ΣΥΡΙΖΑ: Το μήνυμα στήριξης Τσίπρα στον Κασσελάκη και το «παρών» της Αχτσιόγλου

kasselakis tsipras vouli arthro

Advertisement

Με έντονο εσωκομματικό άρωμα η χθεσινή ομιλία Κασσελάκη στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Η αμηχανία των προεδρικών και ο προβληματισμός από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για το μέλλον του κόμματος

Συνέχεια στις ενέσεις συντροφικότητας έδωσε χθες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, συγκαλώντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ενόψει της σημερινής συζήτησης στη Βουλή για τα «κόκκινα δάνεια». Παρά την «καυτή» οικονομική επικαιρότητα, η εκκίνηση, ωστόσο, της χθεσινής ομιλίας του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε έντονο εσωκομματικό άρωμα, καθώς η σκιά της διάσπασης πλανάται ακόμη πάνω από την Κουμουνδούρου, σε πρόσωπα, ρόλους και… απόλυτους αριθμούς αποχωρήσεων.

Επιλέγοντας υψηλούς τόνους, ο κ. Κασσελάκης ανέφερε πως «η πραγματικότητα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτή την αίθουσα, κάποτε είχε 149 βουλευτές, μετά είχε 145, μετά 86, μετά 71 και τέλος, 47. Με άλλα λόγια, χάσαμε το 68% της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας μέσα σε 9 χρόνια» σε έναν απολογισμό των τελευταίων χρόνων αναφορικά με την κοινοβουλευτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, για να συμπληρώσει, «φωτογραφίζοντας» τους «11» πως «μερικοί δεν σεβάστηκαν τον κώδικα δεοντολογίας που συνυπέγραψαν για να παραδώσουν τις έδρες τους».

Αιχμές άφησε ακόμη για τη δημόσια υποστήριξη των πολιτικών του κόμματος από όσους έφυγαν, λέγοντας ότι «για μήνες δεν βγήκαν μια φορά στα κανάλια να κατηγορήσουν τις ύβρεις του συστήματος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια εναντίον των ίδιων των ψηφοφόρων που τους ανέδειξαν ως βουλευτές», για να εγκαλέσει, στη συνέχεια, την Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι «κατάφερε να κολλήσει στον ΣΥΡΙΖΑ πολλές ρετσινιές και προκαταλήψεις όλα αυτά τα χρόνια».

«Ότι ήμασταν εναντίον της αριστείας, εναντίον των χαμηλών φόρων, εναντίον της επιχειρηματικότητας, ότι ήμασταν οι δήθεν μπαχαλάκηδες, οι δήθεν εθνομηδενιστές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης, ανεβάζοντας τα επίπεδα κομματικού πατριωτισμού στην αίθουσα.

Η παρουσία – μήνυμα Τσίπρα

Οι αναφορές στην κοινοβουλευτική δύναμη, αλλά και την πολιτική διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν ήταν τυχαίες, καθώς στην αίθουσα της Γερουσίας παρίστατο ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, συμμετέχοντας στην συνεδρίαση του κομματικού οργάνου. Η είσοδός του συνοδεύτηκε από παρατεταμένο χειροκρότημα, ενώ ο κ. Τσίπρας παρέμεινε στην συνεδρίαση για πάνω από δύο ώρες, στέλνοντας μήνυμα ενεργούς παρουσίας στα εσωκομματικά δρώμενα και στήριξης του διαδόχου του, Στέφανου Κασσελάκη. Ο τελευταίος ανταπέδωσε την στήριξη αυτή, κάνοντας τέσσερις αναφορές στη διάρκεια της ομιλίας του στον Αλέξη Τσίπρα, με την πλέον εκτενή αυτή που αφορά στην Αναπτυξιακή Τράπεζα και το ιδιωτικό χρέος, επενδύοντας στην εικόνα συνέχειας της πολιτικής του προκατόχου του.

«Ο Πρόεδρός μας, ο Αλέξης Τσίπρας, ήδη από το 2021 είχε δώσει το στίγμα για μια δραστική παρέμβαση λύσης του προβλήματος. Είχε προτείνει να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας και για το θέμα των κόκκινων δανείων. Είχε πει χαρακτηριστικά: “Η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα μπορεί πλέον αφενός να αγοράζει μέσω της έκδοσης εγγυημένων ομολόγων μέρος των χρεών των βιώσιμων επιχειρήσεων, ώστε να τις διασώζει και, αφετέρου, θα τις κατευθύνει σε περισσότερο παραγωγική λειτουργία εξασφαλίζοντας επιπλέον ρευστότητα”», υπενθύμισε με νόημα ο κ. Κασσελάκης, μολονότι η προσφυγή του κ. Κασσελάκη στην «κληρονομιά Τσίπρα» από βήματος δεν ικανοποίησε όλους τους παριστάμενους.

tsipras8

Αμηχανία στους «Προεδρικούς»

Συγκεκριμένα, η αποστροφή του κ. Κασσελάκη πως ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε «το 68% της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας μέσα σε 9 χρόνια», με την οποία ξεκίνησε την ομιλία του, «πάγωσε» ορισμένους από τους «Προεδρικούς», που την εξέλαβαν ως μήνυμα κριτικής και αναποτελεσματικότητας των χειρισμών τους. Επιπλέον, η εκτενής αναφορά στους «11» σε μια στιγμή που «η κοινωνία βοά για το χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες», όπως σχολίασαν ορισμένα στελέχη, θεωρήθηκε ως «αχρείαστη», καθώς «ανακυκλώνει την εσωστρέφεια μπροστά στην αναγκαία φυγή προς τα μπρος», όπως σημείωναν.

Η υπόμνηση, άλλωστε, από τον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ότι «ο Συνασπισμός ακροβατούσε μεταξύ εισόδου και εξόδου από τη Βουλή, μέχρι να έρθει ο Αλέξης Τσίπρας και γύρω του να αρχίσει να χτίζεται το δημοκρατικό προοδευτικό αίτημα, αίτημα μίας ολόκληρης εποχής, που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση» δεν αποτέλεσε για ορισμένους μόνο μια υπενθύμιση της αφετηρίας του κόμματος, αλλά και ένα «όριο ασφαλείας», μπροστά στις χθεσινές δημοσκοπήσεις, οι οποίες βαθαίνουν τον προβληματισμό αρκετών στελεχών για την μελλοντική πορεία του κόμματος. Και αυτό, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ποσοστό 12,7% στην εκτίμηση ψήφου, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση πίσω από την ΝΔ με ποσοστό 38,2% και το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 15,3%, στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega.

Τα «κέρδη» της πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ

Ως προς την καταλληλότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προπορεύεται με πολύ μεγάλη διαφορά έναντι του Στέφανου Κασσελάκη για την Πρωθυπουργία, ενώ στην ερώτηση ποιο κόμμα θα δυναμώσει μετά την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, το 40% απαντά «το ΠΑΣΟΚ», παρότι ο διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς ανέφερε κατά την παρουσίαση ότι τα μεγαλύτερα κέρδη από τις διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ τα έχει το ΚΚΕ.

Αχτσιόγλου: Προκλητικά τα περί «καρέκλας»

Σχεδόν ταυτόχρονα με την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παρόντος του Αλέξη Τσίπρα, στη δημόσια σφαίρα επέστρεψε η πρώην Υπουργός και Ανεξάρτητη Βουλευτής, Έφη Αχτσιόγλου, σηκώνοντας το γάντι της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κ. Αχτσιόγλου παρατήρησε πως «από την εκλογή της νέας ηγεσίας έχει περάσει σε φάση πυρηνικής, ολοκληρωτικής μετάλλαξης από τις θέσεις του. Δεν έχουν καμία σχέση με τις αξίες της Αριστεράς», ενώ χαρακτήρισε ως σεβαστό το εκλογικό αποτέλεσμα που έφερε τον κ. Κασσελάκη στη θέση του Προέδρου, λέγοντας πως η ίδια τον συνεχάρη πρώτη για την νίκη του.

Εξηγώντας την άρνησή της να αναλάβει κάποιον εσωκομματικό ρόλο μετά την εκλογή Κασσελάκη, η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε πως «υπήρχαν επιφυλάξεις για την πορεία που επρόκειτο να ακολουθηθεί. Ήταν ένας άνθρωπος που δεν μίλησε πολιτικά. Ήταν λογικό κανείς να πει ότι θα περιμένω να δω το στίγμα που θα δώσει» για τον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας για τις θέσεις του πως «έχουμε ακούσει εξαιρετικά προβληματικές θέσεις που δεν θυμίζουν ΣΥΡΙΖΑ ή Αριστερά, αλλά μεταλλάσσονται και τόσο γρήγορα, τη μια μέρα λέγεται αυτό και δύο μέρες μετά κάτι άλλο είναι ανησυχητικό φαινόμενο».

Αναφερόμενη, ακόμη, στον Αλέξη Τσίπρα και τις αποφάσεις του μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές, η πρώην Υπουργός είπε ότι «ο κ. Τσίπρας κάνει την πολιτική του επιλογή. Και στη διάρκεια των εσωτερικών εκλογών έκανε επιλογή μη παρέμβασης, της ουδετερότητας». «Μαζί έχουμε συμπορευτεί σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι πορεία που εγώ θα τιμώ πάντα. Κάναμε μια επιλογή συνείδησης, όπως και χιλιάδες στελέχη που υποχωρούν από τις γραμμές τους και για λόγους ύφους και ήθους» συνέχισε η κ. Αχτσιόγλου, στρεφόμενη εμμέσως κατά της πλευράς Κασσελάκη. «Αν θέλαμε τις καρέκλες θα μέναμε στον ΣΥΡΙΖΑ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα παίρναμε τις προνομιακές θέσεις που μας προσέφερε. Εγώ είμαι χρόνια σ’ αυτό το χώρο από όλες τις πιθανές πλευρές. Είναι κάπως προκλητικό ένας άνθρωπος που με το που εμφανίστηκε διεκδίκησε να γίνει πρόεδρος να λέει ότι το κάναμε για τις καρέκλες» υποστήριξε η πρώην Υπουργός, η οποία δήλωσε παρούσα στο νέο Κοινοβουλευτικό εγχείρημα των όσων αποχώρησαν, η ονοματοδοσία του οποίου θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement