‘Ενας χρόνος από τον πόλεμο στην Ουκρανία

2022 04 05T180021Z 999823517 RC21HT9XH4ZY RTRMADP 3 UKRAINE CRISIS 2 768x480 1

Advertisement

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία που άλλαξε πολλά πράγματα στην Ευρώπη.

Ήταν 24 Φεβρουαρίου 2022 όταν ξεκινούσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Την προηγούμενη ημέρα ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε σε διάγγελμα του πως ξεκινά μία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» – κινητοποιώντας τους 300.000 στρατιώτες που είχε παραθέσει στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών – προκειμένου να μπορέσει να απελευθερώσει το Ντονμπάς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Την στιγμή της έναρξης των επιθέσεων ο Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με συνέντευξη του στο Politico, έλαβε τηλεφώνημα από τον Ζελένσκι που τον ειδοποιούσε ότι μόλις ξεκινησαν οι επιθέσεις. «Με ξύπνησε ο Ζελένσκι», είπε ο Μισέλ. Ήταν γύρω στις 3 τα ξημερώματα. Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε στον Μισέλ ότι: «Η επίθεση είχε ξεκινήσει και πως επρόκειτο για μια εισβολή πλήρους κλίμακας». Κατόπιν τούτου, ο Μισέλ ξεκίνησε τα τηλέφωνα, μιλώντας με πρωθυπουργούς σε όλη την ΕΕ όλη τη νύχτα.

Στις 5 το πρωί, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ βρισκόταν στο γραφείο του. Τρεις ώρες αργότερα, στεκόταν δίπλα στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καθώς το δίδυμο έκανε την πρώτη σημαντική δημόσια δήλωση της ΕΕ σχετικά με τον πόλεμο που ξημερώνει.

Στην απομόνωση η Ρωσία ένα χρόνο μετά την εισβολή

Ο πόλεμος στην ουκρανία βρίσκεται αισίως στο δεύτερο έτος του με την Ρωσία να έχει απομονωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη σε μια ψηφοφορία που ζητούσε από τις δυνάμεις της να αποσυρθούν, ενώ οι ηγέτες της G7 πρόκειται να βοηθήσουν ακόμσ προς την Ουκρανία. Καθώς μαίνονταν οι μάχες στην ανατολική και νότια Ουκρανία, οι σύμμαχοί της σε όλο τον κόσμο έδειξαν την υποστήριξή τους στην πρώτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ένα ψήφισμα την Πέμπτη με το οποίο σηματοδοτεί την επέτειο του πολέμου και απαιτεί από τη Ρωσία να αποχωρήσει και να σταματήσει τις μάχες. Το ψήφισμα αυτό εγκρίθηκε με 141 υπέρ και 32 αποχές. Έξι χώρες προσχώρησαν στη Ρωσία για να ψηφίσουν όχι – Λευκορωσία, Βόρεια Κορέα, Ερυθραία, Μάλι, Νικαράγουα και Συρία.

Από την άλλη, η Κίνα ως σύμμαχος της Ρωσίας, απείχε από την ψηφοφορία του ΟΗΕ. Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολυάνσκι απέρριψε τη δράση στα Ηνωμένα Έθνη ως «άχρηστη». Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy χαιρέτισε την ψηφοφορία. «Αυτό το ψήφισμα είναι ένα ισχυρό μήνυμα ακλόνητης παγκόσμιας υποστήριξης προς την Ουκρανία», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Οι κυρώσεις

Ένα από τα διακριτά χαρακτηριστικά της σύρραξης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας είναι οι κυρώσεις που βιάστηκαν να επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι στη Ρωσία, θέλοντας να εξαναγκάσουν τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο, όμως από ότι φαίνεται ο Ρώσος πρόεδρος είχε προετοιμαστεί αρκετά καλά, αν φυσικά εξαιρεθεί το μέγα λάθος του. Την θεωρία του πως η  Ουκρανία θα πέσει γρήγορα.

Συνολικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει επιβάλλει μόνη της δέκα πακέτα κυρώσεων, και βρίσκεται σε συζητήσεις για ακόμα ένα. Το μοναδικό πακέτο που έπληξε την ρωσική οικονομία ήταν αυτό που περιείχε το πλαφόν του αερίου και του πετρελαίου.

Η ρωσική οικονομία συρρικνώθηκε μόνο κατά 2,2% πέρυσι. Η ανεργία, σύμφωνα με ομολογουμένως αμφίβολα επίσημα στοιχεία, ανέρχεται σήμερα στο 3,7%. Ο κατασκευαστικός τομέας μπόρεσε να αναπτυχθεί σημαντικά, ακόμη κι αν οι βιομηχανίες αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών υπέφεραν. Μια εξαιρετική συγκομιδή οδήγησε στην ανάπτυξη του γεωργικού τομέα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει τώρα ότι η Ρωσία θα αναπτυχθεί ταχύτερα το 2023 και το 2024 από ό,τι το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με το Politico, η Ρωσία έχει πληγεί με περισσότερες από 11.000 κυρώσεις από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία, και έγινε η χώρα με τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement