Ποιος θέλει να ανοίξει τις πύλες της κόλασης στη Μέση Ανατολή ;

israil iran

Advertisement

Του Κώστα Παππά

Κώστας Παππάς

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ έρχεται να αναδείξει εκείνο το σενάριο που όλοι θα θέλαμε να διαψευστεί, αν και προετοιμαζόμαστε εδώ και μήνες  γι αυτό. Η ένταση των τελευταίων μηνών μοιάζει να έχει μια καταληκτήρια πράξη στο δράμα της Μέσης Ανατολής.  Μια τελική επίθεση στο Ιράν.  Η επίθεση αυτή   όμως θα πρέπει να αιτιολογηθεί από μια άλλη κίνηση των Ιρανών, που θα διαμορφώσει εκείνες τις συνθήκες για να αναδειχθεί πως η μεγάλη χώρα της Μέσης Ανατολής  είναι μια επιτιθέμενη δύναμη και μια διαρκής απειλή για το Ισραήλ και τη Δύση. Με λίγα λόγια για να αιτιολογηθεί μια τέτοια εξέλιξη χρειάζεται πάντα να γίνουν  καθαρές οι αιτίες και οι αφορμές που θα βάλουν ολόκληρο τον πλανήτη σε μια μεγάλη περιπέτεια.

Αυτή η αφορμή ίσως δόθηκε προχθές σαν απάντηση των Ιρανών στην κίνηση του Ισραήλ να βομβαρδίσει το προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό. Αυτή η κίνηση επίσης ίσως αποτελεί και την αποφασιστική αφορμή για το Ισραήλ, την Ουάσιγκτον, αλλά και τις ευρωπαϊκές χώρες που βρέθηκαν άμεσα προς υποστήριξη του Ισραήλ  (Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία), να αποδείξουν στην διεθνή κοινή γνώμη οτι η “δύναμη του κακού” στην περιοχή ήταν και είναι πάντα το Ιράν.

Επικίνδυνη περιφερειακή σύρραξη 

Όλα αυτά τα εξαιρετικά  επικίνδυνα σενάρια φέρνουν στο φως όμως την κυρίαρχη και πάντοτε παρούσα εδώ και δεκαετίες απειλή ενός μεγάλου πολέμου στη Μέση Ανατολή. Σε πρώτη  φάση μπορεί να μην φαίνεται η άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ σε μια πολεμική σύρραξη , ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να θεωρείται  το ίδιο δεδομένο σε μια δεύτερη και πιο αποφασιστική φάση της επικίνδυνης αυτής κλιμάκωσης.

Στο πλευρό του Ισραήλ λοιπόν πέρα από τους στρατηγικούς και σταθερούς συμμάχους του ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία προστέθηκε ανεπίσημα και η Ιορδανία , η οποία στην πρόσφατη πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ αναχαίτισε έναν μεγάλο αριθμό πυραύλων που προορίζονταν για το έδαφος του Ισραήλ. Αυτή η αποφασιστική στάση μιας μουσουλμανικής χώρας απέναντι σε μια άλλη  μουσουλμανική χώρα δείχνει επίσης οτι η διπλωματία της Δύσης,  η οποία πραγματοποίησε πολλά χιλιόμετρα τους τελευταίους μήνες στη Μέση Ανατολή αποδίδει καρπούς και μάλιστα πολύ σημαντικούς προς υποστήριξή του Ισραήλ και ταυτόχρονα των δυτικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή.

Μέση Ανατολή: Σε αναμονή της απάντησης του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν - Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr

Ιράν, Ιράκ και Υεμένη 

Από την άλλη πλευρά διαμορφώνονται επίσης ισχυρές δυνάμεις με πυρήνα το Ιράν και την Υεμένη, καθώς και  μουσουλμανικούς θύλακες στο Ιράκ, οι οποίες θέλουν να αποδείξουν οτι η παραδοσιακή παρουσία τους στην περιοχή και η διάθεσή τους  αναδείξουν τα αξιακά προτάγματα  ενός ενδεχόμενου πολέμου, ως μιας σύγκρουσης ιερής, ανάμεσα στους μουσουλμάνους και στο “σιωνιστικό καθεστώς” και τη Δύση.

Η αξιακή θρησκευτική ομοιογένεια που παρατηρείται στον άξονα Ιράν -Ιράκ – Υεμένη διαμορφώνει ήδη ισορροπίες τρόμου στην περιοχή και αναδεικνύη σε πρώτη φάση τα αντίπαλα στρατόπεδα.

Επίθεση Ιράν σε Ισραήλ: Είχαμε ενημερώσει τις ΗΠΑ, λέει η Τεχεράνη - Συνεδριάζει το πολεμικό συμβούλιο στο Τελ Αβίβ

Ο φόβος συνολικότερης εμπλοκής και άλλων κρατών στη Μέση Ανατολή

Όλα αυτά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δεν αφήνουν βέβαια αδιάφορες άλλες ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή. Συρία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις. Ταυτόχρονα και η Τουρκία παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία το ενδεχόμενο γενικής ανάφλεξης στην Μέση Ανατολή, ενώ πρέπει να θεωρείται δεδομένο οτι και η Ρωσία δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα διπλωματικά της χέρια προκειμένου  να προασπίσει τα δικά της συμφέροντα . Ταυτόχρονα και  η ΕΕ θα χρειαστεί να κάνει κινήσεις, οι οποίες θα υποστηρίζουν ανοικτά το Ισραήλ από τη στιγμή που η Γαλλία και η Γερμανία έχουν εκφραστεί με καθαρό τρόπο υπέρ του  και η Γαλλία μάλιστα  έσπευσε με κάθε μέσο, ακόμα και με στρατιωτική υποστήριξη, να σταθεί άμεσα στο πλευρό της ισραηλινής κυβέρνησης.

Live update - Επίθεση Ιράν σε Ισραήλ: Συναγερμός για τη Μέση Ανατολή - Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ υπό τον Μητσοτάκη

Ο φόβος ενός μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων στη Δύση

Όσοι γνωρίζουν τη δύναμη του Ιράν στον  Σιιτικό σκληροπυρηνικό μουσουλμανικό κόσμο δεν μπορεί να μην βλέπουν  ως άμεσο πιθανό σενάριο μιας γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή την πιθανότητα να ξεκινήσουν τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη και στον δυτικό κόσμο συνολικότερα με άγνωστες συνέπειες  ακόμα και για την καθημερινότητα των πολιτών στη Δύση. Άλλωστε προηγούμενα τέτοια τρομοκρατικά χτυπήματα έχουν ήδη δείξει στις δυτικές κυβερνήσεις  οτι  μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι ούτε εύκολα αντιμετωπίσιμη , αλλά ούτε και  διαχειρίσιμες οι συνέπειες της για την ασφάλεια των πολιτών .

Οι Αμερικανικές εκλογές 

Την ίδια στιγμή δεν μπορεί να μην συμπεριλάβει ο οποιοσδήποτε στην ανάλυση των πολυπαραγοντικών αιτίων αλλά και συνεπειών ενός μεγάλου πολέμου στη Μέση Ανατολή, το δεδομένο οτι οι ΗΠΑ εισέρχονται με ταχύτατους ρυθμούς σε μια προεκλογική πορεία, το αποτέλεσμα της οποίας προφανώς και θα μπορούσε να καθοριστεί από τον τρόπο που ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα κινηθεί και θα διαχειριστεί αυτή την μεγάλη κρίση.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη καταστήσει σαφές οτι θα σταθούν με κάθε τρόπο και μέσο δίπλα στο Ισραήλ. Αυτή ή υποστήριξη βέβαια μπορεί να έχει πολλές αποχρώσεις ή να αποφασιστεί η άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ εφ΄ οσον κάτι τέτοιο θα είναι αναπόφευκτο.

Θα μπορούσε αυτή η εμπλοκή να βοηθήσει τον νυν Πρόεδρο της ΗΠΑ να γείρει υπέρ του την πλάστιγγα στην μάχη που αναμένεται στήθος με στήθος με τον Ντόναλντ Τράμπ; Ποιος μπορεί να το αποκλείσει;

 

Οι οικονομικές συνέπειες

Ήδη από σήμερα με το άνοιγμα των αγορών φάνηκαν οι πρώτες πιέσεις από την τελευταία κλιμάκωση στην Μέση Ανατολή με την αγορά να προβλέπει άμεση αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Αν μάλιστα το Ιράν αποκλείσει τα Στενά του Ορμούζ , από τα οποία διέρχεται το 20% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, ευκολά μπορούμε να αντιληφθούμε το σύνολο των ανατιμήσεων άμεσα στις τιμές των καυσίμων και τις επερχόμενες ανατιμήσεις που θα παρατηρηθούν στο σύνολο των αγαθών που μεταφέρονται σε ολόκληρο των πλανήτη, συνέπεια της αύξησης του μεταφορικού κόστους και της ακριβής ενέργειας, που θα γίνει πλέον αβάσταχτη για το σύνολο της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής.

 

 

 

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement