Σούπερ μάρκετ: Συγκράτηση τιμών στα προϊόντα τον Μάρτιο

souper market

Advertisement

Συγκρατήθηκαν οι τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο σύμφωνα με τον ΙΕΛΚΑ. Μάλιστα τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου έδειξαν πως ο πληθωρισμός στα προϊόντα σούπερ μάρκετ «έτρεξε» με ρυθμό 0,28% τον Μάρτιο του 2024 έναντι 2,70% τον Φεβρουάριο 2024. Από τις 23 κατηγορίες προϊόντων οι 10 παρουσίασαν μείωση και οι 13 παρουσίασαν αύξηση. Συγκεκριμένα, μεγαλύτερες μειώσεις τιμών καταγράφονται στις κατηγορίες: χαρτικά, πάνες & σερβιέτες (-5,21%), νηστίσιμα, αλίπαστα (-4,37%), αλλαντικά (-3,78%), τυροκομικά (-2,98%), γαλακτοκομικά (-2,96%).

Σημειώνεται ότι στα γαλακτοκομικά και τυροκομικά, οι μειώσεις που καταγράφονται είναι αποτέλεσμα τόσο της ομαλοποίησης της αγοράς μετά την πανδημία και της μείωσης στις τιμές παραγωγού σε ορισμένα προϊόντα. Τα νηστίσιμα, αλίπαστα περιλαμβάνουν πολλά είδη τα οποία τον Μάρτιο ήταν σε προσφορά λόγω της Καθαράς Δευτέρας και της 25ης Μαρτίου.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στις κατηγορίες:

  • νερά και αναψυκτικά (+9,40%),
  • ξηροί καρποί και σνακ (+5,02%),
  • έτοιμα γεύματα (+4,62%),
  • ξηρά τρόφιμα παντοπωλείου (+4,57%),
  • μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη (+4,31%).

Τα περισσότερα από αυτά τα είδη επηρεάζονται από τις διεθνείς τιμές πρώτων υλών και κυρίως τις τιμές της ζάχαρης και του κακάο.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement