Κλιμάκωση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα: Αποστολή ναυτικής δύναμης ζητούν Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία από τις Βρυξέλλες

Advertisement


Επιμέλεια: Γιάννης Χρυσικόπουλος

Σε αχαρτογράφητα νερά βαίνει η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα. Την ώρα που οι Χούθι της Υεμένης από τη μια συνεχίζουν τις επιθέσεις και από την άλλη παράγουν πολιτική, επιτρέποντας τις διελεύσεις ανάλογα με τη σημαία των πλοίων, η Δύση δείχνει αποφασισμένη να σταματήσει τη δράση των ανταρτών που επηρεάζουν τη ναυσιπλοϊα, το εμπόριο και τις μεταφορές.

Σε αυτό το πλαίσιο Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία θα ζητήσουν σήμερα στη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την αποστολή ειδικής ναυτικής δύναμης υπό την ΕΕ, για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα. Το στίγμα έδωσε ήδη ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι μιλώντας για την ανάγκη της συγκεκριμένης αποστολής. Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε αυτήν την αποστολή και ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

«Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης και των γεωστρατηγικών συμφερόντων μας, είναι σημαντικό για την ΕΕ να επιδείξει την προθυμία και την ικανότητά της να δράσει ως παράγοντας της παγκόσμιας ασφαλείας, του ναυτιλιακού τομέα συμπεριλαμβανομένου», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο κοινό κείμενο.

Για επιχειρήσεις διαρκείας «προετοιμάζει» η Ουάσιγκτον

Η ενεργότερη εμπλοκή της Ευρώπης στις επιχειρήσεις έρχεται ως συνέχεια του σήματος Μπάιντεν για επιχειρήσεις διαρκείας στην Ερυθρά Θάλασσα. Τα νέα δεδομένα από πλευράς Ουάσιγκτον προκύπτουν ως φυσικό επακόλουθο της αδυναμίας να πλήξουν τους αντάρτες της Υεμένης ώστε να διακόψουν τις επιθέσεις. Ωστόσο και αυτή η προοπτική ανησυχεί στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων αλλά και πολιτικούς παράγοντες. Οι ΗΠΑ παραμένουν ενεργές στο μέτωπό της Μέσης Ανατολής και αναγκάζονται να στείλουν και νέες δυνάμεις μετά τις εξελίξεις στη ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Το Σάββατο, η Κεντρική Διοίκηση των Ε.Δ. των ΗΠΑ ανακοίνωσε το τελευταίο της πλήγμα με πύραυλο σε βάρος ναυτικών δυνάμεων των Χούι. Είχαν προηγηθεί σειρά χτυπημάτων σε στόχους των ανταρτών (ραντάρ, drones, βάσεις οχημάτων ). «Έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το ποιοι είναι οι Χούθι και για την κοσμοθεωρία τους. Επομένως, δεν είμαστε σίγουροι ότι θα σταματήσουν αμέσως, αλλά σίγουρα προσπαθούμε να τους υποβαθμίσουμε και να τους καταστρέψουμε», δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στη WallStreetJournal.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement