Ναυτιλιακή ”Ρωσική επανάσταση” … ξεπαγώνει το εμπόριο στην Αρκτική

largest oil tankers 768x432

Advertisement

Γράφει ο Κων. Πετσομίχος 

Απο το 2017  ρωσικα πετρελαιοφόρα  ταξιδευουν στην Αρκτική Θαλασσα χωρίς να χρειαστουν παγοθραυστικα. Το ταξίδι συνδέει εμπορικα την Ασία με την Ευρώπη σε μόλις 19 ημέρες  πολύ λιγότερο από τις 48 ημέρες που χρειάζονται συνήθως τα πλοία για να πάνε από την Κίνα στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης στο Ρότερνταμ. Η Ρωσία δημιουργεί έναν στόλο για τη διασχιση του Βορείου Παγωμένου Ωκεανού, που είναι η συντομότερη  διαδρομή  μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης μέσω των βόρειων θαλασσών.
Ο στόλος της Ρωσίας στον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό περιλαμβάνει  πλοία που μπορούν να κάνουν τη διάσχιση του πάγου, και άλλα εξειδικευμένα πλοία που είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν σε περιοχές με πάγο. Ετσι σχεδιαστηκε και υλοποιειται  ενας στόλος τουλάχιστον 40 νέων σκαφών της Αρκτικής  συμπεριλαμβανομένων οκτώ πυρηνικών παγοθραυστικών και 16 πλοίων διάσωσης και υποστήριξης.Μερικά από αυτά θα είναι παγοθραυστικά κατηγορίας Lider – πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι μπορούν να ξεπεράσουν τον εξαιρετικά παχύ πάγο της Αρκτικής και να δημιουργήσουν μια διαδρομή για τα εμπορικά πλοία που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια.
Αυτός ο στόλος χρησιμοποιείται για τη μεταφορά εμπορευμάτων, πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού, μειώνοντας τον χρόνο και το κόστος μεταφοράς.  Η συγκεκριμένη διαδρομή, γνωστή και ως Βόρεια Θαλάσσια Οδός (Northern Sea Route ή NSR) ανταγωνίζεται τις παραδοσιακές διαδρομές που διασχίζουν την Σουέζ ή το Περσικό Κόλπο και προσφέρει στη Ρωσία γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα, καθώς ενισχύει τον έλεγχό της στον Βορειοανατολικό Πυθμένα και την περιοχή του Αρκτικού.
    Η λιώση του πάγου έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τη ναυτιλια, το εμπόριο αλλα κυριως για την εξόρυξη πόρων στην περιοχή του Αρκτικού. Η Αρκτική έχει πλούσιους φυσικούς πόρους, και η αυξανόμενη πρόσβαση στην περιοχή έχει ενδεχομένως ανοίξει τον δρόμο για την εξόρυξη πόρων όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ορυκτά, και άλλους.
Η Ρωσία επιδιώκει να διατηρήσει και να ενισχύσει τη γεωπολιτική της επιρροή σε περιοχές όπως η Κεντρική Ασία, η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή και μεσω των ευκαιρων που προσφερει ο Αρκτικος κυκλος.     Η Ρωσία συμμετέχει σε διεθνείς οργανισμούς και διαλόγους που αφορούν την Αρκτική περιοχή, όπως το Συμβουλίο του Αρκτικού. Παράλληλα, ενω παραλληλα  διατηρεί σχέσεις με ολες τις χώρες με ενδιαφέρον στην περιοχή.
Η σχέση μεταξύ της Ρωσίας και του Αρκτικού Κύκλου συνδυάζει οικονομικά, ενεργειακά, περιβαλλοντικά και γεωπολιτικά θέματα, καθιστώντας τη στρατηγική προσέγγιση της Ρωσίας στην περιοχή πολύπλοκη και πολυδιάστατη.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement