Η Όλγα Μαλανδράκη που βραβεύθηκε από τη NASA μιλάει στο nofakenews για το “ταξίδι” της μέχρι τον ήλιο

olga malandraki 768x431 (Αντιγραφή)

Advertisement

Του Κώστα Παππά

Με ένα σημαντικό βραβείο της NASA, το Group Achievement Award, επέστρεψε η Ελληνίδα επικεφαλής της Επιχειρησιακής Μονάδας Διαστημικού Καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), δρ Όλγα Μαλανδράκη, για τη δουλειά της με την Parker Solar Probe Team που έχει αναλάβει να αναλύει δεδομένα για τον Ήλιο μέσω ενός εξελιγμένου διαστημικού βολιστήρα. H κυρία Μαλανδράκη επικεφαλής της Επιχειρησιακής Μονάδας Διαστημικού Καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μίλησε στο nofakenews.gr για αυτή τη σπουδαία διάκριση αλλά και για τις δυνατότητες έρευνας στην Ελλάδα μέσα από τη δουλειά των ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

43218692434 ae27141fb1 b

Αρχικά η κυρία Μαλανδράκη μας μίλησε για το σημαντικό βραβείο που έλαβε εξηγώντας ταυτόχρονα και το πλαίσιο του προγράμματος για το οποίο βραβεύθηκε : “Η NASA βραβεύει επιστήμονες για την ανάλυση δεδομένων για την αποστολή Parker Solar Probe. Εγώ συμμετέχω στο πείραμα isis , ενεργειακών σωματιδίων με τον Καθηγητή του Πρίστον Ντέιβιντ Μακόμας ως επικεφαλής της ομάδας και με βράβευσαν για την συνεισφορά μου στην επιστημονική απόδοση τη αποστολής”. Εξήγησε επίσης: “Αυτή είναι μια μοναδική αποστολή της NASA σε συνδυασμό με την αδελφή ευρωπαϊκή αποστολή Solar orbiter, οι οποίες , πλησιάζουν τον ήλιο όσο ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας. Μελετούν λοιπόν τα εκρηκτικά φαινόμενα και τις ηλιακές καταιγίδες και τις συνθήκες στο διάστημα γύρω από τον ήλιο για πρώτη φορά. Το Parker κάνει μια θηλιά γύρω από τον ήλιο, δηλαδή κάνει μια κούρμπα γύρω του και κάθε φορά που κάνει αυτή τη θηλιά πλησιάζει και λίγο πιο κοντά. Ο στόχος είναι το πιο κοντινό περιήλιο που θα κάνει να φθάσει σε απόσταση 5 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι αν η απόσταση γης ηλίου είναι 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα καταλαβαίνεται πόσο κοντά έχει φθάσει, αφού πλησιάζει στα 5 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Το ηλιακό στέμμα έχει πολύ μεγαλύτερες θερμοκρασίες από την επιφάνεια του ηλίου. Είναι σα να έχουμε μια σόμπα και και όσο πάω πιο μακριά να είναι πιο ζεστά. Αυτό είναι το άλυτο μυστήριο, αλλά σιγά σιγά μπαίνουν ψηφίδες στο παζλ αυτό, ώστε να επιλυθεί. Το Parker Solar Probe έχει συστήματα που κάνουν επιτόπιες μετρήσεις και στέλνουν τις μετρήσεις με τηλεμετρία στη γη”. Η κυρία Μαλανδράκη επισήμανε ακόμα πως : “Το στέμμα του ηλίου έχει θερμοκρασίες 1 εκατομμύριο βαθμούς. Το concept της αποστολής είχε ξεκινήσει πριν 50 χρόνια και ήταν μια ιδέα αποστολής καμικάζι, δηλαδή να πάει και να πέσει πάνω στον ήλιο να παίρνει μετρήσεις όσο αντέξει. Τώρα λόγο της αεροδυναμικής τη στιγμή που φθάνει κοντά στον ήλιο με ταχύτητες 600.000 χιλιόμετρα την ώρα έχουμε τη δυνατότητα να κάνει βόλτες γύρω από τον ήλιο. Όσο πλησιάζει θα βλέπουμε πιο πολύ εν τη γενέσει τους αυτά τα φαινόμενα. Το solar orbiter το ευρωπαϊκό έχει και μάτια, δηλαδή κάμερες και βρήκε οτι υπάρχουν κάποιες μικρές μικρές εκρήξεις , οι οποίες πιθανότατα να είναι υπεύθυνες για την μεγάλη κλίμακας θέρμανση του στέμματος του ηλίου”.

rbt

Αναφερόμενη στην προσωπική της διαδρομή και την επιλογή της να μείνει στην Ελλάδα σχολιάσε: ” Εγώ χαίρομαι που είμαι στην Ελλάδα, είμαι ψυχολογικά καλά που εργάζομαι εδώ. Πήγα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ως η πρώτη Ελληνίδα τον Ιούλιο του 2005 , μπήκα εκεί ως ερευνήτρια και δούλεψα δύο χρόνια. Όντας όμως στην Ελλάδα και έχοντας αυτή τη δυνατότητα μέσα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είσαι σε διαρκή ώσμωση με τη διεθνή κοινότητα. Μέσα από ερευνητικά προγράμματα και συνέδρια. Έχουμε με τη NASA ένα μεγάλο πρόγραμμα στο οποίο μας χρηματοδοτούν για επαύξηση των εργαλείων διαστημικού καιρού”.

Malandraki2 1

Το Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι μια ερευνητική κοιτίδα”

Στη συνέχεια η κυρία Μαλανδράκη έκανε ειδική αναφορά στο σπουδαίο ερευνητικό έργο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και τόνισε την ανάγκη, οι οποίες αλλαγές γίνουν στο επίπεδο της πολιτικής διεύθυνσής του, να σεβαστούν την ερευνητική προσπάθεια που γίνεται χρόνια τώρα από του ερευνητές του Αστεροσκοπείου Αθηνών. “Είμαστε σε μια περίοδο που το Αστεροσκοπείο δρομολογείται να υπαχθεί στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Νομίζω οτι το Αστεροσκοπείο μπορεί να συμβάλει με τα εργαλεία που έχουμε και τις υπηρεσίες. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί απρόσκοπτα το ερευνητικό έργο. Με αυτό τον τρόπο γίνεται διεθνώς γνωστή και αναγνωρίζεται η Ελλάδα. Παίρνουμε κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία και από τη NASA”. Επισήμανε ακόμα πως : “Το Αστεροσκοπείο αυτή τη στιγμή έχει τη λειτουργικότητα να “τρέχει” αυτά τα προγράμματα. Είναι σημαντική η διασύνδεσή μας με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και καινοτομίας η οποία υποστηρίξει τεχνικά την συνέχιση της έρευνας. Το Αστεροσκοπείο έχει ένα πλήθος ερευνητών, το 85% είναι ερευνητές που δραστηριοποιούνται σε αστρονομία, γαλαξίες , έχουμε το μετεωρολογικό ινστιτούτο για την κλιματική αλλαγή, και το σεισμολογικό. είναι μια ερευνητική κοιτίδα το Αστεροσκοπείο Αθηνών”.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement