Αμφίπολη: Ένας φόρος τιμής, σε έναν χώρο προσκυνήματος…

Amfipoli Lion

Advertisement

Αποστολή : Γιάννης Βασιλακόπουλος

Γιάννης Βασιλακόπουλος

 

Πρωί Κυριακής στην Αμφίπολη Σερρών… Εδώ που, αιώνες τώρα είναι χαραγμένη σε κάθε σπιθαμή της γης, η ιστορία που σε πείσμα των καιρών αντιστέκεται με σύμμαχο τη μνήμη.

Είναι η δεύτερη φορά που σε λιγότερο από έναν χρόνο ανταμώνουμε, δημοσιογραφικά, με αυτά τα πανάρχαια χνάρια, εδώ που πρώτο-άρχισε να ακούγεται δυνατά ο σφυγμός του Μακεδονικού, αλλά και του Θρακικού Ελληνισμού. Εδώ που κάποτε, πριν εννιά πάνω – κάτω μήνες το no fake newsgr, πιάνοντας το μίτο,  από τον καιρό των αρχαίων Ηδόνων και συμπορευόμενο με τους ντόπιους, τους Πόντιους πρόσφυγες και τους Σαρακατσάνους, όλους αυτούς που, με μόχθο θεμελίωσαν μιαν ιστορική διαδρομή ζηλευτή σε άλλους πριν μπουν κι αυτοί στη σειρά να περιμένουν το ‘’μπόλι’’ του σύγχρονου κόσμου, της πρόοδοι και της ανάπτυξης, χωρίς να μετακινηθούν από το στρατί της λαμπρής αλλά και πολυκύμαντης ιστορικής τους διαδρομής.

Είναι ο μαρμάρινος, βλοσυρός λέων που δίνει τον τόνο. Σκαρωμένος δυο επίπεδα πάνω από τη γη κοιτάζει αυστηρά αλλά αδιάφορα, τον χρόνο  των θνητών από τον οποίον είναι ανίκητος.

Amfipoli

Είναι ο λόφος Καστά και τα πολύτιμα ευρήματα του Δημητρίου  Λαζαρίδη που, φυλαγμένα πια καλά , στο μεγαλόπρεπο μέσα στη  λιτότητα του, μουσείο του σπουδαίου χωριού δείχνουν την άκρη της αρχής.

Κι είναι, τέλος, οι σημερινοί Αμφιπολίτες , αυτοί που κρατούν άσβεστη τη λάμψη  του μακρινού πια χθες χτίζοντας με κόμπους του μόχθου τους, ένα αύριο που, για πολλούς, δεν μπορεί να είναι ισάξιο με το χθες. Όχι όμως και για τους ίδιους τους Αμφιπολίτες…

Δεύτερη φορά στην Αμφίπολη, για το nofakenews.gr, λοιπόν. Για να βρούμε και τις δικές μας ρίζες. Γιατί, εδώ, στον ιστορικό τόπο ακούστηκε πρώτη φορά δυνατά, ο σφυγμός του μέσου μας. Χρωστάμε λοιπόν έναν φόρο τιμής, σε έναν χώρο προσκυνήματος, χώρο μικρό, φορέα μεγάλης ιστορίας…

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement