DEBAY ρε DΕΒΑΥ

5d03b555d49b8

Advertisement

Του Κώστα Παππά

Η θρυλική αυτή φράση ανήκει στον αξέχαστο Νίκο Αλέφαντο, ο οποίος καλούσε μέσα από μια τηλεοπτική του εκπομπή τον τότε Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να αποδεχθεί την πρόσκληση για debate των πολιτικών αρχηγών.

Ο Αλέφαντος με την γνήσια λαϊκή του διάθεση καλούσε τον τότε Πρωθυπουργό να μην φοβηθεί να βγει στο φως μιας τηλεμαχίας, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να διαφωτιστούν για τα σχέδια όλων των πολιτικών αρχηγών για το μέλλον.

Αυτή τη φράση του λοιπόν δανειζόμαστε σήμερα οχι γιατί θεωρούμε οτι μια τηλεμαχία και μάλιστα με τους όρους που γίνεται στην Ελλάδα, χωρίς άμεσο διάλογο και αντιπαράθεση επιεχειρημάτων, θα προσθέσει πολλά πράγματα, αλλά γιατί πιστεύουμε οτι σε μια δημοκρατία θα πρέπει να εξαντλούνται όλα τα διαθέσιμα βήματα διαλόγου που μπορούν να δοθούν σε μια προεκλογική περίοδο στους πρωταγωνιστές, ώστε να “διαφωτιστούμε” , όσο γίνεται, για τα προγράμματα των κομμάτων και τις προθέσεις των αρχηγών. Ιδιαίτερα δε για τις προθέσεις των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λοιπόν τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν έχει απαντήσει με καθαρό τρόπο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο παρά τις αλλεπάληλες προσκλήσεις του Αλέξη Τσίπρα να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο διάλογο.

Οι λόγοι είναι πολλοί , αλλά συμπυκνώνονται κατά βάση σε έναν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και χρόνια φοβάται όπως ο διάβολος το λιβάνι τα απρόοπτα σε οποιαδήποτε τηλεοπτική του εμφάνιση και προτιμάει να δίνει συνεντεύξεις σε προστατευόμενο περιβάλλον με ανώδυνες ερωτήσεις για ντολμαδάκια και live style τοποθετήσεις. Είναι προφανής η αδυναμία και η αμηχανία του στην άρθρωση ενός πειστικού πολιτικού λόγου και αυτό φάνηκε την Βουλή με διάφορες γκάφες στις οποίες έχει υποπέσει στις κοινοβουλευτικές του μονομαχίες με τον άνετο στα εκτός κειμένου και ύλης Αλέξη Τσίπρα.

Βέβαια ο Μητσοτάκης δεν θα μπορεί να κρύβεται για πάντα σε αυτή την πρόσκληση δημόσιου διαλόγου και μαθαίνουμε οτι στου Μαξίμου εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο μιας τηλεμαχίας, με όσα ρίσκα μπορεί να φέρνει η εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια οχι απόλυτα πρστατευμένη διαδικασία ενός τηλεοπτικού διαλόγου με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Αλλά “ανάγκα και θεοί πείθονται” και το σημειώνουμε αυτό γιατί η δημοσκοπική δυστοκία της ΝΔ ,ακόμα και σε αυτές τις επισφαλείς δημοσκοπήσεις που εμφανίζονται, να πείσει οτι η ΝΔ θα είναι σίγουρα το πρώτο κόμμα, κάνει τους επικοινωνιακούς συμβούλους του κ Μητσοτάκη να σκεφτούν να τραβήξουν ένα χαρτί από την πολιτική τράπουλα , που υπό άλλες συνθήκες π.χ μιας άνετης επικράτησης της ΝΔ δεν θα τραβούσαν με τίποτα.

Πολλοί άλλωστε προβλέπουν πια πίσω από τις κλειστές κάμερες και πόρτες οτι βαδίουμε ολοταχώς σε μια πολύ αμφίρροπη αναμέτρηση στις 21 Μάϊου, η οποία θα αναγκάσει πιθανότατα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βγει στο φως της οχι απόλυτα προστατευμένης αντιπαράθεσης. Μένουν λοιπόν λίγες μόνο μέρες γiα να μάθουμε τι θα αποφασίσουν στο κυβερνητικό επιτελείο για το χαρτί του debate, αν και κάτι μας λέει οτι τα πράγματα τούτη τη φορά σταθμίζονται διαφορετικά από το 2019 και οτι γκρίζα σύννεφα αμφιβολίας περί κάποιας άνετης επικράτησης, σωρεύονται ήδη στον ουρανό του Μαξίμου.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement