Τι περιμένει η Αθήνα από την επίσκεψη Μπλίνκεν – Συνάντηση στις 17.30 με Μητσοτάκη στα Χανιά

AP24005592779436

Advertisement

Την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και ως αξιόπιστου και αναγκαίου εταίρου και συμμάχου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναδεικνύει η επίσκεψη Μπλίνκεν στα Χανιά και η συνάντησή του στις 17.30 το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη και μετά τις συναντήσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν, θα γίνει δεκτός το απόγευμα στην οικία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι Χανίων.

Όπως ανακοινώθηκε επισήμως, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί στις 17:30, στην οικία του Πρωθυπουργού στα Χανιά.

Οι δυο άνδρες θα έχουν κατ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας με την συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Η συνάντηση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία, σε μια περίοδο πυκνών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή που δημιουργούν επικίνδυνο περιβάλλον για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ.

Να σημειωθεί ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, κάτι που επισφραγίστηκε από την ιστορικής σημασίας ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο τον Μάιο του 2022 και τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον Aμερικανό Πρόεδρο, καθώς και από την ψήφιση της τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ το 2022, η οποία αναγνώρισε την γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και ανέδειξε τον μακροχρόνιο χαρακτήρα της δέσμευσης των ΗΠΑ στην Ελλάδα σε μια περίοδο που αναπροσαρμόζονταν οι αμερικανικές προτεραιότητες.

Επιπλέον, όπως εκτιμά η Αθήνα, η ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη και δεν ετεροπροσδιορίζεται. Η Ελλάδα έχει ακολουθήσει και ακολουθεί μια συστηματική πολιτική ενίσχυσης και θωράκισης των ενόπλων δυνάμεων.

Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως «αφενός δεν μπορεί να υπαγορεύσει σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ την πολιτική αμυντικών προμηθειών έναντι άλλων χωρών – το αμερικανικό σύστημα έχει τους δικούς του περιορισμούς και ανώτατοι αξιωματούχοι του Κογκρέσου έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για συγκεκριμένα προγράμματα προς άλλες χώρες».

«Ταυτόχρονα, όμως, δεν μπορεί να συνδέονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, ενός αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ και συνεπούς συμμάχου με προσφορά στο ΝΑΤΟ με προγράμματα άλλων χωρών».

Η Ελλάδα έχει καταθέσει το αίτημά της για την προμήθεια μιας μοίρας F35 και αναμένει την επίσημη εκκίνηση της διαδικασίας με αποστολή επιστολής στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement