Ευρωπαϊκή Ένωση: Πολιτική συμφωνία για τον αμφιλεγόμενο νόμο αποκατάστασης της φύσης

Advertisement

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ε.Ε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τον αμφιλεγόμενο νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, ο οποίος επιδιώκει να ανακτήσει το 20% των κατεστραμμένων χερσαίων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2030..

«Καταλήξαμε σε συμφωνία για να ανακτήσουμε ό,τι δημιουργεί όχι μόνο ζωή, αλλά και οικονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες, που επηρεάζει την ευημερία των ανθρώπων και τη βιωσιμότητα των περισσότερων από τις δραστηριότητές μας, συμπεριλαμβανομένης, φυσικά, της επισιτιστικής ασφάλειας», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Teresa Ribera.

Εκπροσωπώντας την ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η Ribera ταξίδεψε στις Βρυξέλλες για να ηγηθεί της τελικής διαπραγμάτευσης μεταξύ των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο οποίο εισηγητής ήταν ο Ισπανός ευρωβουλευτής César Luena (PSOE).

«Μετά από εβδομήντα χρόνια από την έναρξη του ευρωπαϊκού σχεδίου, θα έχουμε μια κοινή πολιτική αποκατάστασης της φύσης, η οποία είναι πολύ σημαντική γιατί όχι μόνο επιλύει την κατάσταση των οικοσυστημάτων που υποβαθμίζονται, αλλά χρησιμεύει επίσης στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Λουένα μετά το σύμφωνο.

Ο νόμος θα υποβληθεί πλέον για τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προτεραιότητα δίνεται στην αποκατάσταση των χώρων του δικτύου Natura 2000

Ο Νόμος για την Αποκατάσταση της Φύσης αποτελεί μέρος μιας πρότασης που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συμβαδίσει με τις συμφωνίες για τη βιοποικιλότητα που επιτεύχθηκε στη COP15 των Ηνωμένων Εθνών.

Ως συμπλήρωμα άλλων νομικών πράξεων της ΕΕ, όπως οι οδηγίες για τους οικοτόπους και τα πτηνά ή το δίκτυο Natura 2000, οι νέοι κανονισμοί επιδιώκουν να επιδιορθώσουν τουλάχιστον το 20% των υποβαθμισμένων χερσαίων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων της ΕΕ έως το 2030 και όλα μέχρι το 2050.

Στόχος είναι να αντιστραφεί η παρακμή των ευρωπαϊκών φυσικών οικοτόπων, το 81% των οποίων ταξινομείται σε κακή κατάσταση.

Επιπλέον, οι χώρες θα έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις για τη διόρθωση της μείωσης των επικονιαστών και τον στόχο της αποκατάστασης του 30% των τυρφώνων που έχουν εκκενωθεί για γεωργική χρήση έως το 2030, διατήρηση νεκρού ξύλου στα δάση για τη βελτίωση της βιοποικιλότητας των δασικών οικοσυστημάτων, να μην μειωθούν οι χώροι πρασίνου και να εξαλειφθούν τα τεχνητά εμπόδια από τα ποτάμια.

Για να ξεπεραστεί το αμφιλεγόμενο εμπόδιο χρηματοδότησης, συμφωνήθηκε ότι η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση σχετικά με τους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς πόρους σε κοινοτικό επίπεδο και, εάν κριθεί σκόπιμο, να υποβάλει πρόταση για την αύξηση του κονδυλίου στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στη διαπραγμάτευση θα πρέπει να επικυρωθεί τόσο από τα κράτη μέλη μέσω του Συμβουλίου της ΕΕ όσο και από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement