Ολική έκλειψη ηλίου: Ένα σπάνιο φαινόμενο που μαγνητίζει τα βλέμματα παγκοσμίως

Ολική έκλειψη ηλίου: Ένα σπάνιο φαινόμενο που μαγνητίζει τα βλέμματα παγκοσμίως

Advertisement

Ένα σπάνιο φαινόμενο -την ολική έκλειψη ηλίου– θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αύριο Δευτέρα 8 Απριλίου, εκατομμύρια άνθρωποι, σε περιοχές της βόρειας και κεντρικής Αμερικής. Η Σελήνη θα περάσει μπροστά από τον Ήλιο και περισσότερα από 31 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν κατά μήκος του μονοπατιού της έκλειψης ετοιμάζονται για να παρατηρήσουν το εντυπωσιακό φαινόμενο.

Το φαινόμενο θα ξεκινήσει από τον Ειρηνικό, θα περάσει στο Μεξικό, θα διασχίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες – μια βορειοανατολική πορεία μέσω 15 Πολιτειών- και θα «σβήσει» στον Καναδά και τον Βόρειο Ατλαντικό.

Τέξας, Οκλαχόμα, Αρκάνσας, Μιζούρι, Κεντάκι, Ιλινόις, Ιντιάνα, Οχάιο, Πενσυλβάνια, Νέα Υόρκη, Βερμόντ, Νιου Χάμσαϊρ, Μέιν, Μίσιγκαν και Τενεσί, είναι οι 15 αμερικανικές πολιτείες που βρίσκονται στο νοητό αυτό τόξο.

Στις «τυχερές» περιοχές του πλανήτη επικρατεί φρενίτιδα, με τα ξενοδοχεία να είναι γεμάτα, και τα ειδικά για την παρατήρηση γυαλιά ανάρπαστα.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων κατά την παρακολούθηση της έκλειψης. Ενώ για τους ίδιους αποτελεί μία εξέχουσα ευκαιρία για να μελετήσουν το ηλιακό στέμμα, που παραμένει ένα από τα πιο μυστηριώδη μέρη του ηλίου.

Το μοναδικό αυτό φαινόμενο όμως θα έχουν τη δυνατότητα να «παρακολουθήσουν» και άτομα που έχουν προβλήματα όρασης με τη βοήθεια της συσκευής LightSound που έχει σχεδιάσει επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Η συσκευή LightSound μεταφράζει το μεταβαλλόμενο φως σε ήχους. Οι ήχοι αλλάζουν ανάλογα με την ένταση του φωτός, επιτρέποντας στα άτομα με τύφλωση ή χαμηλή όραση να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της έκλειψης.

Η συσκευή χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα φωτός που ανιχνεύει τις αλλαγές στην ένταση του φωτός και τις μετατρέπει σε μουσικές νότες. Ο αισθητήρας φωτός μετρά τη μεταβαλλόμενη φωτεινότητα του ουρανού σε lux, που είναι μια μονάδα φωτισμού. Στη συσκευή LightSound, μια πλακέτα μικροελεγκτή περιέχει προγραμματισμένο κώδικα που συσχετίζει συγκεκριμένους ήχους με διαφορετικές αριθμητικές περιοχές lux. Μόλις μετρηθούν οι τιμές lux, μια πλακέτα συνθεσάιζερ παράγει αντίστοιχους ήχους. Για παράδειγμα, όταν ο ήλιος είναι φωτεινός, θα ακούγονται υψηλές νότες φλάουτου. Καθώς το φεγγάρι αρχίζει να καλύπτει τον ήλιο, οι μεσαίες νότες θα είναι αυτές ενός κλαρινέτου. Το σκοτάδι θα αποδοθεί με έναν σταθερό ήχο κλικ.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement