ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΕ ΑΣΠΡΟ – ΜΑΥΡΟ: Το Ελληνικό The Truman Show που ‘’γεννήθηκε’’  22 χρόνια πριν το  Αμερικανικό !

το πειραματόζωο ταινία

Advertisement

Γράφει ο Γιάννης Βασιλακόπουλος 

Γιάννης Βασιλακόπουλος

Το Big Brother και τα υπόλοιπα ίδιας φιλοσοφίας realities έγιναν κάτι σαν ‘’εμμονική μόδα’’ στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Γελιούνται, όμως, όσοι πιστεύουν ότι το μικρόβιο της,  σε σημείο αναίδειας,  κουτσομπολίστικης  αδιακρισίας δεν είχε πλήξει, ή έστω φλερτάρει φορτικά κάποιους υποτίθεται ‘’πρωτοποριακούς’’ εγχώριους κινηματογραφιστές, πολλά χρόνια νωρίτερα. Κι όχι μόνο από το ριάλιτι – υποπροϊόν που κυριάρχησε στην αυγή του αιώνα στους τηλεοπτικούς  δέκτες. Αλλά και κάπου δυο δεκαετίες πριν, ακόμη και  από το ‘’πρωτοποριακό’’  The Truman Show , το Χολυγουντιανό κατασκεύασμα που σε μορφή ταινίας, προμάντευε τον τεχνολογικό εφιάλτη που επέπρωτο να κακοποιήσει ακούσια ξεγυμνωμένες ανθρώπινες ζωές.

Στα 1976  λοιπόν ο σκηνοθέτης Γιάννης Κοκκόλης αποφάσισε να δημιουργήσει μια ταινία εν αγνοία του ίδιου του πρωταγωνιστή! Συγκεκριμένα : Διάλεξε έναν απλό καθημερινό άνθρωπο , 36 ετών και υπάλληλο του ΟΤΕ , και χωρίς εκείνος να το γνωρίζει άρχισε να τον μαγνητοσκοπεί , παραβιάζοντας έτσι το απόρρητο της ιδιωτικής του ζωής!
Του ρίχνουν δίπλα του μια όμορφη γυναίκα , η οποία αρχικά ήταν η Μαρία Αλιφέρη! Γρήγορα όμως, η διάσημη τότε και στα… φόρτε της σταρ της εποχής. αποχωρεί από τα γυρίσματα φοβισμένη για το όλο εγχείρημα… και αντικαθίσταται από κάποια άλλη, ερασιτέχνη και προφανώς άσημη  ηθοποιό, η οποία μετάς το τέλος των γυρισμάτων αυτής της ‘’ταινίας’’ εξαφανίσθηκε. Φυσικά η ταινία δεν προβλήθηκε ποτέ , αγνοείται η ύπαρξή της και ο σκηνοθέτης, που δήλωνε ‘’αδίστακτος’’ τιμωρήθηκε για την «έμπνευση»  του αυτή… Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε πως ο τίτλος της ταινίας ήταν «Το πειραματόζωο» και σήμερα πια, θεωρείται  η πιο απαγορευμένη ταινία στην ιστορία του Ελληνικού Σινεμά. Κάτι άλλο εξίσου αξιοσημείωτο είναι ότι ένα ηχηρό καμπανάκι για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια από την κακή χρήση της τεχνολογικής εισβολής, έκρουσε με ένα άρθρο – παρέμβαση, στο Περιοδικό Επίκαιρα , στις 19/08/1976, η νεαρή τότε ρεπόρτερ Λιάνα Κανέλλη.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement