Ο Μακρόν απέναντι στην κοινωνία: Η πρόταση μομφής, τα νούμερα και οι αντιδράσεις

gallia marcon kinitopoiisi

Advertisement

Σε αυταρχικό κατήφορο η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου που περνάει το συνταξιοδοτικό αγνοώντας την Εθνοσυνέλευση και την γενικευμένη οργή σε πολίτες και συνδικάτα • Κατατέθηκε πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση • Οργή σε πολίτες και συνδικάτα και προγραμματισμός νέων απεργιών και κινητοποιήσεων.
Βαθιά αντιδημοκρατική και αντικοινωνική χαρακτηρίζεται η απόφαση της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν να κάνει χρήση του άρθρο 49.3 με στόχο να περάσει τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας χωρίς αυτές να τεθούν σε ψηφοφορία εντός Εθνοσυνέλευσης.

Την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος κρύβεται κι έχει αφήσει την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπόρν να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, η οργή ξεχειλίζει στη γαλλική κοινωνία και στη γαλλική πολιτική σκηνή, όπου ήδη έχουν μπει σε κίνηση οι διαδικασίες για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο που αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη έχει προκαλέσει μπαράζ απεργιών και δυναμικών κινητοποιήσεων εδώ και πολλές εβδομάδες στη χώρα επρόκειτο να αποτελέσει την «εμβληματική» μεταρρύθμιση της δεύτερης θητείας του Εμανουέλ Μακρόν. Αναλυτές, πάντως, ήδη εκτιμούν ότι ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί να περάσει τη μεταρρύθμιση με αυτό το αντιδημοκρατικό τρικ, όμως, η εξέλιξη καταγράφεται ως χτύπημα προς τον ίδιο, καθώς φαίνεται πως δεν μπορεί να συγκεντρώσει στήριξη από άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες για το πρόγραμμά του.

Τι είναι το άρθρο 49.3

Μετά τη συνταγματική μεταρρύθμιση του 2008, η χρήση της παραγράφου 3 του άρθρου 49 του Συντάγματος περιορίζεται σε ένα νομοσχέδιο ανά κοινοβουλευτική θητεία, με την εξαίρεση νομοσχεδίων για την οικονομία και τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, για τα οποία η κυβέρνηση δεν έχει περιορισμούς. . 

Οταν ο/η επικεφαλής της κυβέρνησης κινήσει τη διαδικασία, οι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν πρόταση δυσπιστίας μέσα σε 24 ώρες. Εάν στηριχθεί από την πλειοψηφία των βουλευτών, ο νόμος απορρίπτεται και η κυβέρνηση καταρρέει.

Εάν δεν υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας ή εάν αυτή δεν αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία, ο νόμος υιοθετείται με την πρώτη ανάγνωση και συνεχίζει την πορεία του πίσω στη Γερουσία και μετά πάλι στη Βουλή για τη δεύτερη ανάγνωση, όπου πάλι η κυβέρνηση μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 49.3, εάν επιθυμεί.

Από το 1958, το άρθρο 49.3 έχει ενεργοποιηθεί 89 φορές (33 φορές από έναν δεξιό αρχηγό κυβέρνησης και 56 φορές από αριστερό). Το απόλυτο ρεκόρ πηγαίνει στον Μισέλ Ροκάρ (σοσιαλιστής πρωθυπουργός υπό τον Φρανσουά Μιτεράν), ο οποίος έκανε χρήση του άρθρου 28 φορές.  Αντίθετα, αρκετοί πρωθυπουργοί, με μεγάλη πλειοψηφία, δεν το χρησιμοποίησαν ποτέ. Η αντιπολίτευση απάντησε μόνο 47 φορές με πρόταση μομφής, αλλά καμία διαδικασία δεν οδήγησε ποτέ σε πτώση της κυβέρνησης.

Τα νούμερα για την πρόταση μομφής

Με βάση τις διατάξεις του άρθρου 49.3 του Συντάγματος τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν πρόταση μομφής εντός 24 ωρών κι εφόσον συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες 289 ψήφους ο νόμος απορρίπτεται και η κυβέρνηση πέφτει.

Ήδη το κόμμα του Ζαν Λικ Μελανσόν και οι ακροδεξιού της Μαρίν Λεπέν έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε πρόταση μομφής. Το ίδιο αναμένεται να πράξει και η LIOT, μικρή κοινοβουλευτική ομάδα, που ζήτησε την απόσυρση της απόφασης και την παραίτηση της κυβέρνησης, ανακοινώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα στηρίξει την πρόταση μομφής.

Το MoDem που αποτελεί κοινοβουλευτική ομάδα που στήριξε την προεδρική καμπάνια έχει ήδη εκφράσει σοβαρές ενστάσεις για την ενεργοποίηση του άρθρου 49.3 με τον Ερβάν Μπαλανάν να δηλώνει «ήταν ένα σοκ. Ήταν λάθος να ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο άρθρο» με άλλον βουλευτή να τονίζει ότι πρόκειται για παραδοχή αδυναμίας και να προειδοποιεί με πολιτική κρίση. 

Οι Ρεπουμπλικανοί, δια στόματος του προέδρου, Ερίκ Κιοτί, δηλώνουν ότι δεν θα στηρίξουν την πρόταση μομφής (καταμετρώνται μόνο τα υπέρ και όχι τα κατά), όμως δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές. 

Ήδη ο Ορελιέν Πραντιέ δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης σχολιάζοντας «εάν η κυβέρνηση είχε ακούσει την κοινωνία δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο».

Οι δυνάμεις των κομμάτων στη Βουλή

Renaissance (Μακρόν) – 172 έδρες    
National Rally(Λεπεν) – 89 έδρες    
La France Insoumise (Μελανσόν) – 75 έδρες    
The Republicans – 62 έδρες
Democratic group, MoDem and Independents – 48 έδρες
Socialists and associated – 31 έδρες
Horizons – 30 έδρες
Ecologist Group – 23 έδρες
Democratic and Republican Left – 22 έδρες
Group Liberties, İndependents, Overseas and Territories – 16 έδρες
Non-Attached Members (Ανεξάρτητοι) –  9 έδρες

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement