Έρευνα ΠΟΕΔΗΝ: «τραγικές ελλείψεις» σε Νοσοκομεία 13 νησιών

santorini

Advertisement

«Ανοχύρωτα» φαίνεται πως είναι 13 νησιά, που θα «πλημμυρίσουν» από χιλιάδες τουρίστες ενόψει του Πάσχα και της έναρξης της τουριστικής σεζόν, καθώς, σύμφωνα με την αναλυτική έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, η κατάσταση των υγειονομικών μονάδων και του ΕΚΑΒ, παραμένουν ιδιαιτέρως προβληματικές και επισφαλείς, με αποτέλεσμα η ΠΟΕΔΗΝ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

«Κάθε πέρυσι και καλύτερα στις υγειονομικές μονάδες» σχολιάζει στο enikos.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος με αφορμή τα απογοητευτικά αποτελέσματα της αναλυτικής έρευνας για τα 13 νησιά, στην οποία παρουσιάζονται η υποστελέχωση των νοσοκομείων, τα κίνητρα – που δεν υπάρχουν – για την προσέλκυση και παραμονή των γιατρών, νοσηλευτών και διασωστών του ΕΚΑΒ, καθώς και το παράδειγμα της Κύπρου, όπου οι αμοιβές είναι σχεδόν τριπλάσιες.

«Πώς γίνεται ένας γιατρός να πάει στα νησιά μας, όταν το κόστος διαβίωσης είναι πολύ υψηλότερο; Ούτε για το ενοίκιο φτάνουν τα χρήματα που παίρνουν. Ταυτόχρονα, θα ήθελα να επισημάνω πως η υγεία είναι υπόθεση όλων μας, και θα έπρεπε να βοηθάει για παράδειγμα η τοπική αυτοδιοίκηση. Θα έπρεπε και αυτοί να συμβάλλουν με την κατοικία, και την διατροφή των γιατρών και νοσηλευτών, ώστε να καταφέρουν να προσελκύσουν αυτούς τους ανθρώπους. Η κατάσταση, δυστυχώς είναι τραγική. Προκηρύξεις γίνονται, αλλά κανείς υγειονομικός δεν ενδιαφέρεται. Και όποιος αποφασίζει να πάει σε υγειονομική μονάδα νησιού να δουλέψει παραιτείται γιατί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα» αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, τονίζοντας πως υπάρχουν πάρα πολλές υγειονομικές μονάδες που δεν έχουν τις βασικές ειδικότητες στο προσωπικό.

Σχετικά με το ΕΚΑΒ, ο κ. Γιαννάκος επισημαίνει πως στα μεγάλα νησιά λειτουργεί μόνο ένα ασθενοφόρο την βάρδια, όπως γινόταν και πέρυσι. «Σε πάρα πολλές βάρδιες υπάρχει ένα ασθενοφόρο, και δεν μπορούν να καλυφθούν με 2. Αυτό σημαίνει πως εάν βρίσκεται σε εξέλιξη ένα περιστατικό, κάποιο άλλο, δεν ξέρουμε τι θα κάνει, λογικά θα περιμένει. Επίσης, όπως φάνηκε το μέτρο με τους ενστόλους δεν βοήθησε καθόλου, καθώς δεν φαίνεται να άλλαξε κάτι».

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement