Twitter Files: Έριξε τις … μάσκες, ο Έλον Μασκ 

elon musk twitter 0405221

Advertisement

 

Γράφει η Μαρία Ελένη Σταχτής

Τα “Twitter Files” αναφέρονται σε μια σειρά αποκαλύψεων εσωτερικών εγγράφων του Twitter που δημοσιεύτηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και Μαρτίου 2023, μετά την εξαγορά του Twitter από τον Elon Musk.

Τα έγγραφα αυτά κοινοποιήθηκαν δημοσίως μέσω αναρτήσεων από δημοσιογράφους όπως ο Matt Taibbi και η Bari Weiss, μεταξύ άλλων. Οι αποκαλύψεις είχαν στόχο να φωτίσουν τις εσωτερικές πρακτικές του Twitter σχετικά με τη ρύθμιση περιεχομένου, τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και τις αλληλεπιδράσεις με κυβερνητικές οντότητες.

Η έρευνα των δημοσιογράφων για τα Twitter Files περιλάμβανε την ανάλυση εσωτερικών εγγράφων του Twitter, εστιάζοντας σε θέματα όπως η λογοκρισία περιεχομένου και οι αλληλεπιδράσεις με κυβερνητικούς φορείς. Αποκαλύφθηκαν περιπτώσεις όπου το Twitter ενήργησε κατόπιν αιτημάτων από κυβερνητικές οντότητες για την αφαίρεση ή τον περιορισμό περιεχομένου. Οι δημοσιογράφοι που εργάστηκαν στα Twitter Files ανέλυσαν εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων email, οθονογραφημάτων και ιστορικού συνομιλιών μεταξύ των υπαλληλων της εταιρειας. Διαπιστωθηκε ότι πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι εργάζονταν στο Twitter, και αποδειχθηκε οτι η συνεχιζομενη σχεση τους με τον παλαιο τους εργοδοτη όπως το FBI, επηρεάζε την πολιτικη της εταιρειας ειδικά σε θέματα ρύθμισης περιεχομένου και παρακολούθησης λογαριασμών.

Τα Twitter Files απεδειξαν επίσης την πρακτικη του “φιλτραρίσματος ορατότητας”. Τα τελευταια χρονια ολο και περισσοτεροι δημοφιλης χρηστες του Twitter εκαναν δημοσιες καταγγελιες που αφορουν αλλαγες στην διεισδυτικότητα του περιεχομένου τους οταν αυτο αφορουσε συγκεκριμενη θεματολογια. Οι αποκαλυψεις επιβεβαιωσαν τις υποψιες και την πρακτικη της εταιρειας να  κατατάσσει τα  tweets και τα αποτελέσματα αναζήτησης εντος της πλατφορμας της για να προωθήσει ορισμένο περιεχόμενο ενώ περιόριζε την έκθεση άλλων.

Οι αποκαλυψεις  εχουν προκαλεσει αναμεικτες αντιδρασεις απο την διεθνη κοινη γνωμη. Κάποιοι  θεωρούν τις αποκαλύψεις σημαντικές και άλλοι τις βλέπουν ως υπερβολικές ή παρερμηνευτικές της σημασίας των καθημερινών πρακτικών ρύθμισης περιεχομένου. Για παράδειγμα, κάποιες αναλύσεις πρότειναν ότι η σύνδεση μεταξύ της ενημέρωσης του FBI για το λάπτοπ του Hunter Biden και των αποφάσεων ρύθμισης περιεχομένου του Twitter μπορεί να είναι παραπλανητική, καθώς δεν υπήρξε σαφής απόδειξη άμεσης κυβερνητικής εμπλοκής σε αυτές τις συγκεκριμένες αποφάσεις ρύθμισης. Τα αρχεία έδειξαν εσωτερικές συζητήσεις και αποφάσεις για τον περιορισμό της διάδοσης ενός άρθρου της New York Post σχετικά με τον Hunter Biden Οι μετεπειτα εξελιξεις ομως  δειχνουν οτι τα γεγονοτα ηταν αληθινα και η αλλαγη στους κανονες περιεχομενου προωθήθηκαν απο πρωην αξιωματουχους που κατειχαν θεσεις εξουσιας μεσα στην εταιρεια τεχνολογιας.

Τα Twitter Files επίσης αποκάλυψαν συζητήσεις μεταξύ του Twitter και κυβερνητικών οντοτήτων όπως το FBI, φωτίζοντας την περίπλοκη σχέση μεταξύ των πλατφορμών κοινωνικών μέσων και των κυβερνητικών οργανισμών που εχει αναπτυχθει την τελευταια δεκαετια. Για παράδειγμα, αναφέρθηκε ότι το FBI άσκησε πιέσεις στο Twitter για να χαλαρώσει τα πρότυπα απορρήτου του και να μοιραστεί περισσότερες πληροφορίες χρηστών, αν και το Twitter αντιστάθηκε σε ορισμένα από αυτά τα αιτήματα.

Διαφορα  ζητήματα τίθενται σχετικά με την επιρροή των κυβερνητικών οντοτήτων αλλα και κυβερνησεων στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων και τις δυνητικές επιπτώσεις στην ελευθερία του λόγου και την ιδιωτικότητα στην ψηφιακή εποχή. Η αναστολή του λογαριασμού του Προέδρου Donald Trump από το Twitter αποτελεί ένα παράδειγμα και ερχεται ξανα στο προσκηνιο εν οψει προεδρικων εκλογων στις Ηνωμενες Πολιτειες οπου το Twitter διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, λειτουργώντας ως πλατφόρμα για πολιτικό διάλογο, προώθηση πολιτικών και αλληλεπιδρασης με  τους ψηφοφόρους.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement