Ο “πόλεμος” των μπαλκονιών Μπάιντεν- Πούτιν και το παιχνίδι με τα πυρηνικά

putin biden3

Advertisement

Ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και δεν υπάρχει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης. Στα ύψη η αντιπαράθεση Δύσης-Μόσχας και «μάχη διαγγελμάτων». «Στον πάγο» η συνθήκη New Start. Τρίτος πόλος η Κίνα που κάνει τις δικές της κινήσεις στην γεωπολιτική σκακιέρα.
Με κομμένη την ανάσα παρακολούθησε ο πλανήτης την από απόσταση αντιπαράθεση του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ενόψει της συμπλήρωσης ενός έτους από την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, όπως επιμένει να αποκαλεί τον πόλεμο η Μόσχα.

Πρώτος πήρε το… όπλο του ο Ρώσος πρόεδρος εκτοξεύοντας σφοδρά πυρά κατά των κρατών της Δύσης, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, και το ΝΑΤΟ. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του προς το έθνος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, έδωσε τη δική του εκδοχή για το ξέσπασμα του πολέμου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας ενώπιον και των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου, υποστήριξε ότι η χώρα του ήθελε ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά οι χώρες της Δύσης εξύφαιναν διαφορετικό σενάριο πίσω από τις πλάτες της Μόσχας. 

putin vladimir 1

«Κάναμε ό,τι είναι δυνατό για να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα ειρηνικά, διαπραγματευόμενοι για μια ειρηνική επίλυση αυτής της δύσκολης σύγκρουσης, αλλά πίσω από τις πλάτες μας προετοιμαζόταν ένα πολύ διαφορετικό σενάριο», σημείωσε για να προσθέσει «η Δύση προχώρησε σε στρεψοδικίες και έκλεισε τα μάτια στην καταστολή και τις πολιτικές δολοφονίες στο Ντονμπάς από το Κίεβο, ενώ ενθάρρυνε τους ναζί να διαπράξουν τρομοκρατικές πράξεις».

«Τον Δεκέμβρη του 2021 στείλαμε επισήμως προς το ΝΑΤΟ τη συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφάλειας, αλλά αρνήθηκαν όλες τις θέσεις μας. Προετοίμαζαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις πολύ πριν κάνει η Μόσχα το πρώτο βήμα. Τελικά έγινε ξεκάθαρο ότι είχαν δώσει το πράσινο φως για την ουκρανική επιθετικότητα. Η απειλή μεγάλωνε μέρα με τη μέρα. Εκείνοι ξεκίνησαν τον πόλεμο και εμείς θα χρησιμοποιήσουμε τη βία για να τον σταματήσουμε» υπογράμμισε.

Στην αντίπερα όχθη

Αποκλειστικά υπεύθυνο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία έχρισε τον πρόεδρο της Ρωσίας ο Τζο Μπάιντεν.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Πολωνία,, εμψύχωσε την Ουκρανία λέγοντας πως θα παραμένει ελεύθερη.

biden 1 0

Αφού έκανε τη διαπίστωση πως «αυτός ο πόλεμος δεν ήταν ποτέ αναγκαιότητα» χαρακτηρίζοντάς τον «τραγωδία», έστρεψε τα πυρά του στον Πούτιν λέγοντας πως η συνέχισή του πολέμου «είναι επιλογή του».

Εκφωνώντας την ομιλία από κείμενο που είχε γραμμένο άφησε άφωνο το κοινό και τα εκατομμύρια των τηλεθεατών που παρακολουθούσαν με αγωνία λέγοντας τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Είναι απλό, είπε και συνέχισε «η Ρωσία σταματά την εισβολή στην Ουκρανία» χωρίς όμως να διεκρινίζει αν οι Ρώσοι θα πρέπει να αποχωρήσουν κιόλας… 

Λίγο νωρίτερα είχε αναφέρει πως «η Ρωσία δεν θα κερδίσει ποτέ στην Ουκρανία» και κατηγόρησε τη Μόσχα για εγκλήματα πολέμου, απαγωγές παιδιών και αδιάκριτους βομβαρδισμούς εναντίον πολιτικών στόχων υποσχόμενος πως «θα τιμωρηθεί».

Έκανε λόγο για ιερή δέσμευση του ΝΑΤΟ να παραμείνει ενωμένο και να σταματήσει «την όρεξη του Πούτιν για εδάφη» και υποσχέθηκε ότι η υποστήριξη προς το Κίεβο δεν θα σταματήσει.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προανήγγειλε επίσης την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εντός των προσεχών ημερών.

Τρόμος στην ιδέα…

Νωρίτερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια εξέλιξη που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, ανακοίνωσε ότι η χώρα του διακόπτει τη συμμετοχή της στην συνθήκη New Start που έχει υπογράψει με τις ΗΠΑ για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων των δύο πλευρών.

«Σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό, είμαι αναγκασμένος να ανακοινώσω ότι η Ρωσία διακόπτει την συμμετοχή της στην συνθήκη για τα στρατηγικά επιθετικά όπλα», δήλωσε ο Πούτιν. Έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν αποχωρεί, αλλά αναστέλλει τη συμμετοχή της Μόσχας. «Πριν επιστρέψουμε στη συζήτηση αυτού του θέματος, πρέπει να καταλάβουμε οι ίδιοι τι (όπλα) διαθέτουν οι χώρες της βορειοατλαντικής συμμαχίας, όπως η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία» είπε σχετικά.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement