ΗΠΑ: Ορίστηκε η επιτροπή των ενόρκων για τη δίκη του Τραμπ

trump trial 4

Advertisement

Ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν κίνησε γρήγορα την εξέταση περίπου 200 πιθανών ενόρκων για να καταλήξει σε μια ομάδα 18 το μεσημέρι της Παρασκευής (19/4), ορκίζοντας 12 ενόρκους (7 άνδρες και 5 γυναίκες) και έξι αναπληρωματικών που θα αποφασίσουν για τη μοίρα του Ντόναλντ Τραμπ σε μια από τις πιο πολύκροτες δίκες στην αμερικανική ιστορία.

Η δίκη, η πρώτη στην οποία ένας πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο κατηγορούμενος, αφορά την καταβολή χρημάτων σε μια πορνοστάρ, προκειμένου να αποσιωπηθεί το γεγονός ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με τον Τραμπ. Η Στόρμι Ντάνιελς έλαβε 130.000 δολάρια πριν από τις εκλογές του 2016 με αντάλλαγμα τη σιωπή της. Ο Τραμπ έχει δηλώσει αθώος για 34 κατηγορίες που αφορούν παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων, τις οποίες άσκησε ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Αλβιν Μπραγκ. Η καταβολή χρημάτων για την εξαγορά της σιωπής κάποιου, στο πλαίσιο ενός συμφωνητικού εχεμύθειας επί παραδείγματι, δεν είναι παράνομη στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Τραμπ κατηγορείται ότι κατέλαβε χρήματα για τα οποία παραποίησε τα στοιχεία στις φορολογικές του δηλώσεις με στόχο να αποκρύψει ένα πιθανό σκάνδαλο από τους Αμερικανούς ψηφοφόρους.

Υπήρχαν εκτιμήσεις στην αρχή της εβδομάδας ότι η επιλογή της επιτροπής ενόκρων θα μπορούσε να μεταφερθεί σε δεύτερη εβδομάδα, και φαινόταν πιθανό αφού ο Χουάν Μέρτσαν είδε την Πέμπτη δύο ενόρκους να αποχωρούν. Αλλά ο δικαστής βρήκε αρκετούς υποψήφιους ενόρκους που ήταν πρόθυμοι να υπηρετήσουν και είπε ότι θα μπορούσαν να είναι αμερόληπτοι ότι δεν χρειαζόταν να απευθυνθεί σε μια τρίτη επιτροπή περίπου 100 ενόρκων που ήταν εφεδρική. Η ακροαματική διαδικασία για την πολύκροτη δίκη θα ξεκινήσει τη Δευτέρα.

Ο Τραμπ – οι δικηγόροι του οποίου την Παρασκευή συνέχισαν να προσπαθούν να καθυστερήσουν τη δίκη – παραπονέθηκε για τον ρυθμό του Μέρτσαν καθώς έφευγε από την αίθουσα.

«Η δίκη ξεκινά τη Δευτέρα, η οποία είναι πολύ πριν σκεφτούν πολλοί. Ο δικαστής θέλει αυτό να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αυτό είναι για τους λόγους του, όχι για τους δικούς μου λόγους», είπε ο Τραμπ στον διάδρομο της δικαστικής αίθουσας του 15ου ορόφου .

Η κριτική επιτροπή έχει οριστεί

Τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας προστέθηκαν στο δικαστήριο την Παρασκευή ως πέντε από τους έξι αναπληρωματικούς για την υπόθεση. Θα καθίσουν στο κουτί των ενόρκων και θα ακούσουν τη διάρκεια της δίκης, αλλά θα τεθούν στην κριτική επιτροπή μόνο εάν ένας ή περισσότεροι από τους 12 ενόρκους απαλλαγούν από την υπόθεση.

Οι τελικές προσθήκες στην κριτική επιτροπή περιελάμβαναν μια γυναίκα από την Ισπανία, έναν Νεοϋορκέζο που είναι λάτρης των πολεμικών τεχνών, μια ειδική σε συμβόλαια, μια γυναίκα που εργάζεται σε μια εταιρεία ρούχων και μια υπεύθυνη έργου για μια κατασκευαστική εταιρεία.

Και οι 18 ένορκοι θα συναντηθούν ομαδικά για πρώτη φορά το πρωί της Δευτέρας, οπότε και θα ξεκινήσει η δίκη. Πέντε από τους ενόρκους προέρχονταν από μια αρχική επιτροπή 96 που ορκίστηκε τη Δευτέρα, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονταν από μια δεύτερη επιτροπή που δεν άρχισε να απαντά σε ερωτήσεις μέχρι την Πέμπτη το πρωί.

Η τέταρτη ημέρα της επιλογής της κριτικής επιτροπής έγινε παρόμοια με τις τρεις πρώτες. Οι εισαγγελείς επικέντρωσαν τις ερωτήσεις τους στην υπόθεση στο να προετοιμάσουν τους ενόρκους να δεχτούν κατάθεση από λιγότερο ευνοϊκούς μάρτυρες, όπως ο Μάικλ Κοέν. Οι δικηγόροι του Τραμπ, εν τω μεταξύ, επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά σε ένα μόνο ερώτημα: Τι σκέφτονταν οι ένορκοι για τον Ντόναλντ Τραμπ;

Ο πρώην πρόεδρος φάνηκε να ενδιαφέρεται λιγότερο για τη διαδικασία κατά τη διάρκεια μεγάλου μέρους της ανάκρισης από το γραφείο του εισαγγελέα. Αλλά όταν οι δικηγόροι του άρχισαν να ρωτούν τους ενόρκους τι γνώμη είχαν για αυτόν, ο πρώην πρόεδρος στράφηκε προς το κουτί των ενόρκων, δίνοντας απόλυτη προσοχή.

Η διαδικασία

Παρά τις προσπάθειες του Τραμπ να καθυστερήσει την ακροαματικη διαδικασία στην ποινική δίκη του, αυτή θα ξεκινήσει τη Δευτέρα το πρωί.

Στη συνέχεια, η δίκη θα μετατοπιστεί πλήρως σε λεπτομέρειες σχετικά με την υποτιθέμενη σχέση του Τραμπ με την πορνοστάρ Στόρμι Ντανιελς. Οι εισαγγελείς θα παρουσιάσουν τη θεωρία της υπόθεσής τους και θα ακολουθήσουν οι δικηγόροι του Τραμπ που συνοψίζουν τα επιχειρήματά τους κατά των κατηγοριών.

Μετά από αυτό θα κληθεί ο πρώτος μάρτυρας. Οι εισαγγελείς δεν έχουν πει ποιος θα είναι.

Την Τρίτη, το πρωί θα μεταφερθεί στη συζήτηση του Τραμπ για τους μάρτυρες της υπόθεσης, καθώς ο Μέρτσαν σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ακρόαση σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του πρώην προέδρου που οι εισαγγελείς λένε ότι παραβίασαν την εντολή του για φίμωση.

Ζητούν από τον δικαστή να επιβάλει πρόστιμο 1.000 δολαρίων στον Τραμπ ανά ανάρτηση και να του υπενθυμίσει ότι οι παραβιάσεις του διατάγματος φίμωσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φυλάκιση.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement