Ο ακήρυχτος πόλεμος του ΚΚΕ με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Advertisement

Η επέκταση της επιστολικής ψήφου και για τις εθνικές εκλογές αιφνιδίασε το κοινοβουλευτικό σώμα. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ανέκρουσαν πρύμναν και απέσυραν τη στήριξη στο νομοσχέδιο, που πέρα από την επιστολική ψήφο αφορά και στο εκλογικό σύστημα των ευρωεκλογών. Προηγουμένως ο γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας τους είχε εγκαλέσει σε έντονο ύφος, κατηγορώντας τους ότι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα γιατί η κυβέρνηση «το τερμάτισε» με την επέκταση της επιστολικής ψήφους, και χαρακτηρίζοντάς τους δήθεν προοδευτικούς.

Η νέα επίθεση του γραμματέα στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά λίστα προστριβών και αντιπαραθέσεων κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως με το ΠΑΣΟΚ. Τα τρία κόμματα «ψαρεύουν στα ίδια νερά», όπως αποδεικνύεται, γεγονός που μεγαλώνει την ένταση μεταξύ τους, ακόμα και με προσωπικούς χαρακτηρισμούς κυρίως από πλευράς Περισσού. Άλλωστε ο Δημήτρης Κουτσούμπας είχε κάνει αναφορά στην «αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία», εγκαινιάζοντας την μετεκλογική βεντέτα ανάμεσα στα τρία κόμματα.     

«Ψάχνατε πολύ να βρείτε αυτό το φιντάνι»;

Είναι εμφανές πως στη στρατηγική του ΚΚΕ εντάσσεται και η προσπάθεια προσέλκυσης απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως μετά την παραίτηση Τσίπρα, τις διαμάχες της διαδοχής του και τη διάσπαση του κόμματος. Ωστόσο, κατά τον Περισσό, χρυσή ευκαιρία εκλογικής «αφαίμαξης» στάθηκε η ανάδειξη του Στ. Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας την απουσία «αριστερών χαρακτηριστικών» στο πρόσωπο του. Πρωτοστάτης σε αυτήν τη βεντέτα ο ίδιος ο γραμματέας, ο οποίος τροφοδοτεί συνεχώς και αδιακόπως με νέα επεισόδια την κόντρα.

Εν αρχή ην, σε προσωπικό τόνο, το “κλασσικό” «ψάχνατε πολύ να βρείτε αυτό το φιντάνι» κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη. Στη θύελλα αντιδράσεων από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη ο κ. Κασσελάκης ρίχνοντας τους τόνους και απευθυνόμενος στον κ. Κουτσούμπα μίλησε «για όλα τα λουλούδια που μπορούν να ανθίσουν».  

Εις μάτην, όμως. Από το… καπιταλιστικό παρελθόν του εκκίνησε, και με αναφορά στην περιβόητη ομιλία του στον ΣΕΒ, ο γραμματέας του ΚΚΕ του επιτέθηκε εκ νέου σε οικονομικό φόντο. «Αυτός πρότεινε στον ΣΕΒ να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με μετοχές και θέλει να χωρίσει τους Έλληνες «ταξικά». Σαν εκείνον τον ανεκδιήγητο Λάσκαρη τη δεκαετία του 70 που είπε ότι κατήργησε και την ταξική πάλη με τον νόμο του τότε. Μας λέει να μην ασχολούμαστε μαζί του, να τον αφήσουμε να «ανθίσει». Εμείς τους λέμε να τον χαίρεστε και να τον προτείνετε για… Νόμπελ οικονομίας» είπε από το βήμα της Βουλής στη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Ήταν η κατάληξη μιας μακράς αναφοράς από την ομιλία του, που αφορούσε στο «ίδιο τσουβάλι» κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Νέα Αριστερά.

androulakis kasselakis

Τα Τέμπη και οι δημοτικές

Στη βουλή και τώρα το πεδίο αντιπαράθεσης, όπως και προ μερικών μηνών, όταν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιτέθηκαν στο ΚΚΕ πως «κάνει πλάτες» στη ΝΔ, με αφορμή τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη που πρότεινε ο Περισσός. Τότε τα δυο κόμματα είχαν χρεώσει στο κομμουνιστικό κόμμα πως με αυτόν τον τρόπο «έκοψε» τον δρόμο για την προανακριτική που επεδίωκαν τα υπόλοιπα κόμματα.

Τότε, μάλιστα, ο κ. Κουτσούμπας υπεραμυνόμενος της πρωτοβουλίας του, είχε μοιράσει τις ευθύνες σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τη σιδηροδρομική τραγωδία μιλώντας για «ένα τρίγωνο της συμφοράς, του κουκουλώματος και της συγκάλυψης».

Στο ίδιο πλαίσιο οι «κακίες» από Χ. Τρικούπη και Κουμουνδούρου σε βάρος του ΚΚΕ και για τις δημοτικές εκλογές, που σημειώθηκε μια εκατέρωθεν καλή πρόθεση, Πειραιώς και Περισσού, με το κυβερνών κόμμα να μην κατεβάζει υποψήφιο στην Πάτρα του «κόκκινου» Κ. Πελετίδη, αλλά και το ΚΚΕ να μη «δίνει γραμμή» υπέρ των αντικυβερνητικών υποψηφίων στον δεύτερο γύρο, κάτι που ωστόσο κάνει παραδοσιακά εδώ και δεκαετίες.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement