Μπάιντεν vs Τραμπ: Ποιος θα κερδίσει την ψήφο των μαύρων;

Μπάιντεν Τραμπ Ποιος θα κερδίσει την ψήφο των μαύρων

Advertisement

Του Βασίλη Σπυρόπουλου

Η Αφροαμερικανική κοινότητα μπαίνει στο «κάδρο» της προεκλογικής καμπάνιας τόσο των Δημοκρατικών, όσο και των Ρεπουμπλικανών, εν όψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Παραδοσιακά, οι μαύροι τάσσονται υπέρ των Δημοκρατικών, αν και τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας δεν δείχνουν να υποστηρίζουν αυτή την ιστορική αλήθεια.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των AP και NORC, τον Δεκέμβριο που μας πέρασε, το 50% των ενήλικων Αφροαμερικανών ενέκριναν τις πολιτικές του προέδρου Μπάιντεν, από 86% τον Ιούλιο του 2021. Την ίδια στιγμή, μόνο το 25% των ενήλικων Αφροαμερικανών είχαν θετική άποψη για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Που “ποντάρει” το επιτελείο του Τραμπ

Με βάση αυτά τα στοιχεία, το επιτελείο του Τραμπ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί, με μεγάλη επιμέλεια, τις όποιες μικρές αλλαγές στις συνήθειες των ψηφοφόρων, για να κερδίσει την ψήφο των μαύρων. Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, αν και βρέθηκε πολλές φορές στο «μάτι του κυκλώνα» για ρατσιστικά σχόλια και συμπεριφορές, ακόμη και εναντίον της Νίκι Χέιλι, της έταιρης υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών για το προεδρικό χρίσμα, προσπαθεί να αποδείξει ότι έχει έρεισμα σε πρότυπα των μαύρων, όπως οι ράπερ Κάνιε Γουέστ και Λίλ Γουέιν, που τον υποστηρίζουν. Παράλληλα, φημολογείται έντονα ότι ο Αφροαμερικανός Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής , Τιμ Σκοτ, θα είναι είναι ο υποψήφιος για την Αντιπροεδρία, κάτι που αν συμβεί, θα επηρεάσει την τελική απόφαση των μαύρων ψηφοφόρων.

Η συμβολική έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν

Την ίδια στιγμή, ο Τζο Μπάιντεν δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο νυν Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε μόλις πρόσφατα την προεκλογική εκστρατεία της επανεκλογής του από την Νότια Καρολίνα, καταγγέλλοντας το «δηλητήριο» της υπεροχής των λευκών στην Αμερική και κάνοντας λόγο για ανάγκη βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών της κοινότητας των μαύρων. Ταυτόχρονα, οι επιτελείς του προεκλογικού αγώνα του Μπάιντεν έχουν επιλέξει να δελεάσουν επικοινωνιακά από πολύ νωρίς ομάδες ψηφοφόρων «υψηλού εκλογικού κινδύνου», όπως οι Αφροαμερικανοί, κάτι που δεν γινόταν κατά το παρελθόν από το Δημοκρατικό κόμμα. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν δαπανήσει μεγάλα χρηματικά ποσά σε Αφροαμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ιδίως στις πολιτείες όπου ο αγώνας για την ανάδειξη του νέου Αμερικανού προέδρου αναμένεται να κριθεί την τελευταία στιγμή.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement