Δεσποτόπουλος στο nofakenews για επίσκεψη Ερντογάν: “Δεν περιμένουμε θεαματικές εξελίξεις στα μεγάλα ζητήματα- Ο Ερντογάν θα αποφύγει την ρητορική της έντασης”

despotopoulos alexandros (Αντιγραφή)

Advertisement

Συνέντευξη στον Βασίλη Σπυρόπουλο

Υπ΄ατμόν βρίσκεται η Αθήνα, εν όψει της αυριανής επίσκεψης- εξπρές του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από αρκετά χρόνια. Φαίνεται ότι εσχάτως υπάρχει μια ηρεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την οποία ο εξ Ανατολών γείτονάς μας έχει αρκετές φορές ανατρέψει κατά το παρελθόν, ρίχνοντας εσκεμμένα “λάδι στη φωτιά”, στο πλαίσιο προώθησης των συμφερόντων του στην ευρύτερη περιοχή. Για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη χώρα μας και τι μπορεί αυτή να σηματοδοτεί για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησε αποκλειστικά στο nofakenews.gr ο Διεθνολόγος και διδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Αλέξανδρος Δεποτόπουλος.

Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία είναι ενδεχομένως πιο ήρεμη σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν;

Δεν χωρά αμφιβολία ότι διάγουμε μία ήρεμη περίοδο στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Από το «θα έρθουμε μία νύχτα ξαφνικά» και «θα κτυπήσουμε την πρωτεύουσά σας με tayfoon», περάσαμε στα «καζάν – καζάν» και στην σχεδόν απόλυτη εξάλειψη των υπερπτήσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι άλλαξε η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας έναντι της χώρας μας. Περάσαμε απλά σε πιο ήρεμα νερά, στον τρόπο που χειριζόμαστε την κατάσταση.

Τι σηματοδοτεί η αυριανή επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα; Τι μπορεί να περιμένει η Αθήνα από αυτή την επίσκεψη;

Είναι λογικό να κρατάμε μικρό καλάθι στην Αθήνα, γνωρίζοντας τις πάγιες αντιλήψεις της Άγκυρας για την Κύπρο, το καθεστώς του Αιγαίου και την μουσουλμανική μειονότητα. Δεν περιμένουμε θεαματικές εξελίξεις στα μεγάλα ζητήματα. Ίσως να υπάρξουν κάποιες σημαντικές ανακοινώσεις για το μεταναστευτικό, όπως η επανέναρξη των επιστροφών των παράνομων μεταναστών στην Τουρκία. Υπάρχει επίσης παράθυρο να προωθηθούν διάφορα ζητήματα χαμηλής πολιτικής, όπως περαιτέρω συνεργασία στον τουρισμό, το εμπόριο και τις μεταφορές.

Θεωρείτε ότι ο ρόλος της Τουρκίας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο έχει αναβαθμιστεί;

Θα συμφωνήσω με την πλειοψηφία των συναδέλφων μου, ότι ο ρόλος της Τουρκίας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο ολοένα και περιορίζεται. Μέσα από την αραβική άνοιξη και τις προσπάθειες χειραφέτησης του Αραβικού κόσμου, αλλά και την σύσφιξη των σχέσεων με Ρωσία και Κίνα, η Τουρκία κατάφερε ταυτόχρονα να έρθει σε σύγκρουση και με την Δύση, αλλά και με τα περισσότερα κράτη της Μέσης Ανατολής. Δεν είναι τυχαίο ότι, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη διαβούλευση για τα ενεργειακά ζητήματα και αναζήτηση έργων διασύνδεσης, όπως ο East Med, η Τουρκία είναι απούσα, λόγω της πειρατικής συμπεριφοράς της. Με τις επιθετικές της ενέργειες την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία κατάφερε να ξεμείνει με μισό τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, το οποίο παραμένει ανεπικύρωτο από το Λυβικό Κοινοβούλιο και θεωρείται από την διεθνή κοινότητα παράνομο.

Πιστεύετε ότι η Άγκυρα έχει “κρυφούς άσσους” στο μανίκι της, όσον αφορά τις σχέσεις της με την Αθήνα, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσάρεστες εκπλήξεις;

Η ανάγκη της Τουρκίας να αποκτήσει F-16 και τα δύο υφιστάμενα μέτωπα με την Δύση, Ουκρανικό και Λωρίδα της Γάζας, φαίνεται ότι διασφαλίζουν για την ώρα ήρεμα νερά στο Αιγαίο. Έχω την πεποίθηση ότι ο κ. Ερντογάν θα αποφύγει την ρητορική της έντασης το επόμενο διάστημα, παρόλο που η ιστορία έχει δείξει ότι οι καιροί νηνεμίας δεν κρατούν, δυστυχώς, για πολύ.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement