήμης και της πολιτιστικής ταυτότητας. Η στήριξή μας στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων είναι αυτονόητη. Καλώ την Υπουργό Πολιτισμού να ανακαλέσει αυτή την άδικη και λαθεμένη απόφαση και τον Δήμαρχο της Αθήνας να πάρει θέση. Όταν υπάρχουν τόσο σημαντικά θέματα για την πόλη ο κ. Μπακογιάννης δεν επιτρέπεται ούτε να σιωπά ούτε να αδιαφορεί.»

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement