«Ο αστυνομικός είπε πυροβόλησέ τον» – Μαρτυρία για τη δολοφονία που έβαλε φωτιά στη Γαλλία

gallia taraxes

Advertisement

Την ώρα που φλέγεται όλη η χώρα και η κυβέρνηση Μακρόν ρίχνει «λάδι στη φωτιά», ο τρίτος επιβάτης του Ι.Χ. παρουσιάζει μια εκρηκτική εκδοχή των γεγονότων
Σε κατάσταση συναγερμού ολόκληρη η Γαλλία, μετά από το ξέσπασμα οργής για τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό, έρχεται μια εκδοχή των γεγονότων να πυροδοτήσει νέα αγανάκτηση.

Ο τρίτος επιβάτης του Ι.Χ. που οδηγούσε ο άτυχος νεαρός, αναφέρει ότι ο ένας αστυνομικός προέτρεψε τον άλλον πυροβολήσει εξ επαφής τον 17χρονο.

Ο νεαρός φέρεται να υποστηρίζει ότι «ο πρώτος αστυνομικός ζήτησε από τον Ναέλ να κατεβάσει το παράθυρο. Του είπε “σβήσε τη μηχανή, αλλιώς θα σε πυροβολήσω”. Και του έδωσε μία γροθιά. Τότε έφτασε και ο δεύτερος αστυνομικός και στάθηκε μπροστά στο παρμπρίζ στο ύψος του Ναέλ. Από εκεί, ο πρώτος αστυνομικός που βρίσκεται στο επίπεδο του παραθύρου το βάζει ένα όπλο στον κρόταφο και λέει “μην κουνηθείς, αλλιώς θα σου ρίξω μια σφαίρα στο κεφάλι».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ο δεύτερος αστυνομικός του είπε «πυροβόλησέ τον», ο δράστης του έριξε μια δεύτερη γροθιά και όταν ο Ναέλ έβαλε μπρος τη μηχανή, ο αστυνομικός που ήταν μπροστά στο όχημα πυροβόλησε εξ επαφής. 

«Το πόδι του Ναέλ πάτησε το γκάζι, τον είδα να ψυχορραγεί και να τρέμει, πέσαμε πάνω σε μια μπιραρία» φέρεται να δήλωσε ο νεαρός. 

Την ίδια ώρα ο συνοδηγός του οχήματος μίλησε στο δίκτυο BFM και την Le Parisien, δηλώνοντας ότι μετά το περιστατικό πανικοβλήθηκε και θα παρουσιαστεί στη δικαιοσύνη από τη Δευτέρα.

Η κηδεία

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η κηδεία του 17χρονου που έπεσε νεκρός από τη σφαίρα του 38χρονου αστυνομικό. Η τελετή γίνεται στην περιοχή Ρουέιγ Μαλμεζόν, που είναι γειτονική της Ναντέρ.

Πολλοί κάτοικοι της Ναντέρ έχουν βρεθεί για να τιμήσουν τη μνήμη του νεαρού.

Παιδιά από τις εργατικές κατοικίες έχουν δημιουργήσει μια αυτοσχέδια μονάδα ασφάλειας, ενώ έχει ζητηθεί από τους δημοσιογράφους να μην πλησιάσουν το σημείο, καθώς η οικογένεια θέλει η κηδεία να γίνει σε πολύ στενό κύκλο. 

Ρεκόρ συλλήψεων

Μόνο στη χθεσινή νύχτα ταραχών συνελήφθησαν 1.311 άτομα σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, αριθμός εξαιρετικά αυξημένος σε σχέση με τις 875 που καταγράφηκαν την προηγούμενη νύχτα.

Ισχυρές δυνάμεις, τουλάχιστον 45.000 αστυνομικοί, επέτρεψαν να περιοριστούν τα επεισόδια αυτή την τέταρτη νύκτα ταραχών. Όμως «79 αστυνομικοί και χωροφύλακες τραυματίστηκαν», περίπου 1.350 οχήματα πυρπολήθηκαν, 234 κτίρια πυρπολήθηκαν ή υπέστησαν ζημιές και περίπου 2.560 πυρκαγιές σημειώθηκαν σε δημόσιους χώρους, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Ο αρμόδιος υπουργός  Ζεράλντ Νταρμανέν δήλωσε ότι «η δημοκρατία θα νικήσει», ενώ επιχείρησε να υποβαθμίσει την κατάσταση λέγοντας ότι τα επεισόδια ήταν μικρότερης κλίμακας σε σχέση με την προηγούμενη νύχτα.

Ο Μακρόν κατηγορεί τα social media

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τις οικογένειες να επιδείξουν υπευθυνότητα, υπογραμμίζοντας ότι το ένα τρίτο των συλληφθέντων τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή «ήταν νέοι, μερικές φορές πολύ μικρής ηλικίας».

Ο Μακρόν κατηγόρησε επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι υποδαυλίζουν τη βία και δήλωσε ότι αναμένει να επιδείξουν «αίσθημα ευθύνης», αναφερόμενος κυρίως στο Snapchat και το TikTok μέσω των οποίων οργανώνονται «βίαιες συγκεντρώσεις» και τα οποία προκαλούν «ένα είδος μιμητισμού της βίας».

Το ζήτημα της επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης τίθεται από μέρος του πολιτικού κόσμου της Γαλλίας, με τον Νταρμανέν να δηλώνει στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του TF1: «Δεν αποκλείουμε τίποτα, θα δούμε τι θα επιλέξει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επιτρέπει στις αρχές να επιβάλλουν ειδικά μέτρα όπως απαγόρευση κυκλοφορίας, επιβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2005 έπειτα από δέκα ημέρες ταραχών μετά τον θάνατο δύο εφήβων που υπέστησαν ηλεκτροπληξία στην προσπάθειά τους να κρυφτούν από την αστυνομία.

Αυτή είναι η τρίτη φορά φέτος που αστυνομικός στη Γαλλία σκοτώνει πολίτη στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου, αριθμός μειωμένος σε σχέση με το ρεκόρ των 13 αντίστοιχων περιστατικών πέρυσι, δήλωσε εκπρόσωπος της γαλλικής αστυνομίας.

Το 2021 καταγράφηκαν τρία τέτοια περιστατικά και άλλα δύο το 2020, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, ο οποίος δείχνει ότι η πλειονότητα των θυμάτων από το 2017 και μετά είναι είτε μαύροι είτε αραβικής καταγωγής.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement