Με συνταγογράφηση ο αντιγριπικός εμβολιασμός, νέα επιβάρυνση προς τους πολίτες 

eirini agapidaki 1020.jpg

Advertisement

Άλλα λόγια από το υπουργείο Υγείας, που υποστηρίζει ότι από τον Νοέμβριο χωρίς συνταγογράφηση θα χορηγείται μόνο το συμβατικό εμβόλιο και όχι τα νέα -και ακριβά- εμβόλιο νέου τύπου.

Με ιατρική συνταγή θα πρέπει να εμβολιάζονται στο εξής κατά της γρίπης οι πολίτες που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με απόφαση της αν. υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη. Η απόφαση έχει προκαλέσει την οργή των φαρμακοποιών, γιατί αλλάζει η πολιτική εμβολιασμού, ενώ στο εξής οι πολίτες θα πρέπει να επιβαρύνονται και με το κόστος της ιατρικής επίσκεψης, προκειμένου να συνταγογραφηθεί ο εμβολιασμός.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική εγκύκλιος, «ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ.7610/7-2-2023 εγκύκλιο της Υπηρεσίας μας με θέμα “Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων 2023” (ΑΔΑ : 6Γ0465ΦΥΟ-Φ9Τ), δύνανται να εμβολιάζονται κατά της γρίπης από φαρμακοποιό με ιατρική συνταγή».

Από το 2019 και έως και πέρυσι, η πολιτική πρόληψης μετάδοσης της γρίπης προέβλεπε ότι οι πολίτες θα μπορούσαν να εμβολιάζονται χωρίς να χρειάζεται ιατρική συνταγή, με το κόστος να καλύπτεται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ εισάγονταν αυξημένες ποσότητες εμβολίων ώστε να μπορούν να εμβολιαστούν όσοι το είχαν ανάγκη.

Με τη νέα αυτή ρύθμιση, σε μια περίοδο που οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι κίνδυνοι από την ασθένεια Covid-19 δεν έχουν εκλείψει, αναμένεται επιδημία γρίπης και άλλων ιώσεων του αναπνευστικού, και εν μέσω οικονομικής κρίσης και δυσχερειών για τους πολίτες, που βρίσκονται αντιμέτωποι με διαρκείς μειώσεις του εισοδήματός τους, βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με μια ακόμη επιβάρυνση, ώστε να εμβολιαστούν.

Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες

https://c35459343cc2be48fbdfebdf3ec405a9.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Υπενθυμίζεται ότι στις ευπαθείς ομάδες περιλαμβάνονται:

• Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

• Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

  • Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
  • Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
  • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
  • Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
  • Χρόνια νεφροπάθεια
  • Χρόνιες παθήσεις ήπατος
  • Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα
  • Σύνδρομο Down

• Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

• Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

• Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (πχ για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

• Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.

• Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

• Άστεγοι.

• Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Η αντίδραση των φαρμακοποιών

Η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας έχει προκαλέσει και την αντίδραση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), που σημειώνει ότι η αν. υπουργός Υγείας αποφάσισε «να καταργήσει για την τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο τη διαδικασία της διενέργειας του αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή από το φαρμακοποιό, με ταυτόχρονη καταχώρηση στο Εθνικό Μητρώο Αντιγριπικού Εμβολιασμού, όπως ακριβώς πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την περασμένη χρονιά και υλοποιείται εδώ και χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Επισημαίνει δε ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός χωρίς ιατρική συνταγή, συντέλεσε καθοριστικά εν μέσω πανδημίας στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων προσβασιμότητας των πολιτών, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς ραντεβού, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση και είχε ως αποτέλεσμα να εμβολιαστούν εκατομμύρια Έλληνες πολίτες. Όπως σημειώνει ο ΠΦΣ, η προστασία της Δημόσιας Υγείας θα πρέπει να τίθεται πάντα σε προτεραιότητα έναντι απαρχαιωμένων αντιλήψεων, που δημιουργούν προσκόμματα στην πρόσβαση των πολιτών στον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Για τους παραπάνω λόγους θέτει τα εξής ερωτήματα:

Τι έχει αλλάξει και:

  1. Αναστέλλεται ένα επιτυχημένο μέτρο πρόληψης χωρίς να συνυπολογισθεί η ταλαιπωρία των πολιτών να μεταβούν σε κέντρα υγείας ή σε ιδιωτικά ιατρεία, η οικονομική τους επιβάρυνση, ο συνωστισμός και ο αυξημένος φόρτος εργασίας στις κρατικές δομές υγείας,
  2. Τι θα γίνει με τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας που θα ταλαιπωρηθούν για την δωρεάν συνταγογράφηση και τη διενέργεια των εμβολιασμών, ιδίως υπό το πρίσμα της ενδεχόμενης αύξησης των λοιμώξεων του αναπνευστικού στις εν λόγω περιοχές.

Άλλα λόγια από το υπουργείο Υγείας

Μετά την οργή που έχει ξεσπάσει, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ουσιαστικά λέει ότι επειδή υπάρχουν δύο τύποι εμβολίου (το συμβατικό και το νέου τύπου) όποιος βιάζεται να εμβολιαστεί πριν από τον Νοέμβριο, θα πρέπει να πάρει συνταγή γιατρού και για τα δύο. Ωστόσο, από τον Νοέμβριο, χωρίς συνταγογράφηση, θα χορηγείται μόνο το συμβατικό, διότι όπως επισημαίνει «τα νέου τύπου εμβόλια (σ.σ. που αφορούν όσους είναι άνω των 65 ετών) κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών».

Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι «έχει τη θεσμική αποστολή να προστατεύει και να φροντίζει την Υγεία του πληθυσμού καθώς και να λογοδοτεί στους πολίτες για κάθε ευρώ που ξοδεύει».

Ωστόσο, από την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας που εκδόθηκε την Πέμπτη δεν προκύπτει ότι δεν θα χρειάζεται συνταγογράφηση για το συμβατικό εμβόλιο από τον Νοέμβριο.

egiklios-agapidaki.pdf from ssuser9e6212

Αναφέρει στις διευκρινίσεις που εκδόθηκαν το πρωί της Παρασκευής τα εξής σε σχέση με τον αντιγριπικό εμβολιασμό φέτος:

1. Το εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

2. Εδώ και δεκατρία χρόνια, ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται με συνταγογράφηση. Πέρυσι εφαρμόστηκε μία προσωρινή διαδικασία λογω της οξείας φάσης της πανδημίας. Φέτος, για πρώτη φορά, έχουμε δύο τύπους εμβολίων: Αυτά που είχαμε πάντα, τα συμβατικά, και τα νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών. Σημειώνεται, πως τα νέου τύπου εμβόλια κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών.

3. Όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.

4. Το υπουργείο Υγείας, ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση και παράλληλα δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή.

5. Το συμβατικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από αρχές Νοεμβρίου. Έως τότε, όποιος πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να εμβολιαστεί με το συμβατικό εμβόλιο με ιατρική συνταγή. Για το νέου τύπου εμβόλιο, όμως, χρειάζεται συνταγογράφηση.

6. Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και κάνουμε αυτό που είναι σωστό για τον πολίτη, τη δημόσια υγεία και τα δημόσια οικονομικά. Το υπουργείο Υγείας δεν επέτρεψε και δεν θα επιτρέψει να εκμεταλλευτεί κανείς τα αγαθά που έχουν ανάγκη οι πολίτες για να προφυλάξουν την υγεία τους.

πηγή:efsyn.gr

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement