Το πρώτο ερωτικό γράμμα της ιστορίας που χρησιμοποιήθηκε η λέξη Βαλεντίνος!

Το πρώτο ερωτικό γράμμα της ιστορίας που χρησιμοποιήθηκε η λέξη Βαλεντίνος!

Advertisement

Επιμέλεια Γιάννης Ελευθερίου

 

Πρόκειται για το πρώτο ερωτικό γράμμα του Αγίου Βαλεντίνου και στάλθηκε το 1477 στην Αγγλία από την Μάργκερι Μπρους στον αρραβωνιαστικό της, Τζον Πάστον!

Η επιστολή απευθύνεται «Στον Αγαπημένο μου Βαλεντίνο» και είναι η πρώτη φορά στη γραπτή ιστορία, που κάποιος χρησιμοποιεί τη λέξη «Βαλεντίνος» για να αναφερθεί στο ταίρι του!

Πριν από αυτό το γράμμα, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ήταν μια λιγότερο γνωστή ονομαστική εορτή. Κατά τον Μεσαίωνα, η 14η Φεβρουαρίου θεωρείτο ως η αρχή της εποχής του ζευγαρώματος των πουλιών, αλλά από τον 14ο αιώνα άρχισε να κάνει την εμφάνισή της στην αγγλική ποίηση ως η γιορτή των ερωτευμένων.

Για να κατανοήσουμε το περιεχόμενο του γράμματος, πρέπει να μάθουμε κάποια πράγματα για το ζεύγος. Η Μάργκερι Μπρους, που γράφει το γράμμα, ήταν μια νεαρή κοπέλα γύρω στα 15-20. Ο αρραβωνιαστικός της, Τζον Πάστον, ήταν 33 ετών με 10 αποτυχημένους αρραβώνες στο ενεργητικό του. Όντας ο δευτερότοκος γιος της οικογένειάς του, ήξερε ότι δε θα κληρονομούσε τίποτα από τους γονείς του. Για να εξασφαλίσει την οικονομική του ευημερία, είχε ζητήσει από την Μάργκερι να αυξήσει το ποσό της προίκας της, διαφορετικά θα ακύρωνε τον γάμο, προσθέτοντας άλλον έναν αποτυχημένο αρραβώνα στο πλούσιο βιογραφικό του. Ως απάντηση και με αφορμή την ημέρα των ερωτευμένων, η Μάργκερι του έγραψε ένα γράμμα.

Αναλυτικότερα το γράμμα έγραφε:

«Επιθυμώ να ακούσω για την ευημερία σου, την οποία παρακαλώ πολύ τον Παντοδύναμο Θεό να διαφυλάξει».

«Και αν σε ευχαριστεί να ακούσεις για τη δική μου ευημερία, δεν είμαι καλά ούτε στο σώμα ούτε στην καρδιά, ούτε θα είμαι μέχρι να σε ακούσω».

«Διότι κανένα πλάσμα δεν ξέρει τι πόνο υπομένω, Και ακόμη και στον πόνο του θανάτου δεν θα το αποκάλυπτα».

«Και η μητέρα μου έχει αναφέρει το θέμα στον πατέρα μου».

«αλλά δεν μπορεί να δώσει περισσότερα από όσα ήδη γνωρίζεις, και ένας Θεός ξέρει πόσο πολύ λυπάμαι. Αλλά αν με αγαπάς, όπως πιστεύω αληθινά ότι με αγαπάς, δεν θα με αφήσεις για αυτό. Γιατί εγώ ποτέ δε θα σε εγκατέλειπα».
«Και αν μου το ζητήσεις, θα βάλω τα δυνατά μου να αγαπήσω μόνο εσένα και κανέναν άλλον. Και αν οι φίλες μου πουν ότι κάνω λάθος, δεν θα με εμποδίσουν».

«Και σε ικετεύω αυτό το γράμμα να μην το δει κανείς».

«Αυτό το γράμμα γράφτηκε στο Τόπκροφτ, με βαριά καρδιά». Το Τόπκροφτ είναι η εκκλησία του χωριού. Ο περισσότερος κόσμος και ειδικά οι γυναίκες του 15ου αιώνα ήταν αγράμματες, οπότε το γράμμα αυτό ζήτησε να της το γράψει ένας ιερέας.

Τελικά, είχε αίσιο τέλος η ερωτική τους ιστορία, με τη βοήθεια ενός από “μηχανής θεού”. Μετά από αυτό το γράμμα, η μητέρας της κοπέλας μίλησε στα συμπεθερικά και στον μέλλοντα γαμπρό της και του ζήτησε να παντρευτούν. Δύο μήνες μετά, το ζευγάρι παντρεύτηκε και μάλιστα στην ίδια εκκλησία που η Μάργκερι είχε γράψει το γράμμα. Δύο χρόνια αργότερα, ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας Πάστον πέθανε -πιθανότατα από βουβωνική πανώλη- και έτσι ο Τζον έγινε ο αρχηγός του οίκου, ανεβαίνοντας κι άλλο κοινωνικά.

 

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement